Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Kultur

Boganmeldelse: Hvor svært kan det være at drive en fodboldklub?

Økonomisk ugebrev

tirsdag 26. januar 2021 kl. 12:15

I mere almindelige tider fylder sport, og særligt fodbold, meget. Mange såkaldte eksperter siger uforholdsmæssigt meget om, hvordan man skal drive en fodboldforretning. Men nogen af dem har også rigtig stor indsigt at bidrage med.  Blandt andet de to forfattere til den fremragende bog om ledelsen af fodboldklubber: Mads Davidsen og Dan Hammer. Anmeldelsen er skrevet af advokat Ole Borch, tidligere formand for Brøndby IF og Sønderjysk elitesport

For alle, der har beskæftiget sig med fodbold i Danmark, er de to forfattere særdeles kendte. Dan Hammer var direktør i Parken/FCK under hele den sportslige optur, men blev fyret, efter at Erik Skjærbæk og Karl Erik Korsgaard Sørensen havde købt majoriteten. Flemming Østergaard og Niels Chr. Holmstrøm fyldte i mediebilledet – men Dan Hammer var som daglig leder med til at lægge og eksekvere strategierne.

Mads Davidsen har arbejdet med strategi og taktik i relation til fodbold i både Danmark og ikke mindst Kina. Hver for sig har de to opbygget en ballast af viden som få i Danmark. Denne viden har de nu sparket ind i bogen ”Hvor svært kan det være”, der i realiteten er to bøger skrevet sammen til en.

Panik og manglende omtanke
Dan Hammer beskriver i bogens første del sit syn på det at være i ledelsen af en fodboldvirksomhed. Indgående og overbevisende demonstrerer han bl.a., hvordan fodboldledelser generelt ligger under for det enorme pres fra medier og fans. Hvorfor de ofte handler alt for kortsigtet og alt for optimistisk. Hvordan trænerfyringer oftest er panikhandlinger, og hvordan spillerkøb ofte er uigennemtænkte.

Mange gode sider bruges til at illustrere behovet for en strategi, som er gennemtænkt, og som er realistisk i forhold til fodboldvirksomhedens reelle plads i hierarkiet. Et hierarki, hvor det i bogen lægges til grund, at de økonomiske muskler beskrives til at tælle 70 procent, hvor evnerne tæller 20 procent, og hvor 10 procent tilskrives held.

Det er en af bogens velargumenterede teser, at for mange fodboldledelser agerer impulsivt og overilet i nogle dispositioner, i deres optimistiske håb om, at de – også over tid – kan placere sig bedre, end de økonomiske muskler tillader. Score over evne, kunne man sige.

Dan Hammers skrivestil er en omtale værd i sig selv. Nærmest sprudlende og oversået med morsomme billeder og sammenligninger sidder man – hvis man kan lide den stil – og nærmest klukker af grin. Her gives med præcision nålestik, og der perspektiveres med reference til kendte og ukendte personer og situationer. Ikke at jeg er enig i alle vurderinger eller karakteristika. Men altså fremragende procederet fra Dan Hammers ståsted.

Dan Hammers del af bogen afsluttes med hans egen beskrivelse af sin tid og sine resultater i Parken/FCK – afsluttende med at han blev fyret! Læsere, der ikke har et vist kendskab til perioden og de indre linjer i Parken/ FCK, vil nok læse dette afsnit med den stille og undrende antagelse, at hvis Dan Hammer var så god, som han selv beskriver, ville han nok ikke være blevet fyret? Jeg vil her godt læne mig ud og sige, at der ikke er tvivl om, at Dan Hammers betydning for Parken/FCK’s succes var større, end den blev udtrykt i mediebilledet.

Mads Davidsens del af bogen er ganske anderledes. Her kommer statistikkens og taktikkens mester til bordet og demonstrerer lige så overbevisende, hvorfor foldboldvirksomheder uden respekt for disse kompetencer kommer til kort. Hvorfor en strategi skal tage afsæt i beslutninger omkring disse emner. Hvorfor et trænerskift ikke bare er nyt blod, men at gå tilbage til start.

Hvor alle vil kunne underholdes af Dan Hammers del, kan jeg godt frygte, at ikke-fodboldtyper giver op et stykke inde i denne del af bogen. Men interesserer man sig blot lidt for fodbold, er Mads Davidsens del nok den tungeste rent fodboldfagligt.

Forfatterne skriver, at bogen henvender sig til de mange ”mandagstrænere”. Det er jeg enig i – men publikum er langt bredere. Det kræver uddannelse og licens hos DBU at træne et elitehold i fodbold. Men man kan træde ind i bestyrelsen for en fodboldvirksomhed uden nogen form for uddannelse. Jeg vil hjertens gerne opfordre alle fodboldvirksomheder i Danmark til at gøre bogen til pensum for deres bestyrelsesmedlemmer. Tilsvarende er der givet megen god inspiration også for sportsjournalister.

Bogen får seks fodbolde af seks mulige:

”Hvor svært kan det være?”, Dan Hammer og Mads Davidsen, Forlaget Dafolo, 240 kr.

[postviewcount]

Jobannoncer

Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Region hovedstaden og Sjælland
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Forretningsudvikler til Pension og Formue
Pension, Formue
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Midt- og Nordjylland
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Afdelingsdirektør for forretningsudvikling Private Banking
Private Banking
Aabenraa
Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp
Region Hovedstaden
ØKONOMIMEDARBEJDER – Carlsbergfondet
Region Hovedstaden
Regnskabsassistent til Pharma Nord
Region Syddanmark
Kontorchef for økonomi, analyse og kunder i Færdselsstyrelsen
Region H
DIGITALISERINGSCHEF – Muskelsvindfonden
Region H
Direktionskonsulent med flair for økonomi og udviklingsprojekter
Region Sjælland

Mere fra ØU Kultur

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank