Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Bank: Stigende ledighed efter opbremsning i Danmark i 2020

Morten W. Langer

torsdag 30. januar 2020 kl. 10:18

Fra Handelsbanken:

Konjunkturbarometre peger på opbremsning – ledigheden holder dog skansen

• Industriens konjunkturbarometer faldt som ventet fra  -7 til -9 i januar

• Faldende produktionsforventninger og stigende vurderinger af lagrene indikerer svagheder

• Servicesektorens barometer holdt sig uændret på 6, mens byggesektorens barometer faldt til -6, det svageste niveau i tre år

• Konjunkturbarometrene bekræfter vores forventning om en opbremsning i dansk økonomi

• Arbejdsløsheden holdt sig dog uændret på 3,7% i december, som har været niveauet siden februar 2019

• Meldinger om mangel på arbejdskraft er dog aftaget, og væksten i beskæftigelsen er bremset op, og vi venter at ledigheden vil begynde at stige gradvist i 2020

Stadig svage signaler fra industrien
Industriens konjunkturbarometer faldt fra -7 til -9 i januar, på linje med vores forventning. Dermed går udviklingen lidt imod signalerne om en vis stabilisering i fremstillingssektoren på globalt plan. Det er dog værd at bemærke, at niveauet for diverse industri-indikatorer hos vores større samhandelspartnere stadig peger på tilbagegang i industriproduktionen, og derfor ser vi også, et tendensen for industrien herhjemme fortsat vil være på den svage side.

Det understreges også at et fald i produktionsforventningerne og en stigning i vurderingen af færdigvarelagrene. I sæsonkorrigerede termer steg sidstnævnte endda til det højeste niveau siden 2015, jf. figur, som indikerer, at den økonomiske vækst kan blive negativt påvirket af en lagernedbringelse i den kommende tid.

Fortsat moderate signaler fra servicesektoren – svagheder i byggesektoren
Servicesektorens barometer holdt sig – også som ventet  – uændret på 6 i januar. Det er fortsat servicesektoren, der sender de mindst pessimistiske signaler, men den faldende trend vi har set i gennem det meste af 2019 ser dog fortsat ud til at være intakt. Stemningen er da også fortsat langt fra niveauerne i begyndelsen af 2018.

Grundliggende er vi dog fortsat fortrøstningsfulde med hensyn til udviklingen i privatforbruget, men vi venter dog kun moderat forbrugsvækst i den kommende tid. Interessant var det også, at vi nu ser lidt svagere signaler fra byggesektoren, på linje med vores forventning.

Byggeriets barometer faldt således til -6, som er det svageste niveau i tre år. Fremadrettet venter vi at netop byggesektoren vil være en drivkraft bag en opbremsning i dansk økonomi, i takt med at de seneste års byggeboom ebber ud. Baseret på det fald vi har observeret i bl.a. byggetilladelserne, jf. figur, venter vi således yderligere svækkelsestegn fra byggesektoren i den kommende tid.

Dansk økonomi bremser op
Dagens konjunkturbarometre bekræfter efter vores vurdering at vi er i gang med en opbremsning i dansk økonomi. Den sammensatte erhvervstillidsindikator faldt således i januar til det svageste niveau siden foråret 2015. Det er stadig vores vurdering, at vi forhåbentligt står over for en relativt blød landing i dansk økonomi, i kontrast til tidligere afslutninger på højkonjunkturer.

Selvfølgelig er der fortsat risiko for at væksten kan bremse mere op end vi regner med, hvor den aktuelle spredning af corona-virusset, og den effekt det kan få på den globale økonomi og på danske virksomheder, er værd at overvåge nøje.

Alt andet lige  betyder udsigten til svagere vækst i 2020 dog, at vi venter at ledigheden vil begynde at stige. Det var dog ikke helt tydeligt i dagens ledighedstal, der viste at bruttoledigheden faldt marginalt med 100 personer i december. Dog har ledighedsprocenten nu holdt sig uændret på 3,7% siden februar sidste år, og i første omgang indikerer det, at vi har nået en bund i ledighedsfaldet.

Beskæftigelsesvæksten er imidlertid også bremset op, og i november faldt lønmodtagerbeskæftigelsen da også for kun anden gang over måneden siden 2013. Endvidere er virksomhedernes meldinger om, mangel på arbejdskraft begyndt at aftage noget. Efter vores vurdering indikerer det, at opbremsningen i bedringen på arbejdsmarkedet ikke udelukkende er strukturelt betinget, som følge af at der er færre ledige hænder at trække ind på arbejdsmarkedet, men også cyklisk betinget som følge af aftagende økonomisk aktivitet.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank