Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Konjunkturerne presser Gabriel ud af vækststrategi

Bruno Japp

fredag 01. december 2023 kl. 11:55

Gabriel slanker koncernen i jagt på vækst

Gabriels dårligste resultat i dette årtusinde var et bundlinjeresultat på 1,3 mio. kr. i 2008/09, hvor finanskrisen rasede. Men det seneste resultat for 2022/23 er endnu værre. Efter en række nedjusteringer i løbet af året endte Gabriel for største gang i mands minde med underskud, og man skifter nu vækststrategien ud med en konsolideringsstrategi.

Gabriel startede regnskabsåret 2022/23 med forventningen om et resultat før skat på 50-60 mio. kr., men efter tre nedjusteringer i løbet af året endte det på 2,6 mio. kr. (2021/22: 80,6 mio. kr.). Efter skat fik Gabriel underskud på 4,3 mio. kr. i det netto afsluttede regnskabsår.

Hvad gik galt? Svaret er kort sagt konjunkturerne. Gabriel hævede ganske vist den realiserede bruttomargin til 33,3 pct. fra 32,5 pct. i fjor, men det rækker ikke langt, når omsætningen falder 12,6 pct. Bruttoavancen faldt således til 310 mio. kr. (2021/22: 347 mio. kr.)., og dermed var mere end halvdelen af sidste års driftsresultat forsvundet.

Resten af sidste års resultat forsvandt i stigende omkostninger drevet op af høj inflation og stigende renter, som man ikke kunne kompensere fuldt ud for gennem regulering af salgspriserne.

Styrken i nedturen kom som en overraskelse for Gabriels ledelse. I 2021/22 satte man omsætningsrekord for ottende år i træk, men i 4. kvartal begyndte det at gå i den forkerte retning. Her måtte man nedjustere forventningerne, som ellers lige var blevet opjusteret.

Selvom nedjusteringerne fortsatte i 2022/23 blev det i halvårsregnskabet slået fast, at man også i udfordrende perioder ville fastholde en stigende investering i selskabets vækststrategi.

Det mener man ikke længere.

I årsregnskabet 2022/23 konstateres det, at markedet er skiftet til lavkonjunktur, og man midlertidigt forlader vækststrategien. I stedet skal der fokuseres på en konsolideringsstrategi med reduktion af omkostningerne samt forbedring af cash flow bl.a. gennem ”restriktiv investeringsaktivitet.” Det er nærmest en 180 graders vending i forhold til Gabriels årelange investeringskrævende strategi med forventning om en gennemsnitlig omsætningsvækst på mindst 15 pct. p.a. og stigende EBIT-margin. En strategi, man indtil for nylig fastholdt også gjaldt i udfordrende perioder.

Forklaringen finder vi måske i pengestrømsopgørelsen, som viser en tilbagegang i cash flow fra primær drift før ændring i arbejdskapital og skat på 45 mio. kr. Når Gabriel alligevel kom ud af 2022/23 med et negativt frit cash flow på kun 8 mio. kr., skyldes det primært reduceret pengebinding i varebeholdninger på 72 mio. kr. i forhold til 2021/22. Det er ikke en langtidsholdbar løsning på et potentielt likviditetsproblem, og det er derfor ganske forståeligt, at forbedring af koncernens cash flow er en del af strategiændringen.

Gabriel tror stadig på vækststrategien på længere sigt ved normalisering af konjunkturerne, og vi deler den opfattelse. Men på kort sigt sænker vi kursmålet fra 397 til 325 og ser kun den aktuelle kurs som attraktiv i et langsigtet perspektiv.

Bruno Japp

Konklusion

Aktuel kurs 334

Kortsigtet (< 3 mdr.) Hold

Langsigtet (12 mdr.) Kursmål 325

Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser

Gabriel - aktuelle signaler

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank