Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Pensionsinvestorer vil have endnu mere aktivt ejerskab

Morten W. Langer

fredag 04. februar 2022 kl. 7:00

PensionsSurvey 2022: Presset fra danske pensionsopsparere stiger på pensionsselskaber, banker og investeringsforeninger for at agere som aktive ejere i forhold til de børsnoterede selskaber, der er investeret i. Hele 80 pct. af respondenterne i Økonomisk Ugebrevs årlige PensionsSurvey mener, det er ”meget vigtigt” eller ”vigtigt”, at deres pensionsforvalter agerer som aktiv ejer.

Andelen af danske pensionsopsparere, der forventer, at deres pensionsforvalter agerer som aktive ejere, er markant stigende. I sidste års survey vurderede 29 pct. af de 543 respondenter, at aktivt ejerskab er ”meget vigtigt”. Denne andel er i år steget til 32 pct.

Konkret har Økonomisk Ugebrev i de gennemførte surveys stillet følgende spørgsmål: ”Hvor vigtigt synes du, det er, at dit pensionsselskab er aktiv ejer, f.eks. ved at være kritisk og stemme på de børsnoterede selskabers generalforsamlinger – for at få selskabets ledelse til at gøre det bedre for at forøge aktieafkastet?”

Kun 7 pct. af de over 500 respondenter i begge års survey finder et aktivt ejerskab ”mindre vigtigt” eller ”ikke vigtigt.” I dette års svar fremgår bl.a. følgende kommentarer til spørgsmålet: ”Pensionsselskabet skal benytte sin position som stor investor og stille nødvendige krav til ledelsen af de selskaber, det investerer i.” ”Hvis man investerer med vægt, har man en forpligtelse til at udnytte den vægt.” ”Har ikke noget pensionsselskab, men mener det er godt, at f.eks. Dansk Aktionærforening siger sin mening på diverse generalforsamlinger.” ”De har både den finanstekniske indsigt samt den økonomiske pondus, der kan påvirke et selskabs ledelse. Små individuelle shareholders har meget sjældent nogen indflydelse.”

Ringe indflydelse
Nogle respondenter vurderer ikke, at de danske institutioner anvender deres ”ejermagt” effektivt nok overfor de børsnoterede selskaber: ”Vi lønmodtagere ejer en signifikant del af dansk industri gennem vores pensioner, uden at dette oversættes til nævneværdig indflydelse på, hvordan virksomhederne drives, og hvordan virksomhedens strategiske mål fastsættes.”

Økonomisk Ugebrev kortlægger hvert år, hvordan de 30 største danske institutionelle investorer, herunder pensionsselskaberne, udøver deres aktive ejerskab, med hovedvægt på deres information om deres arbejde med aktivt ejerskab. Oversigten, som kan ses her, fokuserer særligt på hver storinvestors information om det aktive ejerskab fordelt på en stribe temaer. Bl.a. følgende: Redegørelse for anbefalinger om aktivt ejerskab, generel politik for aktivt ejerskab, redegørelse for konkret aktivt ejerskab, database for voting records, dialogliste, eksklusionsliste og en aktieliste med oversigt over investeringer i børsnoterede selskaber. 

Økonomisk Ugebrevs oversigt med direkte links til de 30 største investorers rapportering om aktivt ejerskab er baseret på den information, investorerne selv giver på deres hjemmesider, i redegørelser eller i årsrapporter. Følgende store danske investorer indgår aktuelt i oversigten:

AkademikerPension, AP Pension, ATP, BankInvest, Danica Pension, Danske Bank, Danske Invest, Industriens Pension, Jyske Bank, Jyske Invest, Lægernes Pension, Lærernes Pension, Lønmodtagernes Dyrtidsfond, Investeringsforeningen Maj Invest, Fondsmæglerselskabet Maj Invest, Nordea Invest, Nykredit Invest, P+ (DIP og JØP), Pensam, PensionDanmark, PFA Pension, PKA, Pædagogernes Pension, Sampension, Sparinvest, Sydinvest, Topdanmark og Velliv.

Med gennemførelsen af EU’s aktionærrettighedsdirektiv i 2019 har de større danske investorer haft et år til at øve sig på de nye rapporteringskrav, og efter den kommende rapporteringssæson for 2021 vil Økonomisk Ugebrev gå tæt på rapporteringskvaliteten hos de 50 største danske institutioner, også andre end dem, der har rapporteret frivilligt efter anbefalingerne for Komitéen for God Selskabsledelse.

MWL   

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank