Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Ingen rabat på Royal Unibrew i forhold til Carlsberg

Steen Albrechtsen

tirsdag 07. marts 2023 kl. 11:55

Royal Unibrew

Royal Unibrew forventer i 2023 at få styr på inflationens negative effekt på bundlinjen, men der er usikkerhed om, hvordan forbrugerne vil reagere på de mange prisstigninger.

Inflation i både omsætning og omkostninger tager fokus hos mange virksomheder i øjeblikket, og det er også tilfældet for Royal Unibrew. 2023 bliver endnu et år, hvor man skal kæmpe for at få salgspriserne til at kompensere for stigningen i omkostningerne.

I 2021 havde Royal Unibrew en dækningsgrad på 48,6 pct., mens den i 2022 var faldet til 42,4 pct., og det illustrerer hvordan omkostningerne er løbet forud for omsætningen. Det store spørgsmål er, hvordan forbrugerne reagerer på endnu en runde prisstigninger, og man holder nøje øje med eventuelle ændringer i forbrugeradfærden, således at man er klar til at agere på det med det samme. Det er vigtigt at forstå, at den absolutte EBIT-indtjening er det altoverskyggende fokus. EBIT nåede 1516 mio. kr. i 2022 mod 1652 mio. kr. i 2021, og det skal ses i forhold til 1700-1850 mio. kr., som var den oprindelige 2022-forventning.

Forventningen til 2023 er et EBIT-resultat på 1550-1750 mio. kr., og med tanke på, at inflationsefterslæbet først forventes indhentet til sommer, afspejler forventningen, at man når i mål med at kompensere for inflationen.

Når den absolutte indtjening fastholdes, mens både omsætning og omkostningerne stiger, betyder det også rent matematisk, at EBIT-marginen falder. Den faldt fra 18,9 pct. i 2021 til 13,2 pct. i 2022, og 2023-forventningerne indikerer en EBIT-margin i spændet 11,9 til 12,5 pct. En del af marginfaldet kan dog også forklares af den udvandende effekt fra de seneste opkøb, hvor marginen er lavere end i den eksisterende forretning.

En effekt af inflationen er, at den egentlige investeringscase i Royal Unibrew træder i baggrunden.

Nemlig den investeringscase, der handler om marginforbedringer og organisk vækst via integration og optimering af tilkøbte forretninger, og som reelt er det, der kan berettige en værdiansættelsespræmie til aktien. Forsvinder fokus fra den del af investeringscasen, kan der sættes spørgsmålstegn ved værdiansættelsen på kort sigt.

Vi anerkender klart, at Royal Unibrew er godt på vej til at fastholde indtjeningen i absolutte tal, men det betyder også, at der ikke er udsigt til reel margindrevet indtjeningsvækst på helt kort sigt.

Samtidig skal man passe på med at undervurdere risikoen for, at forbrugerne langt om længe begynder at reagere på de kraftigt øgede priser.

Målt i forhold til de store konkurrenter som Heineken og Carlsberg ligger værdiansættelsen i 2024 på et sammenligneligt niveau. Det er oplagt at spørge om Royal Unibrew qua sin stærke historik, ”normale investeringscase” og mindre størrelse (som gør dem mere manøvredygtige) skal være berettiget til en præmie.

Det kan man godt argumentere for, men det efterfølgende spørgsmål er, om konkurrenterne er for dyre, eller om Royal Unibrew er for billig?

Vi hælder mest til det første – alt taget i betragtning og med de usikkerheder, som makroøkonomien byder på. Dermed bliver det svært for os at se et kurspotentiale i aktien på kort sigt.

Vi øger vort kursmål en anelse til 525 som en anerkendelse af den hidtidige succes med at fastholde indtjeningen. Kursmålet afspejler dog også, at vi ikke finder aktien attraktiv lige nu.

Steen Albrechtsen

Aktuel kurs 546,60

Kursmål (6 mdr.) 525,00

Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser

Royal Unibrew - aktiekurs

Royal Unibrew - konkurrentnøgletal

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank