Præcisering: Lægemiddelstyrelsen præciserer, at styrelsen stadig gerne registrerer bivirkninger, hvis der påvises bivirkninger. Men da ingen nye bivirkninger er kommet til, er styrelsen stoppet med at opdatere den eksterne information på hjemmesiden med antallet af modtagne indberetninger.
Sundhedsstyrelsen erkender i et brev nu, at den har været for dårlig til at kommunikere om bivirkningerne ved covid-19-vaccinerne. Samtidig er antallet af patienter med bivirkninger efter vaccinerne nu for første gang faldende, og de danske sundhedsmyndigheder helt er helt holdt op med at registrere nye tilfælde, skriver journalist Henrik Denta i denne artikel nummer to i artikelserien om efterdønningerne efter pandemien og myndighedernes håndtering af den.
I et usædvanligt brev indrømmer Sundhedsstyrelsen nu, at den har været for dårlig til at kommunikere omkring bivirkninger ved de forskellige vacciner mod covid-19. Brevet er sendt for nylig til ”Foreningen for bivirkningsramte – Covid19 vaccination.” En forening der kæmper for, at flere danskere får anerkendt deres skade efter vaccinationerne og får erstatning.
Anette Lindberg Friedrichsen er formand for foreningen. Og indrømmelsen glæder hende, selv om den kommer sent. ”Rigtig mange mennesker oplever i dag en stor håbløshed og overvældende skuffelse, fordi de blev bedt om at tage vaccinen for at beskytte andre. Og nu sidder de selv tilbage med mange skader på grund af bivirkninger,” siger hun.
Tager kritik til sig
Indrømmelsen fra Sundhedsstyrelsen kom i et brev til foreningen dateret 29. maj 2024. Her skriver styrelsen:
”På baggrund af drøftelserne med Foreningen for bivirkningsramte blev det tydeligt, at flere af medlemmerne mente, at Sundhedsstyrelsens kommunikation om covid-19 vaccination har kunnet give borgere det indtryk, at der ingen bivirkninger var ved vaccination. Det tager vi til os og vil fremadrettet bestræbe os på i endnu højere grad at kommunikere præcist og at nuancere og tydeliggøre både fordele og risici for bivirkninger ved vaccination.”
Økonomisk Ugebrev har spurgt Sundhedsstyrelsen, hvad det konkret betyder. Det har Sundhedsstyrelsen uddybet i et skriftligt svar:
”Vi kan oplyse om, at vi på baggrund af vores drøftelser med Foreningen for bivirkningsramte har valgt at gennemgå materialet om vores vaccinationsprogrammer igen, for eksempel på vores hjemmeside og i vores pjecer, for at sikre, at informationen om bivirkninger er tilpas præcist og nuanceret beskrevet.”
”Vi vil dertil sørge for fortsat have et særligt fokus på at sikre en balanceret formidling om bivirkninger, når vi skal udvikle nyt materiale om vaccination, for eksempel i forbindelse med indførslen af nye vaccinationsprogrammer,” skriver Sundhedsstyrelsen.
Sundhedsstyrelsens indrømmelse skal ses i lyset af, at regeringen er gået med til en større evaluering af hele den danske indsats under corona-pandemien for at undersøge, hvilke tiltag der havde hvilken effekt, og dermed måle, om noget skal laves om eller forbedres som forberedelse, hvis en lignende situation skulle opstå igen.
Her kommer også kommunikationen om bivirkninger til at indgå, og det er her, at Sundhedsstyrelsen allerede nu, ifølge deres svar til Økonomisk Ugebrev, har besluttet, at der er stort grundlag for forbedringer.
Stop for registrering
For dem, der allerede har fået bivirkninger af de forskellige vacciner, kommer dette dog for sent. Det gælder i alt 72.225 danskere, der har eller har oplevet bivirkninger.
Så mange har indrapporteret bivirkninger efter vaccination mod covid-19 til Lægemiddelstyrelsen. Men tallet er helt tilbage til februar måned i år. Lægemiddelstyrelsen har ikke opdateret det siden og har heller ingen planer om at genoptage en registrering af nye eller flere bivirkninger efter vaccinationer mod covid-19.
”Det første år med vaccinerne opdaterede vi bivirkningsoverblikket ugentligt. Efterfølgende er antallet af indberetninger faldet betragteligt, hvorfor det har været tilstrækkeligt at opdatere overblikket månedligt. Under den seneste revaccinationsperiode i efteråret 2023, hvor vaccinerne kun blev tilbudt til personer over 65 år, fik vi kun få indberetninger, og i dag får vi stort set ingen. Derfor giver det ikke længere mening at opdatere overblikket løbende,” lyder det i et skriftligt svar fra Lægemiddelstyrelsen til Økonomisk Ugebrev.
Styrelsen vil nu sørge for, at dens hjemmeside med vaccinetema bliver opdateret, så det kommer til at fremgå, at den løbende opdatering er indstillet efter tre år med covid-19-vaccinerne.
Også hos Patienterstatningen mærker man nu en nedgang i henvendelser fra folk, der ønsker erstatning efter en vaccineskade.
Det viser helt nye tal, som Patienterstatningen har udtrukket for Økonomisk Ugebrev.
2023 satte ny rekord med 1027 ansøgere, der ønskede deres sygdom anerkendt som en vaccineskade og dermed få tilkendt erstatning. Heraf kom næsten halvdelen af ansøgningerne allerede i januar.
Tilsvarende har kun 316 ansøgt om få anerkendt deres sygdom i de første fem måneder af 2024. Det er under en tredjedel af antallet fra sidste år. Og af disse 316 kom en tredjedel, eller 101 ansøgninger, alene i marts måned.
Langt udløb
Tendensen synes således klar – antallet af patienter med klager over bivirkninger efter covid-19 er stærkt faldende. Det er også opfattelsen hos Statens Serum Institut.
”Der er normalt en lang hale på de her patienterstatninger, fordi man skal først igennem sundhedsvæsenet, før man kan melde sit krav til Patienterstatningen. Men nu er det ved at være længe siden, vi vaccinerede i stort omfang. Vi gik over til kun at vaccinere de ældre og udvalgte risikogrupper, og de alvorlige bivirkninger, som eksempelvis blodpropper og hjertebetændelse af vaccinerne, har vi typisk set hos yngre personer,” siger professor og afdelingschef Anders Hviid fra Statens Serum Institut.
Han har netop stået i spidsen for verdens største studie af covid-19-vaccinernes bivirkninger med hele 99 millioner deltagere fra otte lande. Sammen med forskere fra hele verden har SSI-forskerne undersøgt risikoen for alvorlige bivirkninger i 42 dage efter mere end 242 millioner doser covid-19-vaccine. Studiet dokumenterer, at der er mange bivirkninger, men at alvorlige bivirkninger er sjældne.
Men selv om antallet af patienter, der anmelder skader efter vacciner, synes faldende, er antallet af patienter, der får anerkendt deres skade og tilkendt erstatning, uforandret på knap 10 pct. af ansøgerne. Den 3. juni i år havde Patienterstatningen modtaget i alt 2862 ansøgninger om erstatning i forbindelse med covid-19-vacciner, viser nye tal, Patienterstatningen har trukket for Økonomisk Ugebrev.
Indtil nu har 281 ansøgere fået anerkendt deres skade som vaccine-skade. I alt har de fået udbetalt 25,3 mio. kr. Det svarer til knap 90.000 kr. i snit. Heraf er 221 sager endeligt afgjort, og de har fået udbetalt 22,7 mio. kr. i erstatning. De resterende 60 sager har således foreløbig fået udbetalt 2,7 mio. kr., men det tal kan vokse.
At kun 10 pct. dermed har fået medhold og anerkendt deres sygdom som en vaccine-skade blev skarpt kritiseret i sidste udgave af ØU af Christine Stabell Benn, professor ved klinisk Institut på DSU, der ikke mener, patienterne bliver undersøgt godt nok for, om deres skader skyldes vaccinen. Hun mener, tvivlen bør komme patienterne til gode.
”Systemet burde godkende mange flere patienter og sygdomme og hellere overerstatte og overgodkende end undergodkende. Fordi det betaler sig i form af tillid. Mistilliden giver kun flere vaccinemodstandere,” siger Christine Stabell Benn.
Uventet opbakning
Hun fik i sidste måned opbakning til dette synspunkt fra en uventet side, da den tidligere direktør for Centers for Disease Control and Prevention CDC Robert Redfield i et interview udtalte, at mange embedsmænd, der forsøgte at advare offentligheden om potentielle problemer med covid-19-vacciner, blev presset til tavshed. Men tiden er nu kommet til at indrømme de fejl, sagde han.
”Vaccinerne reddede en masse liv. Men gjorde også nogle mennesker ret syge. De af os, der forsøgte at antyde, at der kan være betydelige bivirkninger fra vacciner, vi blev holdt ude. Ingen ønskede at tale om problemer med vaccinerne, fordi de var bange for, at det ville få folk til ikke at blive vaccineret,” sagde Dr. Redfield,
Henrik Denta