Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Centralbanker advarer om aktiebobler, for døve ører

Morten W. Langer

søndag 10. december 2017 kl. 11:38

Langers Skarpe Aktietips:

Danske og internationale tilsynsmyndigheder har efterhånden i et stykke tid advaret mod en boble på de finansielle markeder, og at dette risikoscenarie bliver stadig mere relevant. Men der tales for døve ører overfor politikere, myndigheder og markedsaktørerne. Nationalbankens og Risikorådets advarsler bliver ignoreret.

Det er ikke overraskende, at Nationalbanken forsøger at advare mod finansielle risici, som er under opbygning i systemet. De er nemlig slet ikke alene om det. Det hjemlige Risikoråd har længe advaret mod ”pludselige fald” i aktivpriser, altså blandt andet aktier og obligationer, og senest har også Nationalbanken gentaget det:

”Kurserne på det danske aktiemarked er steget kraftigt siden udgangen af 2016. Selv om de er faldet noget tilbage siden begyndelsen af november 2017, ligger de fortsat på et meget højt niveau,” skriver Nationalbanken i den seneste udgivelse af Finansiel Stabilitet. Nationalbanken undgår heller ikke at brokke sig lidt over, at politikerne i sidste ende ikke valgte at følge indstillingen fra Risikorådet omkring begrænsning af gældsatte boligejeres mulighed for at optage realkreditlån med variabel rente eller afdragsfrihed.

Nationalbanken skriver, at ”det nye forslag til ændring af bekendtgørelsen om god skik for boligkredit er med til at begrænse låneudbuddet for boligejere med høj gæld i forhold til indkomst og boligens værdi. Det er positivt, at forslaget gælder hele landet, da det sikrer en ensartet kreditvurdering. Omvendt er det uhensigtsmæssigt, at boligejere med høj gæld fortsat vil kunne finansiere boligkøb uden at betale afdrag. Når der afdrages øges boligejernes robusthed over for negative økonomiske stød, som fx faldende boligpriser og arbejdsløshed.”

Et udsagn, som kan opfattes som en direkte kritik af, at erhvervsminister Brian Mikkelsen i tolvte time valgte at lempe realkredittens udlånsmuligheder mindre end først besluttet.

Kraftige fald i aktivpriserne

Risikorådet har gentagne gange skrevet, at ”der er fortsat høj risiko for pludselige ændringer i opfattelsen af risici og dermed kraftige fald i aktivpriserne. (…) Den aktuelle udvikling tegner imidlertid et billede af, at risici i det finansielle system er under opbygning (..) Fortsat høj risiko for pludselige ændringer i opfattelsen af risici og dermed kraftige fald i aktivpriserne.”

Den ledende amerikanske overvågningsmyndighed omkring finansiel stabilitet har netop i sin årsrapport konkluderet, at risikoen for en kæmpenedtur på obligation- og aktiemarkedet ”are high and rising”. OFR peger også på andre risici: Mange investorer har finansieret langsigtede aktiver med kortsigtede lån, og derfor kan en korrektion udløse finanisiel ustabilitet.

”Stock valuations are high by historical standards. The cyclically adjusted price-to-earnings ratio of the S&P 500 is at its 97th percentile relative to the last 130 years,” hedder det i rapporten. Også sårbarhed overfor cybersecurity angreb, mulighed for at genoprettet systemisk vigtige finansielle institutioner og strukturelle ændringer på de finansielle markeder og i den finansielle industri, blandt andet fremkomsten af cybervalutaer som bitcoin øger risikobilledet.

Stigende obligationsrenter

Rapporten påpeger også alvorlige konsekvenser af stigende obligationsrenter – og altså faldende kurser: ”A sudden decline in bond prices would lead to significant distress for some investors, particularly those that are highly leveraged,” the report said. The potential market losses from an interest rate spike are now much higher than they were in 1994. That was the year that Orange County, Calif. filed for bankruptcy due in part to losses on its mortgage derivatives portfolio. Market participants may also overreact to an interest rate spike, like the taper tantrum of 2013.”

Anerkendte Albert Edwards fra Societé Generale, som også er kendt som en perma bear, skriver i en ny analyse, at den aktuelle situation er langt værre end I 2008. Han forklarer blandt andet, at markedets opfattelse af centralbankernes ”dowish” stramninger af pengepolitikken nok har udløst yderligere lempelse af finansieringsforholdene, men at renteforhøjelserne i sidste ende alligevel vil ramme økonomien med en recession. Også så er Kina stadig en tikkende bombe under hele den globale økonomi.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank