Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Væksten i den globale økonomi bøjer af

Morten W. Langer

mandag 26. februar 2018 kl. 17:00

Vækstmomentum i den globale økonomi er aftagende. Scoren i Økonomisk Ugebrevs konjunkturbarometer har tydeligvis toppet for denne gang. De næste måneder bliver afgørende for, om stigende renter, råvarepriser og lønninger har taget luften ud af opsvinget.

Den globale økonomi var ellers inde i en rigtig god gænge. Men flere af de ledende økonomiske indikatorer viser nu afmatning i vækstmomentum, og det kan udvikle sig til det, der er værre. I første omgang er der muligvis tale om en gavnlig afbøjning i den økonomiske vækst, fordi det også dæmper presset på centralbankerne, som ellers var mere eller mindre tvunget til at sætte de korte renter yderligere op.

I Økonomisk Ugebrevs Konjunkturbarometer for den Globale Økonomi dykker den samlede score i denne opdatering fra 1,4 til 0,9 – i det samlede udfaldsrum mellem plus to og minus to. Den samlede score falder på grund af, at to af de ti signaler falder tilbage. For det første er det amerikanske aktiemarked nu gået i en langsigtet nedtrend, målt på MACD-indikatoren på ugebasis. For det andet dykker den tyske IFO-erhvervstillid kraft for anden måned i træk. USA ser indtil videre ud til at være drivende for den globale vækst. ISM fra de amerikanske indkøbschefer viser fortsat solid fremgang i amerikansk erhvervsliv, målt på delindikatoren for ordreindgang, der stadig ligger over 60, i forhold til den neutrale værdi på 50. Flere af de andre indikatorer har på det seneste vist en begrænset afbøjning, blandt andet indikatoren fra ECRI , Citigroup Econo – mic Surprise Index og Atlanta FED , hvis indikator fortsat viser en BNP-vækst i første kvartal på 3,2 procent.

Mere entydig er vækstafbøjningen i Europa, hvor det tyske IFO-indeks fra de tyske indkøbschefer nu to måneder i træk har peget nedad. Ifølge Markits PMI-målinger af den europæiske erhvervstillid er der fortsat grund til stor optimisme: ”Eurozone business activity continued to rise at a steep pace in February, albeit with the rate of expansion cooling from the near 12-year high recorded in January.(…). The slower growth of business activity reflected an easing in the rate of increase of new orders which, while elevated, slipped to a five-month low.”

I Kina synes den økonomisk vækst at holde sig nogenlunde stabil. I den seneste PMI-måling er scoren i januar uændret i forhold til december – lige over neutral. Bag tallene ligger en stigning i produktionen, men et fald i beskæftigelsen: ”January data signalled a solid and accelerated increase in Chinese manufacturing output, with the rate of growth the strongest since December 2016. (..) Employment continued to decline in January, which was partly linked to company downsizing policies. That said, the rate of job shedding was the weakest since.”


Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank