Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

God start for DFDS, som forventer tilbagegang i 2023

Steen Albrechtsen

tirsdag 23. maj 2023 kl. 11:55

Hvorfor er DFDS så billig?

DFDS er kommet godt fra start i 2023, og det er oplagt at sætte spørgsmålstegn ved, om helårsforventningen er for forsigtig trods de usikre tider. Er det reelt at forvente en tilbagegang, når 1. kvartal leverede en fremgang?
DFDS er med egne ord kommet godt fra start i 2023, og det er måske bedst eksemplificeret ved, at den vigtige fragtforretning har leveret en lille omsætningsfremgang og en bedre indtjening til trods for, at volumenerne er faldet med 9 pct. i 1. kvartal. Samlet set er DFDS’ omsætning steget 9 pct., men heri indgår både prisstigninger, opkøb og at passagerforretningen i 1. kvartal sidste år stadig var præget af covid-nedlukninger.

På EBITDA-niveau sås en stigning på hele 23 pct. til 1007 mio. kr., hvoraf fremgangen kan deles næsten ligeligt mellem færgeforretningen (fragt og passager) og logistikforretningen.

Det interessante ved fremgangen er, at DFDS for helåret fastholder sin forventning om en uændret omsætning og et EBITDA-resultat på 4500-5000 mio. kr. reelt svarende til en tilbagegang i forhold til sidste års resultat på 4955 mio. kr.

I DFDS’ forventning er indbygget en fremgang i logistikforretningen fra 1066 mio. kr. til 1200-1400 mio. kr., mens der ventes en større nedgang i færgeforretningen fra 3966 mio. kr. til 3.350-3650 mio. kr. I det lys er det interessant, at færgeforretningen i 1. kvartal leverede en fremgang i EBITDA fra 598 mio. kr. til 727 mio. kr.

Det er utvivlsomt, at fragt-/logistikselskaberne tjente mange penge sidste år, og derfor er det store spørgsmål, hvor meget overnormal profit DFDS hentede sidste år. Det vil 2. kvartal give et noget bedre fingerpeg om, men baseret på det lidt mindre aktive 1. kvartal, ser det fornuftigt ud indtil videre.

Alligevel viser DFDS’ kursgraf en nedadgående tendens på det seneste, og vi nærmer os nu årets laveste kurs fra januar omkring 250.

Under uroen i september/oktober 2022 lå bunden omkring kurs 200, så det må vi umiddelbart se som worst case scenario.

Værdiansættelse til den lave side
DFDS’ værdiansættelse er bestemt til den lave side med en forventet Price/Earning for 2023 omkring 8,8. For 2024 og 2025 er tallene endnu lavere, og her peger konsensus i retning af en P/E under 7 for 2024 og under 6 for 2025.

Det skyldes først og fremmest den indbyggede konjunkturafhængighed, som betyder, at recessionsfrygten påvirker aktiens værdiansættelse, så længe udsigterne er så mudrede, som det er tilfældet lige nu. Hertil kommer også, at man med de senere års opkøb har øget sin eksponering markant i Middelhavet og ikke mindst i Tyrkiet, hvor den politiske og økonomiske risiko er højere i øjeblikket. En anden risiko er selskabets nettorentebærende gæld, som har nået 12,1 mia. kr. ekskl. leasing, og 15,8 mia. inkl. leasing. Med udbetaling af udbytte og aktietilbagekøb i foråret er signalet tydeligt fra både selskab og finansieringskilder, at DFDS’ gearing på aktuelt 2,9 (Nettorentebærende gæld/EBITDA) ikke er noget problem.

Selvom det ikke lige ligger i kortene, at indtjeningen skulle komme under alvorligt pres, så består gearingsnøgletallet af både tæller og nævner, og hvis først der kommer uro om nævneren i den brøk, kan gearingen hurtigt stige drastisk. Hertil kommer, at rentesatsen ifølge DFDS er omtrent fordoblet i forhold til 1. kvartal sidste år, og det ses i nettorenteudgifterne, der er gået fra 72 til 133 mio. kr. i 1. kvartal.

Aktien ser efter vores vurdering attraktiv ud på det nuværende niveau, men qua den lurende recession er aktiens risiko lidt højere end normalt. Fortsat renteuro og/eller vedvarende inflation vil formentlig sende aktiekursen videre i retning mod 200. Vi fastholder vort kursmål på 300, hvilket viser vort grundlæggende syn på aktien og også en forventning om, at vi ikke lige nu står foran en dyb recession.

Steen Albrechtsen

Aktuel kurs 256,60

Kursmål (6 mdr.) 300,00

Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser

DFDS - konkurrentnøgletal

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Direktør for Forsvarsministeriets Personalestyrelse
Region Hovedstaden
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden
Erhvervsministeriet søger kontorchef til analyse på det erhvervsøkonomiske område
Region Hovedstaden
Udløber snart
Leder af Løn og Vilkår
Region Hovedstaden
Udløber snart
Forsker eller seniorforsker til økonomiske analyser af arbejdsmarked, sundhed og arbejdsmiljø
Region Hovedstaden
Udløber snart
Økonomikonsulent til fagforbund
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank