Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Seks økonomiske katastrofer i Superligaen

Morten W. Langer

mandag 13. august 2018 kl. 15:12

Seks superligaklubber kom ud af 2017 med et samlet underskud på knap 100 mio. kr. Værst gik det for Brøndbyernes IF, der her i 2018 dog har klaret sig langt bedre økonomisk. Også Esbjerg og OB fik sidste år kæmpeunderskud.

Sidste år kom Brøndby ud af året med et minus på 27 mio. kr. Og det var ikke lige det, som ledelsen havde meldt ud i deres genopretningsplan for klubben. Efter to gode spillersalg i år, først Frederik Rønnow med en resultateffekt på plus 19 mio. kr., og dernæst Christian Nørgaard med en positiv resultatpåvirkning på 22 mio. kr., venter BIF nu et årsresultat før skat på mellem 12 og 22 mio. kr.

Uden de to spillersalg ville den basale drift lande mellem minus 18 og minus 28 mio. kr. hvilket afspejler klubbens afhængighed af spillersalg og/eller deltagelse i europæiske turneringer. Brøndby er 54 procent ejet af storaktionær Jan Bech Andersen, som dermed kontrollerer klubben, og som flere gange har støttet klubben med lån og aktiekøb. Med den store ejerandel må han nu anses for at være et økonomisk sikkerhedsnet under klubben, også i fremtiden. Det vil være meget oplagt, at han vil gå langt for at sikre sin efterhånden store investering.

Esbjerg i tovene

Næststørste underskud sidste år stod Esbjerg Elitefodbold for, med et underskud på 25 mio. kr. – næsten det samme som Brøndby. Klubben kontrolleres af en stribe private større aktionærer, erhvervsvirksomheder og fonde. Økonomisk set er klubben et stykke ude i torvene. Ledelsen skriver i regnskabet, at underskuddet på 25 mio. kr. var bedre end underskuddet på 38 mio. kr. året før. Og at forbedringen skyldes besparelse i personaleomkostninger på 1 mio. kr., men at omsætningen også dykkede med 11 mio. kr.

Ledelsen skriver, at man også forventer et stor underskud i 2018, og at der arbejdes på at sikre klubbens langsigtede kapitalgrundlag ved at tilpasse driften, så den samlede aktivitet bliver bæredygtig. Det oplyses også, at der skal udarbejdes et nyt budget ved oprykning til Superligaen, som det faktisk efterfølgende er sket. Ifølge CVR er der ikke sket kapitalforhøjelser i 2018. Ifølge regnskabet var der ved udgangen af 2017 ansvarlig lånekapital på 19 mio. kr. og anden gæld på ca. 10 mio. kr. På generalforsamlingen i april blev ledelsen bemyndiget til at foretage en kapitalforhøjelse på op til 100 mio. kr.

Tredjestørste underskud kom OB med. Klubben er 92 procent ejet af Leasy-ejer Niels Thorborg. Før skat blev tabet i OB sidste år 20 mio. kr., mod minus 17 mio. kr. året før. Over de seneste fem år har klubben, eller rettere sagt selskabet Odense Sport & event, tabt ca. 130 mio. kr. Der er i samme periode tilført ca. 100 nye mio. kr. til sportsselskabet.

Faktisk har selve driftsresultatet de seneste år ikke været så store, nemlig på henholdsvis minus 10 mio. kr. og minus 6 mio. kr. Renteudgifter til at finansiere gælden på i alt 180 mio. kr., heraf 77 mio. kr. i prioritetsgæld, har været i omegnen af 10 mio. kr. hvert af de seneste år. Den bogførte egenkapital på 48 mio. kr. består blandt andet af immaterielle aktiver på 81 mio. kr., hvoraf 68 mio. kr. er goodwill og 7 mio. kr. er kontraktrettigheder.

Om det igangværende regnskabsår skriver ledelsen, at der forventes et forbedret resultat i 2018, men ikke med et ekstakt beløb på. Noget kunne altså tyde på, at Niels Thorborg bliver tvunget til at komme med flere penge, enten som egenkapital eller som lån til klubben. Ifølge CVR er der senest i 2016 tilført kapital via en kapitalforhøjelse på 30 mio. kr.

Midtjysk talentfabrik

Fjerdestørste underskud præsterede FC Midtjylland, med minus 8 mio. kr. sidste år. Klubben, som ifølge CVR ejes af Matthew Benham, har de seneste fem år tabt over 90 mio. kr. Det oplyses, at strategien er at uddanne og udvikle spillere til superligaen, og i regnskabsåret blev 16 spillere sendt videre til andre klubber i ind- og udland. Klubben havde personaleomkostninger sidste år på 84 mio. kr., mod 94 mio. kr. året før. Beløbet forklares blandt andet med forretningen som talentudviklingsfabrik. Sidste år gav salg af spilere indtægter på 41 mio. kr., mod en nettoudgift på 3 mio. kr. året før.

Ved udgangen af regnskabsåret havde selskabet 13 mio. kr. i likvider, efter der i december 2017 blev tilført ekstra 19 mio. kr. ved en kapitalforhøjelse.

Århusianske AGF havde sidste år det femtestørste underskud, med minus 8 mio. kr. Selskabet bag klubben, Aarhus Elite, har over de seneste fem år haft et samlet underskud på 60 mio. kr. I regnskabet oplyses det, at sponsorindtægterne sidste år steg til 48 mio. kr., mod 45 mio. kr. året før. Og de samlede personaleomkostninger løb op i 61 mio. kr., hvilket er i den meget høje ende i forhold til de fleste andre Superligaklubber. Ved udgangen af seneste skæve regnskabsår 30. juni 2017 var der likvider for 9 mio. kr.

Klubben har efterfølgende aflagt regnskab for det efterfølgende halvår frem til årsskiftet, som viser et underskud på 4 mio. kr. Og før af- og nedskrivninger var der et lille plus. Der er hentet 11 mio. kr. ved en kapitalforhøjelse, og dette beløb var likviditeten ved årsskiftet.

MWL

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank