Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Nordiske forsikringsaktier oplever underliggende pres

Per Grønborg

torsdag 19. september 2024 kl. 17:25

Nordiske forsikringsaktier oplever underliggende pres

I årets første otte måneder har forsikringsaktierne givet et afkast på 6-7 pct. med Topdanmark som den naturlige outlier med et afkast på 20 pct, der alene skyldes buddet fra Sampo. Ikke imponerende i lyset af, at det cappede benchmark indeks for Københavns Fondsbørs har leveret et afkast på 12 pct., skriver finansanalytiker Per Grønborg i denne gennemgang

Udbytter til aktionærerne har som altid bidraget solidt i forsikringssektoren, mens aktiekursudviklingen har været begrænset. Som det fremgår af grafikken, har aktiekurserne i sig selv kun bidraget med nogle procent, ud over den store stigning i Topdanmark i kølvandet fra hovedaktionæren Sampo.

Den matte kursudvikling kommer sammen med meget afmålte revisioner af næste års overskud (EPS) fra analytikerne: Alene Alm. Brand har leveret en positiv 2025 EPS-revision på 6,5 pct, drevet af fusionssynergier og frasalg, mens Tryg er nede med 1,5 pct. og Topdanmark nede med hele minus 11 pct. Billedet er det samme, når vi kigger på Gjensidige og Sampo. Det er hele den nordiske sektor, der har været ramt af tilbagegang, når det gælder analytikernes syn på selskabernes fremtidige overskud.

I forrige uge kiggede jeg på forsikringsselskabernes regnskaber for 2. kvartal, som viste klar forværring af underliggende combined ratio i Topdanmark og en mindre forværring i Alm. Brand, mens Tryg formåede at levere end mindre forbedring efter diskontering.

Samtidig beklagede alle selskaberne sig over stigende motorskader. Nok vil priserne blive hævet, men på den korte bane tvinger det forecasts nedad. Samtidig rammer den faldende rente forsikringsselskaberne, da skadesforsikring notorisk er cash-rige på grund af de forudbetalte præmier.

Vi har set stigende multipler på alle bortset fra Alm. Brand, hvis P/E 25 multiple er faldet fra 12,9x til 12,4x.

Som jeg skrev om i juni, skal man være forsigtig med at sammenligne P/E multipler, da der er en række poster, man først bør justere for: Specielt afskrivninger på immaterielle kundeaktiver, som groft sagt er en kunstig omkostning i resultatopgørelsen, da den ikke har likviditetseffekt.

I grafik C er de opdaterede data for P7e-værdier baseret på aktuelle kurser og analytikernes estimater. Tallene er baseret på Infronts database, hvilket giver mere up-todate data men til gengæld en mindre detaljeringsgrad.

I analytikernes EPS-revisioner af de kommende års overskud falder to i øjnene: Topdanmarks nedtrend fra årets start på ca. 10 pct. og Alm. Brands 10 pct.-stigning i juni.

Specielt Alm. Brands stigning i EPS i juni er påfaldende, hvis vi kigger på udviklingen i børskursen, der stort set samtidig startede en nedadgående trend, hvor hele årets merperformance i forhold til Tryg er blevet elimineret.

Der har været to væsentlige events i perioden. Den 1. juli 2024 annoncerede Alm. Brand salget af energi- og marineaktiviteterne. Og den 15. august 2024 kom et skuffende halvårsregnskab. Halvdelen af aktiekursfaldet kom efter salget af energiaktiviteterne, og den anden halvdel efter halvårsregnskabet.

Umiddelbart kan det undre, at indtjeningsforventningen til 2025 ikke er faldet, da der forventes closing på salget af energiaktiviteten i starten af 2025, og Alm. Brands ledelse har selv sænket indtjeningsforventningerne til forsikringsresultatet i 2025 fra 2,1 mia. kr. til 1, 85 mia. kr.

Til gengæld bliver der frigjort 1,6 mia. kr., som Alm. Brand allerede har lovet vil blive brugt til ekstraordinært udbytte eller aktietilbagekøb. Hvis der laves aktietilbagekøb til den nuværende aktiekurs, vil antallet af aktier falde med 8-9 pct. og derved knap kompensere for det guidede fald i forsikringsindtjeningen på 12 pct. Her skal man dog tage hensyn til, at det burde være muligt at bringe omkostningerne yderligere ned efter 2025, hvilket Alm. Brand da også indikerer uden at være specifikke.

Per Grønborg

Nordiske Forsikringsaktier 01

Nordiske Forsikringsaktier 02

Nordiske Forsikringsaktier 03

Nordiske Forsikringsaktier 04

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank