Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Finanshus: AI-boble under opsejling ?

Morten W. Langer

fredag 26. maj 2023 kl. 7:44

Regeringen kæmper imod, at forsikring bliver højrisikoområde i ny AI-forordning

Oversat fra Swissquote

Nvidias imponerende resultater for første kvartal og den forventede indtægt på 11 milliarder dollars i andet kvartal har imponeret investorerne.

De største amerikanske aktieindeks steg i går. S&P500 steg med 0,88%, mens Nasdaq 100 steg med næsten 2,50%, takket være en stigning på 24% i Nvidia, som nåede en ny rekordhøjde på næsten $395 pr. aktie. Virksomheden er nu kun en smule fra at have en markedsværdi på en billion dollars og er mere værd end Tesla (med en markedsværdi på omkring $580 mia.), Meta (omkring $650 mia.) og mere end Intel, Broadcom og TSM tilsammen.

Derfor er vi naturligt nok nødt til at spørge os selv, om årets teknologi-rally ikke er blevet strakt for langt. Fidelity’s MSCI Information Technology ETF, som har en vægtning på 23% til Apple, 19% til Microsoft og 6% til Nvidia, steg med mere end 3,50% i går og med 40% siden det store dyk i oktober 2022. Den handles i for tiden til en pris, der er 30 gange indtjeningen, mens S&P500’s pris/indtjening-forhold kun er omkring 22.

I sammenligning steg Nvidias pris/indtjening-forhold til 219 i går.

Som følge heraf ser vi sandsynligvis en boble, der er ved at dannes inden for aktier relateret til kunstig intelligens. Selvom ingen stiller spørgsmålstegn ved AI’s potentiale, ser det ud til, at værdiansættelserne er gået forud for sig selv, og det kunne snart være tid til en korrektion.

Ingen aftale endnu…

Teknologiaktierne var euforiske i går, men resten af sektorerne klarede sig markant ringere. Forhandlingerne om det amerikanske gældsloft fortsatte, der var igen noget optimisme i overskrifterne, men der er ikke opnået en aftale, og tiden tikker frem mod 1. juni-fristen. USAs finansministeriums kontantbeholdning faldt under 50 milliarder dollars onsdag, og som Janet Yellen advarer højlydt om, kan USA muligvis ikke nå i land i midten af juni, hvor skattepengene vil komme ind, for at undgå misligholdelse.

Hvis investorerne ikke er ekstremt bekymrede over forhandlingerne om gældsloftet, skyldes det, at de ved, at det bare er en unødvendig politisk teaterforestilling, og at gældsloftet alligevel vil blive hævet.

Men i tilfælde af en politisk ulykke vil konsekvenserne være katastrofale. Amerikanske og globale aktier kunne dykke med mere end 20%, og USAs selvforårsagede økonomiske krise ville skubbe verdensøkonomien ud i en dyb recession ved årets udgang.

Når vi taler om recession…

Tyskland behøver ikke en politisk ulykke i USA for at mærke smagen af recession. Data, der blev offentliggjort i går, afslørede, at det tyske BNP faldt med 0,3% i første kvartal efter en nedgang på 0,5% i det foregående kvartal. På trods af en mild vinter og ingen energimangel kunne den tyske økonomi, som er så afhængig af billig russisk energi, ikke undgå recession under den anden vinter af den ukrainske krig.

Som sådan blev Tyskland det første store land, der gik i recession siden pandemien. Høje energiomkostninger, høj inflation og den aggressive stramning af pengepolitikken fra Den Europæiske Centralbank (ECB) har haft en negativ indvirkning på verdens fjerdestørste økonomi.

Det skuffende tyske væksttal gav eurobjørne en solid grund til at sende EURUSD under en Fibonacci-support. Parret nærmede sig niveauet 1,0730, som er en mindre 23,6% Fibonacci retracement fra september til maj opsving, og kæmper for at holde sig over dette niveau i morgentimerne. Den aftagende tyske vækst kombineret med en årlig fald på 4,5% i spanske PPI-tal har tydeligt svækket forventningerne til en renteforhøjelse fra ECB.

Råolie falder efter at have ramt vigtig modstand

Den amerikanske råolie faldt med mere end 3% i går, efter at have ramt det 50-dages glidende gennemsnit (50-DMA) dagen før på grund af den saudiarabiske prins Abdulazziz bin Salmans trussel mod sælgerne.

Energi-bullerne fandt ingen solid grund til at forlænge rallyet over det 50-dages glidende gennemsnit, og prisen på en tønde faldt hele vejen ned til $70,80.

OPEC vil sandsynligvis annoncere en yderligere produktions beskæring for at øge priserne, når de mødes næste uge, men enhver prisstigning styret af OPEC, bør være en interessant salgsmulighed, da Kinas genåbningshistorie ikke giver et boost til den globale økonomi, Tyskland går i recession, USAs recession odds stiger dag for dag, med eller uden en aftale om gældsloftet, og der er lidt grund til at tro, at den aftagende økonomiske trend vil vende.

Og højere oliepriser vil kun gøre de globale vækstudsigter værre og vil måske endda ikke fylde OPEC’s pengekasse så meget, som de ønsker.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Controller til centralt projektkontor
Controller
Region hovedstaden
Pharma Nord søger en dygtig regnskabsassistent
region syd

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank