Finans

Pensionssektorens ESG-produkter bunder, investorer utålmodige

Carsten Vitoft

mandag 22. marts 2021 kl. 6:58

Danskernes pensionskroner er det seneste år fosset ind i de nye bæredygtige pensionsprodukter. Men aktuelle afkastdata viser, at kunderne har fået lavere afkast end på de traditionelle pensionsprodukter. Danskerne vil ikke have bæredygtighed, hvis det koster på afkastet, viser Økonomisk Ugebrevets survey

Den grønne bølge ramte sidste år for alvor pensionsbranchen med lancering af rekordmange nye bæredygtige pensionsprodukter. Men allerede nu er produkterne ved at udvikle sig til lidt af et problem for selskaberne og deres kunder på grund af svage afkast.

PFA Klima, Danica Bæredygtigt Valg og AP Pension Bæredygtig hedder nogle af produkterne. Men allerede nu er det klimarigtige valg blevet bundprop på afkastet. Det viser den mest grundige pensionsanalyse herhjemme, udarbejdet af analytiker Nikolaj Holdt Mikkelsen, der løbende måler afkast på tværs af branchen. Ud af 18 sammenlignelige pensionsprodukter lå bæredygtighed i AP Pension sidst, Danica næstsidst og PFA på en 14. plads i slutningen af 2020.

Ramt af en boomerang
Men selv om afkastet halter efter, har branchen alligevel erklæret den nye dagsorden for bæredygtighed i pensionerne for en succes, og det er problematisk.

”Den situation er meget typisk for pensionsbranchen. De siger, tingene er en succes på kort sigt, og så bliver de ramt af en boomerang, når det ikke går som ventet. Det er ikke særligt smart af pensionsselskaberne, for vi kender slet ikke usikkerhederne på de her nye bæredygtige produkter, som alt andet lige må antages at være mere risikable end traditionelle pensionsprodukter, fordi de investerer mere snævert. Skal forbrugerne have tillid til de nye bæredygtige investeringer, bør pensionsselskaberne informere ordentligt om afkast og risiko,” siger investeringsrådgiver Karsten Engmann Jensen fra Pengeministeriet.

Udviklingen er fortsat ind i 2021, hvor de bæredygtige produkter igen indtager sidstepladserne over afkast, men kunderne får alligevel at vide, at det går strygende.

Den 24. januar udsendte PFA’s topchef Allan Polack denne pressemeddelelse: ”Både i forhold til afkast og midler er PFA Klima Plus kommet godt fra start, hvilket viser potentialet i at sammentænke investering og den grønne omstilling.” På dette tidspunkt lå PFA Klima Plus på en 15. plads på afkast ud af 18 produkter.

PFA er dog langt fra enige i den betragtning – uden de fornægter afkasttallene. Forelagt både pressemeddelelsen og placeringen på afkastet, lyder det fra pressechef Kristian Lund Pedersen, at PFA står 100 pct. på mål for kommunikationen.

”Vi er meget tilfredse med den modtagelse, som Klima Plus har fået blandt vores kunder. Det er stadig nyt for mange, da produktet blev lanceret i forsommeren sidste år, men vi kan se, kendskabet stiger, og dermed også hvor mange der lægger hele eller dele af deres opsparing i produktet. I dag er mere end 4 mia. kr. investeret i Klima Plus. Afkastmæssigt har den også klaret sig godt siden lanceringen sammenlignet med bl.a. udviklingen på verdensindekset for aktier, og i forhold til den risiko, der ligger i produktet. Og kigger du på afkastet i Klima Plus i 2020, nåede det op på 14 pct.,” lyder det i en mail fra pressechefen.

Han gør dermed to ting. Først skifter han sammenligningen af afkast over på et verdensindeks af aktier – og væk fra sammenlignelige produkter. Dernæst siger han, at så længe man får et positivt afkast, så skal man jo være glad – uanset om naboen får det dobbelte i afkast.

Men meget tyder på, at danskerne godt kan gennemskue pensionsselskabernes salgsgas. Flere end seks ud af ti danskere er godt klar over, at de nye klimavenlige og bæredygtige pensionsprodukter er kommet skidt fra start afkastmæssigt. Det viser et survey med 600 svar, som Økonomisk Ugebrev netop har gennemført.

Næsten lige så mange af dem siger ligeud, at de vil fravælge bæredygtigheden, hvis ikke pensionsbranchen får skabt et bedre afkast.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

SEGES søger specialist i ejendomsbeskatning
Aarhus
31-05-2021
Forsyningstilsynet søger analytisk økonom til udvikling, overvågning og regulering af elmarkederne
Frederiksværk
25-05-2021
SEGES søger Skattespecialist
Aarhus
31-05-2021
Compliance Officer til Compliance i Sydbank
Aabenraa
16-05-2021
Obligationsanalytiker til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
21-05-2021
Sparekassen Kronjylland søger virksomhedsanalytiker
Randers
17-05-2021
Landbrug & Fødevarer søger CHEFØKONOM
København
20-05-2021
Kreditmedarbejder til bankens hovedkontor i Ringkøbing
Ringkøbing
31-05-2021
Orifarm Group A/S søger Finance Process Specialist
Odense
31-05-2021
SAGRO søger dygtig og topmotiveret skatte- og selskabsspecialist
Holstebro, Herning, Billund, Esbjerg
31-05-2021
ATP søger leder med juridiske kompetencer til Udbetaling Danmark & helhedsorienteret kontrol
Hillerød
09-05-2021
Kreditanalytiker med fokus på creditscore til Sparekassen Kronjylland
Randers
17-05-2021
Finanstilsynet søger økonom til krisehåndtering
København
10-05-2021

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Aktuel artikelserie

Tax Governance

Virksomhedernes skattebetalinger er under stigende offentlig bevågenhed. En række spektakulære sager om skatteunddragelse har intensiveret offentlighedens opmærksomhed på ...

Andre artikelserier

Tax Governance
Den Danske Pensionssektor
Dansk Forsikringsmafia?
ESG & A.P. Møller-Mærsk
ESG investeringer og analyser
KlimaBarometer for Dansk Økonomi

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]