Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Bidragssatser: Politikerne løber fra aftale med danske boligejere

Ejlif Thomasen

mandag 30. maj 2022 kl. 7:30

Aftale om Accelerationsfond på 2x 25 mia. kr. Er vokset til 120 mia. kr.

Efter stor offentlig fokus på stigende bidragssatser i realkreditsektoren for fem år siden, blev der på Christiansborg indgået en bred politisk aftale, som skulle dæmpe gemytterne. Politikerne skød problemet til hjørne ved at love nedsættelser af bidragssatserne, når institutternes skærpede kapitalkrav var håndteret. Det er sket nu. Men intet tyder på, at politikerne vil stå ved deres egen skriftlige aftale med de danske boligejere, skriver fagredaktør Ejlif Thomasen og chefredaktør Morten W. Langer i denne kommentar.

Et bredt politisk flertal bestående af Venstre, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti indgik tilbage i januar 2017 en skriftlig politisk aftale om regulering af realkreditten. 

Aftalen kom i kølvandet på massiv offentlig kritik af de tidligere års mangedobling af de bidragssatser, som de danske boligejere betaler til institutterne oveni den almindelige rente på realkreditlånet.

Kosmetiske forslag
Bidragssatserne, der går til at dække administration af lånene og overskud til institutternes ejere, var tilbage i 2017 næsten tidoblet over en længere årrække. Bidragene udgør et stort tocifret milliardbeløb hvert år. 

Med den sidste skrue på priserne, først fra Nykredit og derefter de andre institutter, eksploderede utilfredsheden blandt de danske boligejere.

Politikerne måtte gøre noget. Der blev i 2016 nedsat en ekspertgruppe, som var domineret af folk fra den finansielle sektor, og som kom med nogle kosmetiske forslag til at håndtere den manglende konkurrence i sektoren. Det kunne politikerne sikket godt se, og i den politiske aftale kom de derfor med et statement, som kunne berolige de danske boligejere.

I den politiske aftale fra januar 2017 fastslås det således, at ”skærpelsen af kapitalkravene siden finanskrisen har betydet, at institutterne har haft behov for at øge deres polstring. Institutterne har dækket omkostningerne til mere kapital gennem højere bidragssatser, som er deres primære indtægtskilde. Det er aftaleparternes forventning, at institutterne alt andet lige vil have mulighed for at sænke bidragssatser og rentetillæg, når de har opbygget tilstrækkelig kapital.”

Formuleringen er ikke knivskarp, men intensionen er ikke til at misforstå. Institutterne skulle være indstillede på at nedsætte bidragssatserne, når pengekasserne var fyldt op. Og det er i den grad tilfældet nu. 

Danske Bank får hvert år knapt 4 mia. kr. i udbytte fra Realkredit Danmark. Nykredit har de seneste år betalt 6,5 mia. kr. i udbytte til sine aktionærer. Kapitalbufferne er altså for længst på plads og tilstrækkelige. 

Nu er der gået fem år siden den politisk aftale, og realkreditinstitutterne har udviklet sig til guldrandede forretninger med et unormalt højt løbende afkast i forhold til den underliggende kreditrisiko. 

Kapitalkrav honoreret
Økonomisk Ugebrev har over årerne skrevet om den manglende konkurrence i realkreditsektoren. Det skete senest i april 2022, hvor vi bl.a. skrev: ”Ifølge den seneste redegørelse er konkurrencen ikke forbedret de seneste fem år, tværtimod. Boligejere og virksomheder betaler tydeligvis overpriser.”

Og de formelle kapitalkrav er altså for længst honoreret og meget mere til. De årlige rapporter fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen viser klart, at overskuddene er bemærkelsesværdigt høje – og flere år endda højere end hos bankerne. De samme rapporter viser også, at der absolut ingen tiltag har været i retning af at sænke bidragssatserne. 

Økonomisk Ugebrev har over de seneste uger forsøgt at få de relevante politiske ordførere fra aftalepartierne til at forholde sig til problemstillingen. Står de ved aftalen med de danske boligejere, eller løber de nu fra den? Kun SF lægger op til senere at komme med initiativer, der skal sikre en bedre priskonkurrence, og Venstre erklærer sig villig til at se konstruktivt på eventuelle forslag, men har ikke planer om selv at tage initiativer. De øvrige partier ser ud til at glide af på sagen.  

Der er næppe tvivl om, at der igen kan opstå en folkestorm mod realkreditten, nu hvor kapitalbufferne er på plads, og hvor de høje bidragssatser bliver mere synlige med de stigende renter.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank