Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tema: Familiekontorer – Bedre afkast hos familiekontorer end kapitalfonde

Carsten Steno

tirsdag 03. december 2024 kl. 11:50

Frederik Aakard

Familiekontorer betaler sjældent lige så meget for virksomheder som kapitalfonde. Til gengæld beholder de dem længere. Modellen sikrer formuespredning og giver et godt investeringsafkast. Også selvom der er store udsving i afkastene, viser analyse af regnskaberne fra en stribe danske familiekontorer. Fagredaktør Carsten Steno har kigget nærmere på familiekontorerne

Generelt klarer danske familiekontorer sig bedre på afkast end de danske kapitalfonde. Det kan man udlede af en stikprøve-analyse af ti typiske familiekontorer, Økonomisk Ugebrev har foretaget. I analysen indgår de seneste tre regnskabsårs resultater.

Måler man på afkast på egenkapitalen leverer de ti familiekontorer i gennemsnit et afkast over tre regnskabsår på 22 pct. i årligt gennemsnit, hvor kapitalfonde ifølge andre undersøgelser typisk ligger på mellem 15 og 18 pct. I afkastberegningen er det bedst placerede familiekontor trukket ud, da særlige forhold spiller ind.

Målingen dækker dog over store udsving. Et godt salg eller et ekstraordinært godt resultat i perioden kan gøre en stor forskel. Frederik Aakard, partner i DEMA Partners, følger familiekontorer tæt og har udarbejdet en detaljeret oversigt over dem.

”Familiekontorer er ikke så opsøgende. De venter på, at nogle ringer på døren, og så køber de som regel en god virksomhed til den ”rigtige” pris uden at skulle igennem en hæsblæsende konkurrence med andre mulige købere. En del ejerledere foretrækker at sælge til et familiekontor. Blandt andet køber de som regel ikke med en planlagt exit-strategi, ligesom de tidligere har vist sig som dygtige ejere med et langt sigte i de virksomheder, familierne selv har drevet,” siger han.

Foretrækker ”en god havn”

Aakard peger på, at ejerledere foretrækker, at virksomhederne kommer i en ”god havn”. Det kan ses i modsætning til yngre iværksættere, der måske hellere sælger til en kapitalfond, fordi de vil have en højere pris, mere finansiel gearing og ledelsessparring.

De yngre iværksætter-årgange er til gengæld villige til at arbejde solen sort i nogle år for at indfri kapitalfondens forventninger og selv opnå et højt afkast af deres reinvestering i selskabet. Er man dygtig og lidt heldig, kan man måske få det dobbelte eller mere for sin virksomhed efter tre til syv års dedikeret arbejdsindsats – sammenlignet med et salg til en strategisk køber eller et familiekontor.

Det typiske familiekontor er opstået, når en familie har solgt en større virksomhed, eller fordi stifterne har tjent en formue som partnere – f. eks i en kapitalfond. De har som udgangspunkt ingen fast exit-strategi.

Typisk sælger de kun en virksomhed, hvis det giver mening kommercielt. Som langsigtede ejere ser familiekontorerne deres virksomhedsinvesteringer som led i en formuespredning, hvor værdipapirer og ejendomme indgår som andre væsentlige investeringsområder.

I branchen er der folk, der siger, at når du har lært et familiekontor at kende, så kender du kun ét. Hvert familiekontor er nemlig præget af stifternes personlige erfaringer.

Gode frasalg

Familiekontoret MS2 Invest, som kommer bedst ud i analysen, er stiftet af den tidligere Axcel-partner, Per Christensen. Selskabet, der har seks porteføljevirksomheder, investerer også i ejendomme. Uden selv at gå efter det, har MS2 Invest haft gode exits – bl.a. i fjor hvor en petfood-fabrik i Jylland er solgt med stor fortjeneste som led i en konsolideringsproces i branchen. Se denne artikel om MS2 i dette minitema.

Det samme er tilfældet for Buur Invest, der kommer ind som nr. tre i analysen. Buur Invest solgte i 2022 Skjern Paper til amerikanske Sonoco for 675 mio. kr. Buur Invest er stiftet af Johannes Poulsen og hustru Kirsten Buur Poulsen, som har tjent deres første formue i vindmøllebranchen.

I mange år var datteren Charlotte Buur Poulsen direktør, men hun døde for nogle måneder siden efter længere tids sygdom, 54 år. Buur Invest har kun tre virksomheder tilbage i porteføljen, hvoraf to af dem er i en turn around-fase. Men direktør Søren Christian Dahl oplyser, at det er meningen, at Buur Invest fortsat skal være aktiv i markedet.

”Vi er lige nu i en proces omkring det fremtidige grundlag for selskabet efter vores direktørs tragiske død. Detaljerne er ikke på plads. Men vi vil fortsætte med vores investeringsstrategi,” siger han.

Satser på nicher

Ejerledede industrivirksomheder, der står foran et generationsskifte eller ny forretningsmulighed, er målgruppen for familiekontoret Dane Capital, der kommer ind som nr. to i analysen.

Bag Dane Capital står erfarne tidligere kapitalfondsaktører i det hedengangne Odin som Bernd Petersen, Christian Dalum og Kurt Holmsted I regi af Dane Capital er der opkøbt virksomheder siden 2016, men en enkelt virksomhed i porteføljen har de tre partnere erhvervet for snart 20 år siden. Dane Capital og FPE-gruppen, som er Dane Capitals administrationsselskab, ejer seks virksomheder. Porteføljen består bl.a. af Hedema i Horsens (stålforarbejdning), R&S Stainless fra Glostrup (rustfrit ståludstyr til legepladser), Tantec i Lunderskov (overfladebehandling af plast) og NEK i Billund (værktøjsmager) Dane Capitals virksomheder er typisk kendetegnet ved at have ingeniørudviklede nicheprodukter, som er svære for konkurrenterne at efterligne. Derved ligner Dane Capital de næste familiekontorer på ranglisten, nemlig Zephyr og Genua, begge med rødder i det jyske.

Zephyr køber virksomheder op på vegne af jyske familier – bl.a. har man senest markeret sig med opkøbet for 123 mio. kr. af virksomheden Concrete, der producerer betonblandingsanlæg. Handlen er et såkaldt carve out fra den børsnoterede industrikoncern Skako i Fåborg på Fyn.

Blandt investorerne i Zefyr finder vi Johan Hoffman, som er kendt som stifter af pet food-koncernen Arovit i Esbjerg, Ole Nattestad, som er medstifter af rederiet Ruth, og Søren Hygom, som bl.a. er stifter af offshore-virksomheden Dogis i Esbjerg.

Københavnere skiller sig ud

Bag Genua står Flemming Grunnet, ejer af plast-koncernen Primo Vinduer ved Varde. I dag har hans datter Mette overtaget styringen af porteføljen i Genua, der primært består af jyske industrivirksomheder. I samme boldgade finder man Brygge Partners, som ligesom Zefyr især har rødder i Esbjerg-området.

Familien Bagger-Sørensens formue stammer fra salget af de kendte tyggegummi-firmaer Dandy og Gumlink. Via familiekontoret Bagger-Sørensen & Co. investeres især i proces-virksomheder, som familien i kraft af sin historie har en særlig indsigt i.

Undersøgelsens københavnske familiekontorer adskiller sig fra de jyske ved mindre fokus på industri. 2L Holding investerer bredt som minoritetsaktionær, men er især stærk på ejendomme. First Chair satser på virksomheder indenfor PR og reklame, mens Love Mondays investerer i software og forbruger-orienterede iværksættere – ofte som mindretalsaktionær.

Carsten Steno

Læs også denne artikel i temaet: Værktøjskasse fra PE-fond løfter familiekontor

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank