Log ind
Log ind
Finans

Finans-CEO’ers løn upåvirket af krisen

Morten W. Langer

mandag 11. oktober 2021 kl. 7:00

Mens de danske banker sidste år hensatte milliarder til at imødegå en eventuel krise i kølvandet på virusudbruddet, kørte bankernes topchefer igennem med uændret eller højere lønninger. Michael Rasmussen fra Nykredit topper med en reel stigning i lønudbetalingen på knap 6 mio. kr.

Finanssektorens topcheflønninger fortsætter med at stige med stor hast, viser Økonomisk Ugebrevs årlige kortlægning af CEO-lønningerne i de største danske virksomheder. Eksempelvis steg årslønnen sidste år for Nykredits Michael Rasmussen med hele 32 pct. til 17 mio. kr., hvorefter han er den 30.-højest lønnede topchef i Danmark.

Af de finansielle topchefer overgås han kun af to, nemlig Kim Fournais i Saxo Bank, som topper med en årsløn på 22 mio. kr., og Danske Banks nu afgåede CEO Chris Vogelzang, der sidste år fik 19,2 mio. kr. i årsløn, 1 pct. mere end året før. Kun to af de 14 topchefer i den finansielle sektor, der indgår i analysen, gik sidste år ned i løn.

Mærkbar lønforhøjelse
Topchefernes lønudvikling er bemærkelsesværdig, da bankerne generelt klager over pres på lønsomheden, og sidste års resultater var på ingen måde prangende på grund af store hensættelser først i 2020 til at imødegå eventuelle udlånstab. Bortses fra engangsrelaterede forhold er sektorens lønsomhed uden tvivl under pres.       

I det foreningsejede Nykredit fik Michael Rasmussen en mærkbar lønforhøjelse. Ifølge regnskabet steg ”det kontraktmæssige vederlag” til 17,0 mio. kr. sidste år, mod 13,9 mio. kr. forrige år. De formelle lønoplysninger omfatter dog ikke hele årets udbetaling, idet Michael Rasmussen har fået udbetalt 2,8 mio. kr. ekstra i fastholdelsesbonus, altså i alt knap 20 mio. kr. hvilket placerer ham blandt de allerhøjeste lønnede finanschefer i Danmark

I en note oplyses det, at ”Nykredit A/S har indgået en fastholdelsesaftale med koncernchef Michael Rasmussen. Fastholdelsesvederlaget er pr. 31. december 2019 optjent og udgør 11,3 mio. kr., som udbetales over en 5- årig periode, første rate udbetales i 2020.”

Økonomisk Ugebrev har søgt at indhente en kommentar fra Nykredit, men presseafdelingen oplyser, at direktionens løn er et anliggende for bestyrelsen, som ikke er vendt tilbage på en henvendelse.

Kim Fournais, hovedaktionær og CEO i Saxo Bank, steg fra 17 mio. kr. i løn i 2019 til 22 mio. kr. sidste år. Ifølge vederlagsrapporten får topledelsen variabel aflønning og aktieløn, men de konkrete tildelingskriterier, eller hvad der har givet anledning til den solide lønstigning, er ikke nærmere beskrevet.

PFA’s CEO Allan Polack er den højeste lønnede i pensionssektoren. Selvom han de seneste år har leveret meget moderate investeringsafkast til sine kunder, fik han sidste år en god lønforhøjelse. Den samlede løn steg fra 8,1 mio. kr. til 9,4 mio. kr. sidste år. Ifølge regnskabet steg den faste løn inkl. pension fra 7,9 mio. kr. til 8,1 mio. kr. Til gengæld blev bonus betydeligt højere end året før: Den var 1,0 mio. kr., mod 0,2 mio. kr. i 2019.

Belønning for værdier
I koncernens lønpolitik oplyses bl.a., at ”Tildeling af variabel løn sker efter en evaluering af de samlede resultater, både selskabets, den pågældende funktions og egne resultater. Resultatmålingen tager afsæt i KA23 og PFA Scorecard, som er godkendt af bestyrelsen.”

KA23 består at en strategiplan for ”Kommerciel Ansvarlighed 2023”, som omfatter ”den overordnede investerings- og risikostrategi og identificerede risici som for eksempel drifts-, markeds- og omdømmerisici.” Om scorecard oplyses, at ”Anvendelse af PFA Scorecard sikrer overensstemmelse med koncernens forretningsstrategi, værdier, vigtigste prioriteringer og langsigtede mål, samt at bonusudbetaling og dermed omkostningen for koncernen følger den samlede værdiskabelse.”

Det oplyses ikke mere konkret, hvorfor Polacks bonus blev fem gange højere sidste år end året gør.

Topchef Steen Michael Erichsen fra et af de andre store kommercielle pensionsselskaber, Velliv, fik en betydeligt lavere samlet løn end Allan Polack, nemlig 5,6 mio. kr., mod 5,2 mio. kr. året før.

Jyske Banks Anders Dam fik sidste år ekstra 3 pct. i lønposten, der lød på 10,3 mio. kr. I Sydbank fik Karen Frøsig en årsløn sidste år på 7,0 mio. kr., mod 6,9 mio. kr. året før. Topcheferne i de tre store forsikringsselskaber fik stort set samme løn sidste år: Rasmus Verner Nielsen i Alm. Brand 8,4 mio. kr. Ken Nordgrove i Codan Forsikring 8,3 mio. kr. Og Peter Hermann i Topdanmark 8,0 mio. kr.

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Dealer med analytisk sans og kommunikative evner
Finansielle business partnere til budgettering og opfølgning i styrelsens fagområder
Vi søger endnu en medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkjøbing Landbobank søger Privatrådgiver til København
Økonom til overvågning af dansk økonomi og prognose
Egmont søger M&A advisor
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Porteføljemanager til alternative investeringer
Energinet A/S søger afdelingsleder for forretningsstøtte & udvikling
Investeringsspecialist til Investeringsafdeling i Sparekassen Sjælland-Fyn
Ringkjøbing Landbobank søger erhvervsrådgiver til Viborg
To Controllere til Nature Energy
Moalem Weitemeyer søger Økonomimedarbejder/ Bogholder
Synes du også at udvikling af samfundsøkonomiske analyser og strukturelle beregninger er det sjoveste i verden?
Business Controller til DLF Beet Seed
Nationalbanken søger Økonom til Finansiel Statistik
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Executive Assistant til Nationalbankens vicedirektør

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Salg: salg@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]