Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe Aktietips

Økonomisk ugebrev

søndag 20. marts 2016 kl. 12:17

Rundforvirret marked, men positiv stemning intakt: Med de seneste meldinger fra først den europæiske centralbank og derefter den amerikanske centralbank er markederne godt og grundigt rundforvirrede. ECB – den europæiske centralbank – har trådt på speederen, mere end markedet havde forventet. Det gav et løft til aktierne, og især bankaktier, idet bankerne begunstiges af lempeligere lånemuligheder. Der er ikke grund til at tro, at bankerne af den grund vil låne mere ud og stimulere væksten. Men det har taget mere af det finansielle stress omkring bankerne ud af markedet. Mindre stress er godt.

Så kom FED – den amerikanske centralbank – med en melding om uændret rente, helt som markedet havde forventet. Men de udmeldte ”Dots”, altså de enkelte medlemmers private forventning til antallet af kommende renteforhøjelser blev reduceret fra fire renteforhøjelser i år til kun to. Det svarer meget godt til de forventninger, der var i markedet i forvejen. Men aktiemarkedet har alligevel reageret positivt på det, i hvert fald i USA, men ikke så meget i Europa. Hvorfor?

Fordi de formelt ændrede renteforventninger har svækket US dollar og dermed styrket Euro’en. Det betyder, at amerikanske virksomheders konkurrence- evne er forbedret, og det har drevet de amerikanske aktier op. Til gengæld er de europæiske virksomheders konkurrencevene tilsvarende blevet forringet. Det har lagt et pres på europæiske aktier.

Og hvor levner det så os henne? Jo, overordnet har centralbankerne over en bred kam igen lempet pengepolitikken, fordi den globale økonomi er ufattelig svag. Minusrenterne bliver stadig mere udbredte, og den danske Nationalbank bliver sikkert snart tvunget til at sætte den korte rente på indskudsbeviser ned igen. Det vil være dårligt for de danske banker, da de skal betale en større strafrente på indlånsoverskuddet på op mod 200 mia. kr. indestående i Nationalbanken. Bundlinjen er, at den lempeligere pengepolitik måske nok puster aktieboblen endnu mere op. Men det kan stoppe meget hurtigt, fordi den lille dreng – og alle andre – opdager, at kejseren ikke har noget tøj på.

Aktieboblen bliver pustet endnu mere op, men analytikere nedjusterer de børsnoterede selskabers overskud med rekordfart: Det store spørgsmål er, hvor meget aktierne kan blive pustet op af ultra billig likviditet, samtidig med at analytikerne fortsætter med at nedjustere deres forventninger til selskabernes overskud i 2016. De underliggende markedsvilkår er svage, med meget lav – og faldende – økonomisk vækst og Europa og Asien. Kina er slet ikke ovre krisen, hvilket afspejles i en historisk svag udvikling i containerraterne. Indikatorerne for europæisk økonomi har på det seneste vist en meget svag udvikling, og nedturen vil med stor sikkerhed blive understøttet af en styrket Euro, og stigende olie og råvarepriser.

Grundlæggende er europæisk økonomi gennem det seneste år blevet begunstiget af stærke drivkræfter, men vi har ikke fået meget ud af det. De børsnote- rede selskabers overskud kommer til at falde markant de kommende kvartaler. Når markedet erkender det, vil aktierne få et hug nedad. Og tilsyneladende er USA’s økonomi alligevel ikke så stærk. Den pålidelige indikator fra Atlanta Fed har senest vist et fald fra forventet 2,7 % BNP vækst i 1. kvartal til 1,9 %. Derfor kan stemningen hurtigt vende, når markedet begynder at fokusere på de kommende regnskaber for første kvartal, og det kan meget vel ske inden for de kommende uger. Det bliver en rigtig spændende regnskabssæson, vi går i møde.

Hvad fik C20 aktierne så ud af de seneste to ugers rentemeldinger: Faktisk er resultatet af denne opgørelse ret tankevækkende. De fire bedst performende C20 aktier de seneste to uger er defensive aktier, som er gode at have under en større aktienedtur. Nemlig William Demant, TDC, ISS og Chr. Hansen. Det afspejler, at der underliggende ikke er den store risikovillighed i markedet, trods centralbankernes forstærkede pengepolitiske stimulanser. A.P. Møller-Mærsk blev sat ganske meget ned igen, og vi mener, at aktien er alt for dyr i forhold til de svage markedsudsigter især inden for containerforretningen. Bankerne blev også sat ned, og vi ser også her en forstærket nedtur, dels på grund af større minusrenter, dels på grund af pres på rentemarginaler og udlån, herunder ikke mindst potentiel forstærket priskonkurrence inden for real- kreditten. Se også herom i Økonomisk Ugebrev Finans/ CFO i søndagens udgave.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Direktionskonsulent med flair for økonomi og udviklingsprojekter
Region Sjælland

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank