Artikelserie om First North-selskabet Waturu: Efter Økonomisk Ugebrev det seneste halve år har bragt en stribe artikler, der har sået alvorlig tvivl om Waturus forretning, er børsværdien styrtdykket fra knap 1 mia. kr. til godt 100 mio. kr. De seneste uger er kursfaldet accelereret. Senest på onsdag bliver selskabet nødt til at udsende en børsmeddelelse om, hvad der sker, eventuelt efter pres fra Nadaq OMX eller selskabets certified advisor.
Om få dage sluttes årets tredje kvartal, hvor Waturus ledelse tidligere, efter flere forsinkelser, har udmeldt i en børsmeddelelse, at produktion og salg af selskabets vandvarmere ville blive startet. I en børsmeddelelse fra 9. juni 2020 oplyses det, at ”udfordringer med leverance af delelementer og yderligere besværliggjort af Corona krisens påvirkning betyder at leverancen af enheder påbegyndes i Q3 2020.”
Meldingen fra Waturu kom efter to tidligere udmeldte forsinkelser af produktionsstart, og begge gange kom børsmeddelelserne, efter Økonomisk Ugebrev havde påpeget, hvad selskabet ledelse havde lovet, men altså ikke overholdt. Så spørgsmålet er nu, om historien gentager sig for tredje gang:
Hvis Waturus topledelse med CEO Toke Reedtz i spidsen ikke senest på torsdag (den 1. oktober) kan bekræfte for omgivelserne, at produktion og salg er oppe i omdrejninger, er han og hans rådgiver, Sasha Dalgaard fra Tofte & Co., tvunget til for tredje gang at udsende en børsmeddelelse om forsinkelsen, samt at give ny tidsplan og en rigtig god begrundelse for, at selskabet efter fire år endnu ikke har produktion af det i øvrigt ret enkle produkt.
Mulig politianmeldelse
Når aktiekursen på det seneste har accelereret nedturen, skyldes det ikke kun Økonomisk Ugebrevs artikler. En gruppe kritiske Waturu-aktionærer har ligesom Økonomisk Ugebrev forsøgt at få ledelsen til at svare på nogle simple spørgsmål om selskabets produkter og generelle fremdrift.
I Facebook-gruppen ”Waturu holding A/S – Vi mangler svar” med foreløbig 67 medlemmer udtrykkes en meget stor utilfredshed med selskabets kommunikation. Bl.a. lyder kritikken (som tidligere har været præsenteret i Økonomisk Ugebrev), at der er uklarhed om det unikke i teknologien bag selskabets produkt, om patenterne og ikke mindst om aftalerne med VVS-grossisterne Saint Gobain og Brdr. Dahl.
Gruppen har på saglig vis indsamlet dokumentation for, hvad selskabets ledelse op til og efter børsnoteringen har udtalt om salgsaftaler og om produktets fortræffelighed. Der er også links til nogle mindre kritiske interviews i bl.a. Millionærklubben og på Dansk Aktionærforenings aktiemesser.
Samtidig tyder noget på, at facebookgruppens medlemmer nu er begyndt at indsamle dokumentation til en politianmeldelse mod selskabets ledelse: ”Vi skal selv finde beviser for, at der har været tale om bedrageri.
Og det er disse beviser, vi forsøger at samle op i gruppen.” I forlængelse heraf oplyser et medlem: ”Jeg har flere gange været i kontakt med Pernille fra Millionærklubben for at få dem til at følge op og få sandheden frem, dog uden held, hvilket jeg også synes er meget besynderligt, eftersom de har været med til at hype dem kraftigt.”
Pres på rådgiver
Under alle omstændigheder er der nu også et stigende pres på selskabets certified advisor Sasha Dalgaard. Hun skal sikre, at selskabet lever op til fondsbørsens oplysningskrav, bl.a. at der offentliggøres kursfølsom information.
Selskabet er nu derude, hvor det ved udløb af tredje kvartal, altså nu på torsdag, vil være kursfølsom information, både hvis selskabets ledelse igen må udsende en børsmeddelelse om forsinket produktionsstart, men også hvis man faktisk er parat til at producere i det tidligere udmeldte omfang.
Kommer denne meddelelse ikke senest torsdag, vil der være tale om et enormt tillidsbrud i forhold til Sasha Dalgaard som rådgiver for First North-selskaber. Hvis hun lader denne sag køre igennem uden at gøre noget, kan det vel også ske i de andre selskaber, hvor Tofte & Co. er rådgiver.
Det samme gælder markedsovervågningen på Nasdaq OMX: Hvis fondsbørsen ikke sikrer oplysning til markedet om, hvad der sker med et selskab, hvor investortilliden allerede er under gulvtæppet, er det rigtig slemt for hele tilliden til First North-børsen.
Waturu har på det seneste også været igennem en stribe andre ubehageligheder: Først kom en meddelelse om, at CFO’en havde sagt op, så kom en meddelelse om, at han havde solgt alle sine Waturu-aktier, og endelig kom en meddelelse om, at børsnoteringen af et datterselskab er udskudt til næste år.
MWL