Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Nykredit-ejer afviser kritik af valgforløb, men modsiges

Ejlif Thomasen

mandag 07. maj 2018 kl. 13:50

Økonomisk Ugebrevs omtale af valgforløbet i Nykredit dette forår har ført til, at Erhvervsstyrelsen har bedt Forenet Kredit komme med en redegørelse. Forenet Kredit afviser i redegørelsen mistanken om urent trav. En central forklaring fra Forenet Kredit bliver skudt ned af en korrespondance på e-mail.

Erhvervsstyrelsen vurderer for tiden, om valget til Forenet Kredits repræsentantskab er forløbet på en ordentlig og demokratisk måde, eller om der er kritikpunkter, som kan føre til krav om omvalg eller andre sanktioner. Styrelsens undersøgelse kommer efter flere artikler i Økonomisk Ugebrev, hvor en række kandidater til repræsentantskabsvalgene har kritiseret forløbet.

Forenet Kredit har afleveret en elleve sider lang redegø-relse med en lang række bilag. To konkrete kritikpunkter har omfattet dels, at man fra Nykredits side skulle have arrangeret bustransport af medarbejdere til valgstedet, så de bl.a. har haft mulighed for at afgive stemmer og medbringe fuldmagter fra de ansatte.

[irp posts=”796120″ name=”Forslag: Stram lovgivning for store finansielle foreninger”]

Dels at medarbejdere i Nykredit i arbejdstiden har indsamlet fuldmagter fra andre ansatte. Omkring bustransporten af ledende medarbejdere til et valgsted skriver Forenet Kredit: ”Forenet Kredit lægger Nykredits forklaring til grund, og vi er som forening tilfredse med, at medarbejderne i vores datterselskab interesserer sig for forholdene hos os i en sådan grad, at de gerne vil overvære et valgmøde. Medarbejdere og ledere, som er medlemmer og har valgret, er velkomne til at stemme jf. valgreglerne.”

Dermed bekræfter Forenet Kredit både den tidligere beskrivelse af bustransporten og indsamlingen af fuldmagter i arbejdstiden blandt medarbejdere i Nykredit. Man er blot ikke enige med låntagerkandidaterne i, at disse forhold var problematiske. Forenet Kredit skriver i svaret på det sidste område, at ”dette virker som en naturlig og helt igennem reglementeret adfærd.”

[irp posts=”770056″ name=”Nykredit-kandidater klager til Erhvervsstyrelsen“]

Låntagerkandidater har også påpeget, at det er problematisk, at ledelsen har haft mulighed for løbende at holde styr på, hvor mange fuldmagter låntagerkandidaterne havde i forhold til ledelsens kandidater, og at der fra foreningens sekretariats side angiveligt er blevet udøvet teknisk benspænd. En kandidat har tidligere oplyst følgende til Økonomisk Ugebrev: ”Ledelsen ved hele tiden, hvor mange fuldmagter, der er ude, og har styr på deres egne, så de styrer processen.”

Det er blevet bemærket, at ”ledelsens” egne kandidater har fået stort set lige mange stemmer, muligvis efter fordeling af fuldmagter. Hertil skriver Forenet Kredit: ”Igen er det uklart, om der henvises til ledelsen i Forenet Kredit eller Nykredit. Påstanden er under alle omstændigheder forkert. Nykredit har ingen indsigt i nogen fortrolige tal omkring valget.”

Forenet Kredit omtaler i denne sammenhæng altså ikke sin egen ledelse, hvis ansatte har haft fuldt indsigt i de angivne stemmer, herunder fuldmagter. Det er en ganske væsentlig detalje, idet kritikken jo går på, at ledelsen – herunder ledelsen i Forenet Kredit – har denne kontrol. Det afvises dermed ikke i svaret.

[irp posts=”755625″ name=”Ledelsen hos Nykredit-ejer bør undersøges“]

Det hedder videre: ”Det er VP Investor Service, som varetager arbejdet med fuldmagter, og der sendes løbende en oversigt til sekretariatet i Forenet Kredit.” Dermed har sekretariatet netop haft denne løbende oversigt, som kritikken går på. Forenet Kredit skriver i redegørelsen, at data om fuldmagter behandles fortroligt, og at det kun er to medarbejdere i sekretariatet, der har adgang til disse data, og de bliver ikke videregivet internt i sekretariatet. Sekretariatet består af i alt otte medarbejdere og en bestyrelse med Nina Smith som formand.

Omkring de tekniske bespænd hedder det i svaret, at ”Dette kan sekretariatet ikke genkende.” Man afviser ligeledes, at have dikteret, hvilke fuldmagter der skulle flyttes, hvis en person havde for mange fuldmagter.

”Det er ikke en rigtig fremstilling. Jeg har konkret oplevet at få besked om, hvilken fuldmagt der skulle flyttes,” siger Bo Grenaae Hansen, der var kandidat i Nordsjælland. ”En af sekretariats medarbejdere sendte en mail, hvor det med gult var markeret, hvem der skulle flyttes. Samtidig gjorde de det svært ved ikke at ville give kontaktoplysninger på fuldmagtsgiveren,” siger Bo Grenaae Hansen.

Først da han i en mail til sekretariatet fremhævede, at det vel var lige meget hvilken fuldtmagtsgiver, der blev flyttet, erkendte sekretariatet, at det var korrekt. Ugebrevet har fået forelagt mailkorrespondance, der viser forlø-bet. Det er dermed et anderledes forløb end beskrevet i redegørelsen fra Forenet Kredit.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Forretningsudvikler til Pension og Formue
Pension, Formue
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Midt- og Nordjylland
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Afdelingsdirektør for forretningsudvikling Private Banking
Private Banking
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Region hovedstaden og Sjælland
Regnskabsassistent til Pharma Nord
Region Syddanmark
Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp
Region Hovedstaden
ØKONOMIMEDARBEJDER – Carlsbergfondet
Region Hovedstaden
Kontorchef for økonomi, analyse og kunder i Færdselsstyrelsen
Region H
DIGITALISERINGSCHEF – Muskelsvindfonden
Region H
Direktionskonsulent med flair for økonomi og udviklingsprojekter
Region Sjælland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank