Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Afklaring af usikkerhed kan løfte Carlsbergs kurs

Steen Albrechtsen

mandag 12. december 2022 kl. 13:00

Carlsbergs satsning overbeviser endnu ikke

Efter det ”obligatoriske” fald på 10 pct. i august-september, som ramte nærmest alle større aktier, har Carlsberg ligget overraskende fladt omkring kurs 900 siden bunden i oktober må­ned. En gradvis afklaring af en række forskellige faktorer bør give aktien et forsinket comeback.

Den flade udvikling i kursen er kommet til trods for, at man ved opdateringen for 3. kvartal opjusterede forventningen til helåret fra en høj encifret organisk vækst i EBIT til 10-12 pct. vækst.

Det var et lidt andet signal end budskabet fra f.eks. Royal Unibrew, der måtte nedjustere deres EBIT-forventning, og som blev straffet med et stort kursfald på henved 20 pct. Et kursfald, der dog stort set er tilbageerobret, og som dermed indikerer, at det fald isoleret set var en overreaktion.

Når alt kommer til alt, er der en række faktorer i Carlsbergs regnskab med vidt forskellige påvirk­ninger, og man kan populært sagt godt komme til at se det som lidt af et kludetæppe.

Grundlæggende er Carlsberg så geografisk di­versificeret, at det er svært at udpege enkeltom­råder, som primære årsager til udviklingen i både de finansielle præstationer og aktiekursen. Det er oplagt, at Ruslands-udfordringen stadig fylder en  del. Man har tidligere i år nedskrevet næsten 10 mia. kr., og de resterende aktiviteter er bogført til stort set samme beløb, lidt afhængig af udviklin­gen i rublen.

Da man besluttede sig for det russiske exit i slut­ningen af marts, var forventningen i øvrigt en afkla­ring indenfor 12 måneder, men det virker usikkert om man kan lukke en handel inden nytår, som der nogle steder er en forventning om.

Salgsprisen er en stor usikkerhedsfaktor, da man jo et eller andet sted forhandler med ryggen mod muren og næppe har en stor mængde interes­serede købere at vælge ud fra. Et provenu fra salget må umiddelbart forventes at gå til aktietilbagekøb eller nye virksomhedsopkøb.

Et andet stort omdrejningspunkt er omkostnings­inflationen, som koblet med frygten for recession skaber usikkerhed om, hvordan forbrugerne vil tage imod kommende prisstigninger. Eksempelvis er der gennemført en runde prisforhøjelser tidligt på året for at kompensere for de stigende omkostninger.

Der er gennemført endnu en runde, som dog kun har haft begrænset effekt i 3. kvartal, men naturlig­vis vil have en positiv effekt i 4. kvartal. Omvendt er der endnu ikke noget klart billede af, hvordan for­brugerne vil reagere på flere prisstigninger.

At der er et tidsmæssigt hul mellem stigningen i omkostningerne og kompenseringen via de sti­gende salgspriser er ingen hemmelighed. Men for Carlsberg er der et ekstra twist.

Man har indtil nu i år været mildere ramt af effekterne pga. en stor grad af hedging/afdæk­ningsaftaler på råvarer som f.eks. aluminium. Den begynder nu at udløbe, og det får bl.a. den konse­kvens, at man trods prisforhøjelser faktisk forven­ter en lavere resultatvækst i 2. halvår end i 1. halvår.

Hvordan resultatet for 2023 ser ud er endnu en ubekendt, men vi ved, at man allerede har indgået nye afdækningsaftaler, som givetvis ligger på et helt andet niveau end for 2022. Der er ingen forventning til 2023 endnu, udover at man forventer en stigning i produktionsomkostningerne per hektoliter.

Den konstatering kommer dog med den væsent­lige tilføjelse, at man vil forsvare indtjeningen per hektoliter, hvilket alt andet lige lægger en vis bund under, hvor galt det kan gå i 2023 på omkostnings­siden og dermed også på indtjeningssiden.

3. kvartal var isoleret set pænt, og særlig interes­sant var det måske at notere en rigtig god udvikling i Asien. Og selvom det på nogle områder var på en billig baggrund, så er regionen nu klart den næst­største i koncernen og klart den vigtigt i forhold til vækst i omsætning og indtjening.

Vi hæfter os dog ved en stigning på 8 pct. i om­sætningen per hektoliter, hvilket er det klareste mål for, at man har kunnet gennemføre prisforhøjel­ser. Volumenvækst på 3,6 pct., og i særlig grad 9,9 pct. i Asien, tæller også på plussiden, omend lidt mindre, for væksttal er svære størrelser i øjeblik­ket, hvor en international virksomhed som Carls­berg fortsat døjer med efterveerne fra de mange forskellige covid-19 nedlukninger og genåbninger i sammenligningstallene.

Man behøver blot at kigge til Kina for at se, at covid-19 i den grad stadig er en udfordring i for­hold til vores udgangspunkt herhjemme i Danmark, hvor der nok er en tendens til, at vi alle pt. lidt har glemt, at covid stadig eksisterer.

En måde at komme rundt om de kvartalsmæs­sige sammenligninger er selvsagt at løfte blikket og se på udviklingen i et lidt længere perspektiv.

Carlsberg gør dette ved at løfte sløret for, hvor­dan enkelte tal ser ud i forhold til 2019. For Carls­berg er de totale volumener omkring 8 pct. højere end 3. kvartal 2019, og omsætningen omkring 20 pct. højere. On-trade volumenerne (cafe, restau­rant, mv.) var ca. 5 pct. højere. Det er en kraftig indi­kation af, at man ikke blot har formået at forbedre indtjeningen, men i den grad også har formået at udvide forretningen over de senere år, når man ser henover covid-19.

Det er oplagt, at stilstanden i aktiekursen netop stammer fra de mange ubekendte. I særdeleshed er det interessant, at aktien slet ikke har taget del i det kurscomeback, som vi har set i mange aktier siden bunden i starten af oktober. Det giver en lidt større grad af sikkerhed, når man kigger på aktien lige nu, selvom vi også må notere, at prissætnin­gen med en Price/Earnings på 16-17 stykker ikke tilhører den helt lave ende.

Selvom der næppe er udsigt til stor vækst pga. udfordringerne med forbrugertilliden, så er det vo­res indtryk, at man vil formå at fastholde en solid indtjening trods alt. Og det er måske mere end ri­gelig til at lægge en god bund i aktien fremadrettet.

I takt med at usikkerhederne langsomt forsvin­der en efter en, og at Asien fortsat viser sin styrke, bør der være plads til at kurscomeback til aktien.

Steen Albrechtsen

Aktuel kurs 913,40

Kursmål (6 mdr.) 915,00

Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser

Carlsberg - aktiekurs

Carlsberg - konkurrentnøgletal

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank