Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Sådan blev de 100 rigeste danskere påvirket af multikrisen

Morten W. Langer

tirsdag 08. november 2022 kl. 7:00

Sådan blev de 100 rigeste danskere påvirket af multikrisen

Økonomisk Ugebrevs årlige opgørelse af de 100 rigeste danskeres formuer er i høj grad præget af den aktuelle multikrise. Godt nok kom de fleste gennem 2021 og starten af 2022 med flotte regnskabsresultater. Men krisen har alligevel kostet på værdiansættelserne.

Den mangeartede krise med krig i Ukraine, højere inflation, markant højere korte og lange renter og en energikrise med højere priser på el, benzin og boligopvarmning har udløst det værste kursfald på aktiemarkedet i ti år. Og det har derfor også medført markant lavere værdiansættelser på mange af de selskaber, milliardærerne ejer

Faldet på aktiemarkederne har medført, at mange ikke-børsnoterede selskaber har halveret deres værdi, når man værdiansætter ud fra værdien på sammenlignelige børsnoterede selskaber. Og det er den ”rigtige” måde at opgøre værdien af velhavernes unoterede selskaber på. 

De meget rige

Bundlinjen er, at de 100 rigeste danskere samlet set er blevet 89 mia. kr. fattigere end for et år siden, opgjort i september efter de store kursfald i den første del af 2022. Men det er ikke sådan, at milliardærerne kommer til at lide nogen nød: 

Deres samlede formue er nu 995 mia. kr. Men forskellen mellem de allerrigeste og de mindre rige på Top 100 rigelisten er meget stor. 18 af dem har en formue på over 10 mia. kr., og de ti rigeste har en samlet formue på 584 mia. kr. Det svarer til 59 pct. af den samlede formue hos de 100 rigeste danskere. 

Bag det store milliardtab ligger, at de tre rigeste familier i Danmark samlet har tabt 130 mia. kr. det seneste år. På top tre-listen finder vi samme navne som på sidste års rangliste over de mest velhavende: 

Familien Kirk Kristiansen med det fulde ejerskab af Lego er fortsat landets rigeste med en samlet formue på 255 mia. kr., hvilket er 68 mia. kr. mindre end for et år siden. Andenpladsen indtages også fortsat af Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen, hvis formue er dykket hele 44 mia. kr. til 90,8 mia. kr. 

Og den tredjerigeste dansker er ligeledes den samme som i sidste års opgørelse, nemlig Coloplast-arvingen Niels Peter Louis-Hansen, der med en samlet formue på 61 mia. kr. er blevet 20 mia. fattigere det seneste år.

På de efterfølgende pladser på milliardærlisten er der også gengangere fra sidste år. Her følger familien efter Jysks stifter Lars Larsen med sønnen Jacob Brunsborg i spidsen, Danfoss-ejerne familien Clausen og Torben Østergaard Nielsen med shippingforretningen Selfinvest. Bemærkelsesværdigt har to af de tre nævnte familier klaret sig rigtig godt det seneste år med en markant vækst i formuerne: 

Danfoss-familien Clausen har næsten fordoblet formuen til 44 mia. kr. efter et fremragende år for termostat- og automatikvirksomheden. Og familien er nu ved at indhente de seneste års firer, ejerfamilien bag Jysk, som dog også har klaret sig flot med en formuefremgang på 9 mia. kr., til 48 mia. kr. 

Læs også om baggrunden for de ændrede formuer i enkeltportrætterne af de ti rigeste danskere i selve magasinet (se link nederst i artiklen).

Udviklingen i de rigeste danskeres formuer er meget præget af den krise, samfundet befinder sig i, og som kun står til at blive værre det kommende år. 13 milliardærer, der var på rigelisten sidste år, er ikke med i år på grund af store formuetab. Læs også særskilt artikel i magasinet med en gennemgang af navnene på exitlisten. 

På årets opdaterede milliardærliste har 36 af de 100 velhavere en lavere formue i år end sidste år. Hovedparten af formuetabene skyldes lavere værdiansættelser på velhavernes operative selskaber, som er stærkt prægede af lavere multipler ved beregning af selskabernes markedsværdier. 

Eksempelvis er familien Kählers ejerandel i børsnoterede Rockwool næsten halveret i værdi det seneste år, fra 12,8 mia. kr. for et år siden til aktuelt 6,7 mia. kr. Rockwool-aktien har i perioden fået næsten to tredjedele af børsværdien skåret væk, selvom overskuddet i år og næste år stort set forventes at blive det samme som sidste år. 

Andre mere klassiske industrivirksomheder blev også udsat for store værditab: Velux ejer-familien Kann Rasmussens formue dykkede 3,7 mia. kr. til 13,1 mia. kr. Koncernen fremstiller blandt andet ovenlysvinduer. 

Familien Topsøe måtte notere et formuetab på 2,9 mia. kr. Ikke på grund af en lavere værdi af selve selskabet Haldor Topsøe, men alene på grund af et kæmpe kursfald i det 30 procent-ejede USA-børsnoterede selskab IGM, som det seneste år er halveret i børsværdi fra 12 til ca. 6 mia. kr. Da de rigeste danskeres hovedselskaber for det meste er unoterede, er selskabernes markedsværdier beregnet ud fra værdiansættelsen på sammenlignelige børsnoterede selskaber, typisk i udlandet. 

Dårligt børsår for Lego-konkurrenter

Eksempelvis skyldes det store formuetab på 68 mia. kr. hos Lego-ejerne Kirk Kristiansen, at værdiansættelserne på tilsvarende virksomheder, som børsnoterede Mattel og Hasbro, er dykket over 40 pct. Lego præsterede stort set samme overskud sidste år som året før. Men i værdiopgørelsen skal overskuddet nu kun ganges med 19, mod 18 året før. 

Bestseller-ejer Anders Holch Povlsens formuetab på 44 mia. kr. skyldes grundlæggende, at familiens holdingselskab har tabt store milliardbeløb på de store ejerandele i den børsnoterede onlineforretning Zalando og betalingstjenesten Klarna. Men også hovedforretningen Bestseller er blevet mindre værd trods et rekordstort overskud i seneste regnskabsår. 

Ejerne bag den børsnoterede spiludvikler Unity har også fået et ordentligt drag over nakken. De tre iværksættere, der har været gennem et fantastisk udviklingseventyr, mistede sidste år tilsammen 17 mia. kr. Den største ejer, Joachim Ante, oplevede en tilbagegang i formuen til 5,4 mia. kr., mod 14,7 mia. kr. for et år siden. Den Nasdaq-noterede Unity-aktie er siden sidste sommer dykket næsten 80 pct. 

Omsætningen i Unity ses stige i år og næste år i forhold til sidste år. Men lige nu forventer analytikerne først overskud i 2024, og det er lige præcis de underskudsgivende techaktier, som under krisen er blevet sat mest ned. 

Gyldent år for 3shape-ejere

Nogle af årets vindere er ejerne bag selskabet 3Shape Holding: Tais Clausen er sprunget fra en placering sidste år som den 43.-rigeste dansker til i år at være nummer otte på ranglisten.

Medejer at 3Shape Nikolaj Hoffmann Deichmann har taget næsten samme spring op ad ranglisten til en plads som tiende-rigeste fra sidste års 52. plads. Tilsammen har de øget formuen med knap 15 mia. kr. til i alt 29 mia. kr. Sidste år øgede selskabet, der fremstiller og sælger 3D-scannere til især tandlæger, overskuddet til 705 mio. kr., mod 195 mio. kr. året før.

Download hele magasinet ”Danmarks 100 Rigeste” på 112 sider her.

Morten W. Langer

Top 10 rigeste danskere

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank