Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Storaktionærer i Virogates tøver med at bakke selskabet op

Morten W. Langer

torsdag 30. juni 2022 kl. 9:30

For blot halvanden måned siden afviste Virogates’ ledelse, at den ville blive tvunget til at hente mere kapital til at styrke den slunkne pengekasse. I mellemtiden har tingenes tilstand tilsyneladende ændret sig markant, og ledelsen ser nu behov for at styrke likviditeten. Økonomisk Ugebrev går bagom ledelsens stilskifte.

Udmeldingen forleden fra First North-selskabet Virogates vil uden tvivl forringe tilliden til selskabets ledelse. Efter Q1-regnskabet var alt tilsyneladende på sporet til en fortsat solid salgsfremgang i år, som det fremgik af en analyse i Økonomisk Ugebrev. Under overskriften ”Virogates’ ledelse tror på stærk vækst” skrev vi, at ”Virogates’ pengekasse er ved at løbe tør. I årets første kvartal var cash flow negativt med 4 mio. kr., hvorefter der er knap 11 mio. kr. tilbage i kassen. Alt andet lige rækker det til 2,5 kvartal, altså ca. til oktober i år med samme cash burn. Virogates ledelsen skriver i regnskabet, at ”ViroGates still expects to become cash flow positive with the existing cash at hand based on the existing activities.” Med andre ord skriver ledelsen indirekte, at der ikke bliver behov for at hente kapital, fordi kassen løber tør.”

Værdiløse tegningsretter
Forleden kom meddelelsen så om, at selskabet vil søge at hente op til 19 mio. kr. ved salg af nye aktier til 60 kr. stykket. Hertil kommer forventet låntagning på ca. 9-12 mio. kr. Umiddelbart ligner det en kæmpe fiasko for kapitalforhøjelsen, da den aktuelle børskurs er under 58 kr., og tegningsretterne er stort set værdiløse. 

Til gengæld er selskabet begunstiget af tre store aktionærer, som har valgt at gå med, dog kun ved at anvende halvdelen af deres tegningsretter, antageligt for at beskytte deres private investering. Tegnede de nye aktier for alle deres tildelte tegningsretter, ville det betyde tegning for 9 mio. kr. Største aktionær er en af landets rigeste personer, nemlig Coloplast-arvingen, N.P. Louis-Hansen, der ejer 26 pct. af selskabet, men som nøjes med at komme med 2,5 mio. kr.

Tre andre investorer har givet en tegningsgaranti på yderligere 5 mio. kr., mod en betaling på 8 pct. af beløbet, altså 400.000 kr. Så selvom der ikke bliver tegnet af andre investorer, er Virogates sikret 9,5 mio. kr. minus omkostninger på godt 1 mio. kr.   

Lige før tegningsperioden kom selskabet så med en opdateret forventning til 2022-salget, som lyder på en årsomsætning på 10-13 mio. kr. Efter en omsætning på 3,2 mio. kr. i årets første kvartal er der lagt op til et gennemsnitligt kvartalssalg de næste tre kvartaler på 2,5-3,3 mio. kr. Altså samme som eller lavere end i første kvartal. Det slår en tyk pæl gennem ledelsens historiefortælling om solid salgsvækst.

Vælger investeringer
Økonomisk Ugebrev har spurgt ledelsen, om der i virkeligheden er tale om en skjult nedjustering, og hvordan COVID-19 delvist kan forklare kapitalrejsningen. Vi har fået dette svar fra CEO Jakob Knudsen: ”Vi kunne stadig i vores budgetter retfærdiggøre at kunne blive cash flow-positive med eksisterende cash, men dels ville vi gerne investere yderligere, og dels ville vi sikre nok kapital til ikke at være afhængige af COVID-19-omsætning eller risikere akutmodtagelsesomsætning i tilfælde af flere COVID-19-bølger.”

ØU: Havde det været nødvendigt at gennemføre kapitalforhøjelsen nu, hvis man ikke havde valgt at gennemføre to nye projekter?

JK: ”Ikke nødvendigvis på kort sigt, men det er gjort med rettidig omhu for at polstre selskabet til at kunne modstå eventuelle konsekvenser af (fraværet af) nye COVID-19 bølger.”

Den formelle kattelem for at retfærdiggøre kapitalforhøjelsen, efter forsikringer om det modsatte, er, at ledelsen nu vil satse på andre vigtige projekter, bl.a. en entré på det amerikanske aktiemarked. Men nu bliver pengekassen jo også styrket markant. Så der er sikkert råd til at tage den store tegnebog frem, da en amerikansk markedsentré normalt ikke er billig.

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank