Greentech-selskabet Waturu, som gik på First Northbørsen i foråret, har vist sig at have kæmpe tiltrækningskraft hos de mere spekulative investorer. Efter for nylig kortvarigt at have rundet en børsværdi på knap 1 mia. kr., er den aktuelle værdi lidt over 600 mio. kr. Lige før jul kom selskabet med en nedjustering, herunder en melding om at produktionsapparatet nu ikke står klar før andet kvartal 2020, mod først forventet i september 2019. Økonomisk Ugebrev går tæt på selskabet og dets ledelse med nogle skarpe spørgsmål til udviklingen.
På papiret rummer Waturu uden tvivl enorme kommercielle perspektiver, ikke mindst som en supergod grøn historie. Problemet er, at selskabet endnu ikke har produktion og dermed produkter til salg. Teknologien er meget enkel og let at kopiere, især hvis patentet falder. Men er selskabet over en halv mia. kr. værd? Økonomisk Ugebrev har tidligere sået tvivl om holdbarheden om værdiansættelsen, herunder selskabets udviklingspotentiale.
I en artikel skrev vi i efteråret under overskriften ”mystik om FN-selskabet Waturu med børsværdi på halv mia.”, at ”der er kæmpe uforklarede huller i osten, og der mangler det afgørende proof of concept i salg og markedsføring. Et uafhængigt eksperttjek af selskabets teknologi, herunder patent, viser dog, at selskabet muligvis har fat i noget, og hvis patentet ikke udfordres inden for tidsfristen, kan der godt være guld forude.”
FORSINKET PRODUKTION
I en kommentar skrev vi lige før jul om den generelle aktie-eufori, at selskabet i prospektet sidste forår har ”oplyst, at det ville have produktionsfaciliteter oppe at køre i september-oktober. Efter 3-4 måneders forsinkelse har selskabet ikke oplyst noget om den nye tidsplan og om baggrunden for forsinkelsen. Selskabet har også oplyst om en stribe forsøg med store partnere, eksempelvis dambrug, sygehuse og vandværker om brug af selskabets vandbehandlingsanlæg. Men intet om resultater herfra.” Få dage efter Økonomisk Ugebrevs artikel kom der en børsmeddelelse fra Waturu, hvor det blev forklaret, at produktionsfaciliteten ikke var klar, og at salget af den nye de-
centrale vandvarmer nu først starter i andet kvartal 2020. Ifølge prospektet var der oprindeligt forventet salg på omkring 5 mio. kr. i 2019. Men uden produktion er dette næppe sandsynligt. Det oplyses også, at organisationen nu udvides, men ledelsen forventer fortsat positivt cash flow fra driften i år, hvilket må være ensbetydende med store forventninger til salget i andet halvår.
SPØRGSMÅLENE
Økonomisk Ugebrev har stillet en stribe spørgsmål til CEO Toke Reedtz omkring den seneste udmelding, og om, hvordan man mere præcist skal tolke den. Blandt andet følgende: ”I skriver, at salget nu forventes startet i andet kvartal. Betyder det, at produktionsapparatet er ved at være sat op, så I har tid til at indkøre det og finjustere produktionen, herunder kvalitetssikring? Har I pt. alle de produktgodkendelser, der skal til, blandt andet med henblik på eksport, sikkerhedsgodkendelser og så videre? Betyder start af salget i Q2, at I leverer de første masseprodukter til jeres grossister, blandt andet Saint Gobain, i Q2? Hvornår forventer du, at jeres grossister starter med at markedsføre og sælge jeres produkter?”
Videre forsøger vi at opklare, hvordan Waturu allerede i år kan nå at blive cash flow-positive, endda med øgede omkostninger til en udvidelse af organisationen. Spørgsmålet lyder: ”Ligger der allerede ordrer på nogle af jeres masseprodukter eller OEM-produkter, eller skal I først over sommeren eller efteråret til at sælge/markedsføre?” Endelig har vi stillet spørgsmål til udmeldingen om, at Waturu vil børsnotere datterselskabet Watgen om et år til en marketcap på mindst 125 mio. kr. ”I skriver, at der skal ske “test af nye løsninger til sårpleje af kroniske sår, samt til behandling af inflammatoriske hudsygdomme.” Det virker ikke som om, at I er 100 pct. sikre på at I her har et unikt kommercielt produkt, så hvordan kan I være sikre på, at investorerne vil betale en børsværdi på mindst 250 mio. kr.?” Økonomisk Ugebrev havde ved redaktionens slutning fredag ikke modtaget svar fra Waturus ledelse. Så snart vi modtager svar på de stillede spørgsmål, vil vi videreformidle dem på www.ugebrev.dk .
MWL
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.
399,-
pr. måned
Allerede abonnent? Log ind her