Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Widex-ejeres familiekontor investerer langsigtet og tålmodigt

Carsten Steno

onsdag 01. maj 2024 kl. 16:00

Widex-ejeres familiekontor investerer langsigtet og tålmodigt

T&W Medical, familiekontoret, der er hovedaktionær i en stor høreapparatkoncern, har sideløbende investeret i en medtech-portefølje, hvor det akkumulerede underskud nu er på 800 mio. kr. Men som i andre familievirksomheder er der stor tålmodighed med det, man tror på, skriver fagredaktør Carsten Steno i denne femte artikel i artikelserien om familiekontorer.

Velhavende familier, der opretter familiekontorer til at forvalte deres formuer, kan være endog særdeles tålmodige og langsigtede i deres investeringer. Det er TW Medical Family Office, der forvalter familierne Tøpholm og Westermanns formuer, et eksempel på.

Formuen er skabt i regi af høreapparat-virksomheden Widex, som blev grundlagt af Christian Tøpholm og Erik Westermann i 1950´erne og siden videreført af de to familier i fire generationer. Virksomheden indgår i dag i den store høreapparat-virksomhed WS Audiology. Her har T&W Medical 51 pct. af aktierne, mens de 49 pct. ejes af kapitalfonden EQT.

Betydelige forpligtelser

I sidste uge tog TW Medical Lundbeckfonden med ind som minoritetsejer i T&W´s andel af WS Audiology, der senere forventes at blive ført på børsen. Det er ikke offentliggjort, hvor stor minoritetsposten er. Men transaktionen har gjort det muligt for TW Medical at tilføre WS Audiology et større milliardbeløb til nedbringelse af selskabets 27 mia. store rentebærende obligationsgæld, som er optaget til finansiering af virksomhedens ekspansionsplaner.

Transaktionen kan dog også ses i lyset af, at TW Medicals sideløbende har meget betydelige investeringer og forpligtelser i medtech- og life-science-virksomheder, som har vist sig endog særdeles kapitalkrævende og fortsat vil være det i de kommende år.

En gennemgang viser, at de medtech og life-science virksomheder, som TW Medical har investeret i, over de seneste fem år har akkumuleret et underskud på godt 800 mio. kr.

Dertil kommer, at TW Medical er minoritetsaktionær i et life-science-selskab, Union Therapeutics, hvor der over de seneste fem år er akkumuleret et minus på 533 mio. kr. Union Therapeutics udvikler lægemidler inden for immunologi og infektionssygdomme. Virksomheden har en mellem- til senfase-pipeline med fokus på lægemiddelstoffer, som pt. udvikles til fire sygdomme. Her skal der ny finansiering til for at føre selskabets pipeline i mål.

TW Medicals medtech-investeringer består af virksomhederne Uneeg Medical, der udvikler udstyr til monitorering af bl.a. epilepsi, og TW Engineering, der udvikler udstyr til langtidsmonitorering af hjernen De to virksomheder er beslægtede og arbejder sammen. I Uneeg er der oparbejdet et underskud over fem år på 512 mio. kr., og ifølge selskabets årsberetning vil 2023/24 byde på et yderligere minus på 140 mio. kr., idet der fortsat investeres i research og kommercialisering af produkterne.

I TW Engineering er det akkumulerede underskud over de seneste fem år nået op på 132 mio. kr.

I venturedelen har TW Medical bl.a. investeret i Celvivo (udvikling af cellemodeller i 3D.), Cortium (udstyr til undersøgelse af hjerterytmer) og Nabto (softwareplatform, der skaber sikre forbindelser til internet of things-enheder). Her er der akkumuleret et samlet minus over de seneste fem år på ca. 92 mio. kr. Desuden er der kommet nogle nye, og endnu små, selskaber til i TW Medicals venture-porteføljen.

Ingen tidshorisont for break even

TW Medicals adm. direktør, den revisoruddannede Lars Nørgaard, erkender, at TW Medical ved siden af majoritetsejerskabet i WS Audiology er involveret i langsigtede investeringer, der også kan være betydelige og indebære de risici, som forskning og udvikling fører med sig.

”Derfor kombinerer vi tålmodighed med realisme i vores løbende dialog med selskaberne, hvor vi følger udviklingen og gør vores bedste for at bidrage til at skabe fremdrift,” siger han til ØU-Finans.

Han tilføjer, at selskaberne i medtech- og venture-porteføljen er på meget forskellige udviklingsstadier og varierer både i størrelse og markedsfokus. Desuden er der mellem selskaberne er stor forskel på, hvornår milepæle inden for forskning, udvikling og kommercialisering forventes, ligesom udsigterne til break even og eventuelle frasalg af hele eller dele af de enkelte selskaber varierer.

Carsten Steno

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank