Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Stigende boligpriser styrker Nykredits kapitalbuffer

Josephine Daniel

søndag 20. marts 2016 kl. 14:23

Mens Nykredit for tiden fortæller kunderne om større kapitalbehov og stigende bidragssatser på deres boliglån, er det en helt anden historie, ledelsen fortæller til de investorer, som køber Nykredits udstedte obligationer. Her er budskabet, at Nykredits kunder i datterselskabet Totalkredit er blevet langt mere velpolstrede, og Nykredit har fået større sikkerhed for deres udlån som følge af de stigende boligpriser.

Det fremgår af dokumenter og præsentationer fra koncernens afdeling for investorrelationer , hvor Nykredit slår på, at de samlede udlån nu ligger komfortabelt inden for ejendomsværdierne. Kundernes friværdier er med andre ord steget i kølvandet på stigende ejerboligpriser. Totalkredit har over de seneste par år fået markant færre kunder, der er belånt til skorstenen, viser dokumenterne. Signalet til Nykredits investorer er, at kundernes boliglån bliver mere og mere sikre og dermed attraktive at investere i. Samtidig falder kapitalbehovet hos Nykredit. “Det ser ud til, at der er kommet større sikkerhed, hvilket umiddelbart burde trække i retning af lavere bidragssatser,” siger professor Finn Østrup fra Copenhagen Business School. Han peger dog også på, at den større sikkerhed kan være resultatet af en ny boligboble i Hovedstaden. Hvor der i 2013 var udlån for 50 mia. kr., som ikke var dækket ind af værdien af ejendommene, er det tal faldet markant til lige under 27 mia. kr. ved årsskiftet, fremgår det af de løbende opgørelser, som Nykredit udarbejder til investorerne. Udlån til usikre kunder uden friværdi er med andre ord faldet med 23 mia. kr. – og det betyder isoleret set mindre kapitalkrav, ikke større.

Alle realkreditselskaber opgør de såkaldte LTV- værdier – Loan to Value, der fortæller om belåningsgraden i forhold til de aktuelle priser på de ejendomme, som realkreditselskabet har pant i. Direkte adspurgt om det ikke forbedrer kapitalforholdene i Nykredit i øjeblikket frem for at forværre dem, forklarer chef for investorrelationer Morten Bækmand: “Til en vis grad – for kreditkvalitet er flere ting. Det er dels kundernes evne til at betale og dels pantets sikkerhed. LTV siger kun noget om, hvor stor den gennemsnitlige belåningsgrad er og dermed kun noget om pantsikkerheden. Den siger ikke noget om kundernes økonomiske tilstand. Den kan man til gengæld få et indtryk af ved at se på restancerne, som fremgår af sidste side i cover pool rapporten. Her må man vel sige at billedet er lidt blandet,” siger chefen for Investor Relations i Nykredit.

Bred fremgang
Ser man på den lovbestemte grænse for belåning på 80 procent, er hundrede milliarder kroner rykket ned på den “sikre” side af grænsen de seneste to år, fremgår det af materialet fra Nykredit. Det svarer til, at godt en femtedel af hele Totalkredits udlånsportefølje trækker i retning af lavere kapitalkrav. For hele Totalkredit-porteføljen er den gennemsnitlige belåningsgrad faldet fra 76,6 procent i 2013 til 70,7 procent i 2015.

“Det er de stigende ejendomspriser, der er årsagen. Når vi beregner det løbende LTV, sker det på baggrund af et indeks for huspriserne. Vi anvender så prisdata for den enkelte kommune sammen med egne vurderinger og meget andet til at beregne, hvor meget ejendommene er værd i den pågældende kommune. Overordnet set falder LTV, men der er områder hvor priserne er steget meget og områder, hvor priserne har ligget fladt eller måske endda faldet lidt,” siger Morten Bækmand.

I præsentationsmaterialet til investorerne fortæller Nykredit lige nu om “bedre økonomi hos kunderne”, “et ejendomsmarked i bedring” og “hvor begrænset eksponering Nykredit har i udkantsområderne”. Samtidig fremgår det af tal for alle realkreditselskabernes, at Totalkredit oplever en de største fremgange i kundernes friværdier for tiden. Morten Bækmand er dog ikke helt enig i, at der er fremgang hos alle kunderne for tiden. “Man kan ikke sætte lighedstegn mellem faldende LTV og bedre kreditkvalitet. Men når det er sagt, så er der en sammenhæng. Faldende LTV drives jo af stigende ejendomspriser, som igen drives af en bedre økonomi. Kapitalbelastning styres ikke alene af LTV, men det er en faktor. Man skal dog lige huske, at der kan være betydelige lokale forskelle afhængig af den økonomiske situation. Faldende LTV og kapitalbelastning i et område kan stå i kontrast til stigende eller flad LTV i et andet område, hvor kapitalbelastningen så er højere,” forklarer Morten Bækmand.

Læs hele udgivelsen her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank