Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Kultur

Boganmeldelse – Global opvarmning forklaret for lægfolk

Sten Thorup Kristensen

onsdag 08. februar 2023 kl. 17:25

Boganmeldelse – Global opvarmning forklaret for lægfolk

Klimaforskning er kompleks, og mange af forskernes pointer sander til i politik og dårlig journalistik. Er man således forvirret, giver en ny bog fra bl.a. en klimaforsker rigtig god indsigt i, hvad der foregår bag kulisserne. Men forfatterne kunne selv godt bruge en letlæselig bog, der forklarer dem, hvad der foregår i erhvervslivet.

Er det dokumenteret, at der findes menneskabte klimaforandringer? Ja, det er det, men det er ret nyt. Det blev faktisk først officielt med den nyeste rapport, fra august sidste år, fra FN’s klimapanel. Også forinden var det altovervejende sandsynligt, at i hvert fald en del af opvarmningen var menneskeskabt, men man manglede endnu data til at fastslå det i en absolut, videnskabelig forstand, forklarede Sebastian Mernild, klimaforsker og medlem af klimapanelet, til DR.

Nu kan man sige, at det er ligegyldigt, om sandsynligheden er 100, 95 eller for den sags skyld bare 10 procent. Det kalder på de samme handlinger. Men det er alligevel påfaldende, at det simple svar på et spørgsmål, der har fyldt så meget i debatterne gennem flere årtier, er druknet i støj.

Også mange andre og vigtigere finesser fra forskerne bliver grundigt mudret til, inden de når ud til befolkningen – herunder beslutningstagere i politik og erhvervsliv. Derfor er ”Da kulden forsvandt – beretninger fra klimafronten”, som nævnte Sebastian Mernild har skrevet sammen med Robert Zola Christensen, Ph.d. i nordisk filologi, en bog til tiden. De to forfattere bruger et af de ældste trick i kommunikation og pædagogik: At føre en specialist sammen med den forudsætningsløse, der kan stille alle de dumme spørgsmål og oversætte svarene til noget, der er alment forståeligt. I praksis foregår det på den måde, at Mernild har skrevet indledning og afrunding, mens alt indimellem er skrevet af Christensen, som har fulgt Mernild på feltarbejde. Overgangen fra Mernilds videnskabeligt præcise beskrivelser af situationen er umiddelbart hård. På de første sider forfalder Christensen til de forsimplinger og den grøftegravning, som klimadebatten er rig på. Men han kommer hurtigt efter det, og så fungerer det pædagogiske trick fortrinligt.

Vi kommer med forfatterne ud til nogle af de steder på kloden – Grønland, Alaska, Andesbjergene og Svalbard – hvor opvarmningen er størst, og hvor konsekvenserne af dem tydeligst.

Undervejs forstår vi, hvorfor der har manglet data: Det var ikke kun et spørgsmål om at læse målinger fra sensorer og satellitter. Megen viden skal samles fra bunden af gennem et feltarbejde, der ofte er slidsomt og eventyragtigt farligt.

Hvem skal nedbringe klimabelastningen?
Hvor forfatternes projekt om at bringe den menneskeskabte opvarmning og dens konsekvenser ned i øjenhøjde lykkes, sidder man også tilbage med den fornemmelse, at der mangler endnu en læse-let bog. En, som forklarer klimaforskere og -aktivister, hvad der konkret sker for at nedbringe klimabelastningen.

Christensen og Mernild runder deres bog af med, at førstnævnte deltager i en Extinction Rebellion-demonstration, og at sidstnævnte opfordrer til nye, politiske initiativer. Når det kommer til stykket, er det imidlertid hverken demonstranter eller ministre, der konkret skal løse klimaproblemerne. Det er ingeniører og virksomheder, der er de praktiske grise i den henseende.

Men er man ikke vant med den del af verden, virker den tydeligvis lige så fremmedartet og uigennemskuelig, som klimaforskning gør for os andre. Så kan man godt få det indtryk, at det hele er én stor gang greenwashing.

Christensen har også ret i, at det virker absurd, når f.eks. Nestlé markedsfører kaffe i stanniolkapsler som bæredygtige. Men heldigvis foregår der rigtigt meget med langt større substans. Det enkelte projekt i en virksomhed gør kun marginal forskel i sig selv, men tilsammen er der tale om en revolution.

Bare et eksempel: Lige nu bliver der arbejdet på Power to X-teknologier, der kan omdanne vindmøllestrøm til drivmidler i skibe og fly. Men selv hvis det ikke kommer til at virke, bliver der arbejdet på andre og simplere (og billige) løsninger til at lagre overskudsproduktion af energi gennem nogle uger. Det vil øge vindmøllernes effektivitet betragteligt. Læs om det i Weekendavisen, hvor journalisten Kristoffer Lottrup sådan set bare skal forlænge sin artikel for at have en bog klar.

Sten Thorup Kristensen

Robert Zola Christensen og Sebastian Mernild: Da Kulden forsvandt – Beretninger fra klimafronten. Forlaget Gyldendal.

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Medarbejder til tilsynet med markedet for kryptoaktiver og betalingstjenester
Region H
Økonom til tilsynet med realkreditinstitutter
Region H
Økonom til analyser af arbejdsmarkedet
Region H
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Skatteministeriet søger kontorchef til Organisering og Governance
Region H
Udløber snart
SPARTA SØGER EN ERFAREN KOMMERCIEL CHE
Region H

Mere fra ØU Kultur

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank