Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Efter Q1: Topchefer skaber rum for øget handlefrihed

Morten Sørensen

tirsdag 30. maj 2023 kl. 17:25

Efter Q1: Topchefer skaber rum for øget handlefrihed

Stribevis af topledere i Large Cap-selskaber satser i disse uger og måneder på at finde ny styrke og mere agilitet. Mange virksomheder oplever nemlig deres egen situation som usædvanligt usikker, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.

Topledelserne i toppen af dansk erhvervsliv har for tiden travlt med at skabe rammer for, at virksomhederne kan reagere endnu hurtigere og mere konsekvent på uventede begivenheder. De oplever, at usikkerheden om fremtiden er usædvanligt stor, fremgår det af de aktuelle regnskabers meldinger om fremtiden.

At sikre, ja måske øge, handlefriheden kommer derfor i fokus i mange danske virksomheder, viser rapporterne fra de børsnoterede virksomheder om første kvartal 2023. Baggrunden er usædvanligt tågede udsigter på mange mellemstore virksomheders markeder. Københavns Lufthavne taler for en god del af transportbranchen med konstateringen af, at ”der er en høj grad af sikkerhed for den finansielle prognose på grund af usikkerhed om energipriserne, stigende renter og høj inflation så vel som det geopolitiske landskab.”

Logistikvirksomheden NTG skriver, ”at flaskehalsene i forsyningskæderne er blevet løsnede og i stedet er markedet nu karakteriseret af en vis grad af overkapacitet.”

Ikke mindst mellemstore industri- og handelsvirksomheder oplever usikkerhed: Topchefen for Flügger, der producerer maling, understreger, at ”lige nu står vi i et markant makroøkonomisk skifte, som presser os på flere fronter. Det kommer til at tage tid, før denne situation vender.”

Rias, der er underleverandør af plastkomponenter til alle grene af industri og byggeri, påpeger, at ”kunderne køber kun, hvad de har brug for i øjeblikket og opbygger ikke lagre i forventning om lavere priser. De venter for at se, hvordan slutkunderne reagerer på de negative signaler fra markedet som inflation, renter og energipriser.”

Landbrugsvirksomheden FirstFarms mener, at ”vi ser ind i en uforudsigelig udvikling i markedet fremadrettet.” ChemoMetec, der leverer medicoteknik, skriver om et ”afdæmpet investeringsklima på tværs af ChemoMetecs markeder.”

Virksomhederne reagerer især med initiativer, der styrker deres agilitet – deres evne til hurtigt at skifte kurs. Eller som topchef Jørn Larsen fra it-virksomheden Trifork, konstaterer: ”Vi kan aldrig forberede os på alting, men vi kan organisere os selv på en agil måde, der gør os i stand til at trænge igennem modvind, ændre retning og blive ved med at bevæge os fremad.”

Udviklingen i retning af mere agilitet har været i gang i flere år. Men virksomhedernes ledelser har hidtil i 2023 drevet den frem med særlig energi. Konkret har virksomhederne i den forgangne del af 2023 taget en række typiske initiativer:

Styrkelse af den finansielle position. Adskillige virksomheder har hidtil i 2023 taget markante initiativer for at styrke deres finanser. For eksempel har GN Store Nord, Bavarian Nordic, NKT, Ambu, HusCompagniet og Zealand Pharma gennemført kapitaludvidelser.

De har udnyttet, at markedet stadig ser velvilligt på emissioner, så de – i en periode med stigende renter – kan erstatte fremmed- med egenkapital. Som Ambus topchef Britt Meelby Jensen siger, vil emissionen styrke ”vores position i et globalt miljø og desuden tillade, at vi kan overveje relevante vækstmuligheder.” NKT har sat sig som målsætning simpelthen at få nettogælden ned på nul i forhold til EBITDA-resultatet.

Omkostningsstyring. En lang række virksomheder har desuden varslet besparelser og begrænsning af produktionsapparatet: Store virksomheder som Mærsk er gået i spidsen med betydelige spareambitioner og kapacitetskontrol, og også ISS understreger ”et fast fokus på omkostningsstyring.” De mellemstore følger med: Køkkenproducenten TCM skærer for eksempel 35 årsværk væk, plastproducenten SP Group tilpasser kapacitet og generelle omkostninger, gasbetonproducenten H+H lukker fem fabrikker i Tyskland og Polen.

Investering i vækst. Samtidig med, at der varsles betydelige besparelser, opretholder mange virksomheder et omfattende investeringsprogram. I den tendens går for eksempel Mærsk igen i spidsen, men mange virksomhedsledere er fokuserede på at opbygge fremtidens vækstgrundlag og bevare muligheden for hurtigt at skrue op for væksten igen.

Morten A. Sørensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank