Finans

Staten taber milliarder på svag konkurrence i pensionssektoren

Carsten Vitoft

torsdag 03. juni 2021 kl. 13:00

Konkurrencerådets formand Christian Schultz forsøger nu for fjerde gang at råbe de danske politikere op om den manglende konkurrence i den danske pensionssektor. Han støttes af professor Carsten Tanggaard, der foreslår obligatoriske indeksfonde, hvis branchen ikke selv kan finde et effektivt omkostningsniveau for forvaltning af kundernes pensionsopsparinger. Fagredaktør Carsten Vitoft gennemgår sagen.

To af landets mest fremtrædende professorer på pensionsområdet understreger nu, at det er bydende nødvendigt at få gjort noget ved konkurrenceforholdene i den danske pensionssektor. De peger begge på, at det faktisk er den danske stat, der står til at vinde mest økonomisk – antageligt et stort tocifret milliardbeløb – hvis regeringen følger de anbefalinger, som Konkurrencerådet lagde på bordet for godt et år siden.

”Hvis det lykkes at øge konkurrencen, så danskerne får glæde af de skalafordele, der burde være i pensionssektoren, er det ikke bare den enkelte dansker, der får glæde af det, men hele fællesskabet Danmark. Der ligger cirka 3000 mia. kr. i pensionsselskaberne, og cirka halvdelen er udskudte skatter, som på et tidspunkt tilfalder staten. Så det er klart, at fællesskabet og staten har en klar interesse i, at de her pensionsmidler bliver forvaltet effektivt,” siger Christian Schultz, formand for Konkurrencerådet og professor ved Københavns Universitet.

Indtægtsgrundlag smuldrer
Indtil videre har regeringen fuldstændig ignoreret hans analyse, der blev offentliggjort for lidt mere end et år siden. Den pegede på, at der ingen stordriftsfordele er for kunderne i de danske pensionsselskaber – modsat andre lande. Dermed bliver det alt for dyrt at spare op til pension i Danmark, og særligt statens indtægtsgrundlag smuldrer på pensionsområdet.

”Jeg er meget lidt begejstret for en model, hvor kunderne skal flytte rundt for at sikre konkurrencen. Beslutninger om at skifte selskab kan forbrugere ikke selv træffe rationelt. Vi kan jo se, at det ikke virker med Konkurrencerådets rapport. Forbrugerne bliver sagesløse ofre for dårlig rådgivning og misvisende informationer. Og det bliver endnu værre, fordi de officielle omkostningstal ikke indeholder skjulte omkostninger på markederne. Særligt galt er det med alternativer og aktiv forvaltning. Hvis det er lige så galt i pensionssektoren som i pengeinstitutterne, taler vi om tocifrede milliardbeløb i ekstra omkostninger hvert år. Jeg synes, man bør overveje obligatoriske indeksfonde for en stor del af formuen. Og dertil en professionelt drevet fond for alternative investeringer, som selskaberne kan købe sig ind i – gerne i ATP,” siger professor Carsten Tanggaard fra Aarhus Universitet.

I Australien og Holland fungerer det langt bedre. Når pensionsselskaber får flere midler, falder omkostningerne for kunderne. En pct. mere i formue øger kun omkostningerne med 0,7 pct. Det har Konkurrencerådet afdækket i sin rapport.

I Danmark er forholdet nærmest omvendt, konstaterer Konkurrencerådet tørt i den tredje opfølgning på rapporten for et par uger siden.

Skalafordele i Holland
”For kommercielle selskaber isoleret set ledsages en formuestigning på 1 procent af en omkostningsstigning på knap 1,2 procent (og altså markant mere end én procent). Det afspejler de nævnte skalaulemper, som knytter sig til, at nogle af de kommercielle selskaber har udliciteret investeringsopgaven til et selskab, som tilhører samme koncern som pensionsselskabet. Hvis det lægges til grund, at de skalafordele, som efter de nævnte analyser blev realiseret i Holland, også var realiseret i Danmark i takt med den stigende pensionsformue, ville det koste de danske selskaber knap 1,2 mia. kr. mindre at investere danskernes pensionsformue i 2017,” skriver Konkurrencerådet.

På helt almindeligt dansk kunne man sige, at når pensionsselskaberne sluger et halvt til et helt procentpoint for meget i årlige omkostninger hvert eneste år, forsvinder der ikke bare 1,2 mia. kr. fra danskernes pensionsordninger. Der bliver også 1,2 mia. kr. mindre forrentet i alle kommende år.

”Vores analyse siger ikke noget om de præcise tal. Men det er jo en sektor, hvor formuerne er så store, at selv små forbedringer bliver til meget store besparelser, både for den enkelte og staten. Vi har alle en interesse i, at de her midler bliver forvaltet så godt som muligt. Men vi kan sige ret håndfast, at det ikke er tilfældet nu, og at der ikke er de skalafordele i pensionsbranchen, som der burde være og er i andre brancher,” slutter Christian Schultz.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Økonomichef til Lolland Kommune
Maribo
11-08-2021
Maribo
11-08-2021
ESG Investment Specialist til BankInvests obligationsafdeling
København
30-06-2021
København
30-06-2021
Business Controller til koncernøkonomistyring til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge
21-06-2021
Svinninge
21-06-2021
Kan du være faglig sparringspartner i skattespørgsmål, for stor energikoncern?
Svinninge
30-06-2021
Svinninge
30-06-2021
Handelsbanken søger Finansrådgiver til Transaction Banking Sales
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Djurslands Bank søger en selvstændig og ansvarsbevidst controller
Grenaa
15-06-2021
Grenaa
15-06-2021
Advokat til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
20-06-2021
Aabenraa
20-06-2021
Finanstilsynet søger økonom eller erhvervsjurist til kontoret for investorbeskyttelse
København
18-06-2021
København
18-06-2021
Finance Business Partnere med kommercielt mindset søges til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021
Ringkjøbing Landbobank søger medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkøbing
30-06-2021
Ringkøbing
30-06-2021

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]