Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe: Makrochok under USA’s økonomi ryster aktiemarkedet

Morten W. Langer

lørdag 22. februar 2020 kl. 13:23

Allerede i starten af denne uge begyndte aktiemarkederne at vise svaghed. Men svækkelsen fik ekstra styrke, da Apple først nedjusterede, og coronavirus nu ser ud til at accelerere i udbredelse udenfor Kina. Fredag eftermiddag kom så den store rystelse gennem markederne, da den månedlige erhvervstillidsmåling fra Markit viste et kæmpe fald for USA’s erhvervsliv.

I en medfølgende kommentar skriver Markit, at med undtagelse af nedlukning af statsadministrationen i 2013, var der egentlig tilbagegang i erhvervsaktiviteten i USA i februar for første gang siden finanskrisen. Det påpeges, at opbremsningen især var i servicesektoren, men at fremstillingsindustrien også blev ramt af et lodret fald i ordreindgangen.

Ikke-cykliske aktier klarer sig godt

Ikke overraskende blev de mest cykliske og konjunkturfølsomme aktier sat ned fredag eftermiddag og aften efter de nye recessionssignaler. Eksempelvis dykkede det styrende halvlederindeks (SOX) hele tre procent fredag, efter et fald på to procent torsdag. Så markedet reagerede anderledes end ved en generel risk off hos de store investorer, hvor stort set alle aktier på tværs af sektorer blev sat ned.

Fredag klarede guldaktier, healthcare og biotech sig rigtig godt. Det er et udtryk for, at kapitalen trækker ud af de cykliske aktier for at blive flyttet over i de ikke-cykliske aktier. Dette mønster vil sandsynligvis lægge en solid hånd under de mange mellemstore og store danske aktier indenfor life science. Mens de cykliske aktier antageligt vil blive hårdt ramt.

Økonomisk Ugebrevs Portefølje har haft nogle meget stærke uger

Årets afkast i Økonomisk Ugebrevs Portefølje er aktuelt 13,0 procent mod Copenhagen Benchmark på 9,1 procent. Vi har fortsat ca. 80 procent af kapitalen i arbejde, men især i defensive aktier indenfor life science. Vi bemærker, at de bedste investeringsforeninger, baseret på danske aktier, aktuelt har et afkast på 11,1 procent. Og den ringeste af de 56 afdelinger med danske aktier har aktuelt et afkast på 2,3 procent.

De store forskelle i afkast viser, at det har været en meget vanskelig start på aktieåret 2020, da den solide indeksstigning har været trukket af nogle få håndfulde meget stærke aktier.

Investeringsfonden AktieUgebrevet følger lige efter porteføljen

I investeringsfonden er det aktuelle afkast i år 12,3 procent. Fonden, som er uafhængig af Økonomisk Ugebrev, tracker så vidt muligt Økonomisk Ugebrevs Portefølje, og det har altså i år givet et solidt afkast. I både porteføljen og i investeringsfonden sidder vi parate med fingeren over salgsknappen, idet vi meget gerne vil nedbringe aktieandelen. Men så længe markedet fortæller os en anden positiv historie, så hænger vi på.

Vi frygter dog, at aktiemarkederne efter svaghederne torsdag og fredag kan starte på en længere glidebane nedad, og dér vil vi stå parate til at nedbringe aktieandelen, så vi ikke skal tage hele turen med ned (som de fleste investeringsforeninger helt sikkert kommer til at gøre).

Der er fortsat en redningsplanke. Men kommer den for sent?

Vi har på det seneste set stadig flere advarselssignaler, eksempelvis stigende guldpriser, markante fald i den amerikanske obligationsrente og flere risikoindikatorer for europæiske og amerikanske erhvervsobligationer begynder også at vende nedad. Som det har været tilfældet det seneste år kan den amerikanske centralbank meget vel sikre, at festen fortsætter.

Markedet ændrede fredag markant syn på kommende renteaktioner fra den amerikanske centralbank

Markedet ser nu markant større sandsynlighed for en eller flere rentesænkninger i den resterende del af året. Eksempelvis ses frem mod septembermødet i FED nu 81 procent sandsynlighed for en eller flere rentesænkninger, mod kun 46 procent for en måned siden, og 69 procent for en uge siden. Markedet ser tillige markant større sandsynlighed for 2-3 rentesænkninger senere på året.

Det store spørgsmål er nu, om den amerikanske centralbank er kommet bagefter med at sænke den korte rente, med henblik på at stimulere den økonomiske vækst i økonomien. Hvis markedet vurderer, at FED hænger for meget i bremsen, vil det gå negativt ud over aktiemarkedet. Hvis FED snart kommer på banen med beroligende stimulanssignaler, så vil det være godt for aktiemarkedet. Næste rentemøde holdes den 11. marts.

Morten W. Langer

Prøv 3 uger gratis og uforpligtende på Økonomisk Ugebrev Formue og modtag handelsbeskeder

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank