Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Kultur

Boganmeldelse: Demokratisk kapitalisme i krise

Hugo Gaarden

mandag 15. maj 2023 kl. 17:40

Boganmeldelse: Demokratisk kapitalisme i krise

Her kan du tilmelde dig Økonomisk Ugebrevs gratis nyhedsbreve om:

Aktieinvestering, Finansiel virksomhed, Ledelse & Strategi, Samfundsansvar og Bestyrelsesarbejde

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

En af verdens førende økonomiske kommentatorer, Martin Wolf fra Financial Times, har skrevet en forrygende og meget kritisk bog om kapitalismen i den vestlige verden, ”The Crisis of Democratic Capitalism”. Den bliver hyldet af verdens førende økonomer. Wolf finder grundlæggende reformer af både kapitalismen og demokratiet nødvendige, hvis begge dele skal overleve på en tålelig måde for langt de fleste mennesker, skriver journalist Hugo Gaarden i denne anmeldelse.

Der skal være en større grad af økonomisk lighed. Velhavere, der alene lever af at pleje deres formuer, må ikke have så stor magt, som de har. Eliten må være mere engageret i at sikre en sund ledelse af vores samfund, og den politiske ledelse skal i højere grad stå til ansvar for sine handlinger.

Uden denne udvikling undergraves ikke kun demokratiet, men der vil også ske et sammenbrud i den ”sunde” kapitalisme. Vi vil ende i et populistisk og lidet demokratisk styre, hvor forskellen mellem toppen og den brede befolkning vokser og vokser. Risikoen for dette uønskede scenarie er til stede, vurderer Martin Wolf, økonomisk kommentator på Financial Times.

Bogen får særdeles rosende omtale fra den tidligere amerikanske centralbankchef, Ben Bernanke, den kritiske økonom Nouriel Roubini og Nobelprismodtageren Sir Angus Deaton. Bogen betragtes som den 76-årige og flittige skribents bedste. Wolf indleder bogen med et oldgræsk citat, der kan oversættes til: ”Intet overdrevent”. Det rummer kernen i hans journalistik. Det kommer til at gå galt, når erhvervslivet og økonomien får for frit løb, og når politikerne slipper for at stå til regnskab for deres beslutninger. De skal ikke nødvendigvis straffes. Men de skal stilles til regnskab for derved at afværge katastrofale beslutninger.

Wolf har siden finanskrisen og starten på nul-rentepolitikken nærmest i en kampagne slået til lyd for reformer af kapitalismen, så der ikke kommer så mange nedture og uigennemtænkte redningsaktioner – som centralbankernes ekstremt lempelige pengepolitik. Finanskrisen ødelagde næsten alles tillid til det etablerede finanssystem, blandt andet fordi millioner af menneskers økonomiske sikkerhedsnet krakelerede.

Det er sigende, at chefkommentatoren på verdens førende finansavis bruger mange sider på det, man på engelsk kalder rentier-capitalism, altså dem, der lever af renterne af deres formue. Wolf har i årevis set sig gal på ”kupon-kapitalisterne”, fordi de efter hans opfattelse udfører for lidt og er blevet alt for magtfulde.

De har bidraget til en voksende ulighed, har svækket tilliden til eliten, mindsket væksten og skabt grundlaget for populisterne. Covid-krisen blev håndteret elendigt, især i USA, og stimulerede længslen efter en ”stærk leder” i demokratierne, altså ikke en Putin eller Xi, men en Trump eller en Boris Johnson.

Covid-krisen førte også til, at disruptions blev betragtet som det nye normale, så enkelte firmaer scorede enormt på krisen, mens den brede befolkning blev hægtet af. Ergo må kapitalismen ændres, så det ikke gentager sig. Kapitalismen skal føre til markante forbedringer af borgernes liv. Blandt andet med en ny skattepolitik, hvor velhavere ikke betaler mindre i skat end lavtlønsmodtagere, og hvor monopolvirksomheder ikke får så frit spil som i dag.

Reformering af det demokratiske system
Det altafgørende er dog, at det demokratiske system reformeres. Der skal være bedre stemmeregler, så en afgørende beslutning ikke kan stemmes igennem med f.eks. kun 45 pct. af stemmerne. Men der skal først og fremmest udvikles et mere solidt borgerskab (citizenship), som også accepterer nederlag.

Det kan være en idé at udvikle nye lokale folkeforsamlinger, som kan blande sig i den demokratiske proces ved siden af parlamenterne, og folkeafstemninger kan gøre det muligt at skabe en bedre overensstemmelse mellem folket og regeringerne. I det hele taget må der etableres et bedre samspil mellem borgerne og lederne.

Og her spiller medierne en vigtig rolle. Det bliver nødvendigt at lave begrænsninger eller regler for de sociale medier. Eliten er udskældt, men en troværdig og kompetent elite er nødvendig for at sikre et bedre samfund. Svigter eliten, er det slut med demokratiet. Wolf tvivler på, om USA på sigt kan fastholde et fungerende demokrati.

The Crisis of Democratic Capitalism, Allen Lane, 474 sider, 22,5 pund

Hugo Gaarden

swiss-image.ch/Photo Moritz Hager

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Nyt job
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Medarbejder til tilsynet med markedet for kryptoaktiver og betalingstjenester
Region H
Økonom til tilsynet med realkreditinstitutter
Region H
Økonom til analyser af arbejdsmarkedet
Region H
Nyt job
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Skatteministeriet søger kontorchef til Organisering og Governance
Region H
Udløber snart
SPARTA SØGER EN ERFAREN KOMMERCIEL CHE
Region H

Mere fra ØU Kultur

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank