Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Kultur

Tivoli: Fremtidig succes indregnes til overflod i kursen

Bruno Japp

onsdag 30. august 2023 kl. 11:55

Tivoli: Fremtidig succes indregnes til overflod i kursen

I vores seneste analyse af Tivoli i forbindelse med 1. kvartalsregnskabet konkluderede vi, at den daværende aktiekurs på 794 var for høj, og vi satte den 18. maj et 6 måneders kursmål på 674. Nu har Tivoli aflagt et halvårsregnskab, hvor overskuddet i 2. kvartal var det største i selskabets historie, og det rejser spørgsmålet, om vores holdning til aktien var forkert?

Lad os straks konkludere, at det efter vores bedste overbevisning ikke var tilfældet. Tværtimod sæn­ker vi kursmålet, og at dømme efter kursfaldet i forlængelse af halvårsregnskabet deler en række investorer vores opfattelse.

Det kan virke som en overraskende reaktion fra både os og aktiemarkedets øvrige deltagere, når man ser på tallene i halvårsregnskabet. For både 2. kvartal og hele 1. halvår er omsætningen hø­jere end i samme periode i fjor, og overskuddet i 2. kvartal er højere end i sammenligningsperioden hele vejen ned gennem regnskabet.

For 1. halvår ser det ganske vist anderledes ud, idet der her er tale om en systematisk forøgelse af underskuddet på 30-40 pct. i alle regnskabslinjer med start i EBITDA og hele vejen ned til periode­resultatet. Men her skal man være opmærksom på, at de to 1. kvartaler ikke er umiddelbart sam­menlignelige.

I 1. kvartal 2022 modtog Tivoli således 9,7 mio. kr. i Coronakompensation, og det får indevæ­rende års 1. kvartal til at fremstå mere negativt end rimeligt er.

Samtidig har Tivoli i perioden mellem 1. og 2. kvartalsregnskab hævet forventningerne til helårs­resultatet, så der nu forventes en omsætning om­kring 1150 mio. kr. mod tidligere 1100 mio. kr. og et resultat før skat på 70-90 mio. kr. mod tidligere 50-70 mio kr. Alt går altså som smurt, så hvorfor er markedets reaktion så negativ?

Det bliver vi lidt klogere på ved at kigge på Ti­volis regnskabstal som et såkaldt ”rullende” regn­skabsår. Hvis vi sammenligner omsætningen i 2022 med omsætningen i de seneste 12 måneder til og med kvartalsregnskabet (LTM = Last Twelve Months) konstaterer vi, at stigningen har været på 0,8 pct. På indtjeningssiden er EBITDA ved sam­menligning mellem LTM og 2022 faldet 14 pct.

En af forklaringen på tilbagegangen har vi alle­rede nævnt med den manglende Corona-støtte i 2023, men en anden del ligger i stigende omkost­ninger.

Det stigende aktivitetsniveau i 1. halvår har så­ledes øget summen af omkostningsposterne ”Per­sonale” og ”Andre eksterne omkostninger” med 10,1 pct., hvilket overgår stigningen i omsætning.

Samtidig er pengestrømmen (Cash Flow) fra drif­ten i 1. halvår faldet fra 28,4 mio. kr. til 6,7 mio. kr., og det er meget langt fra det dræn på pengestrøm­men, som investeringssiden leverer. Cash Flow fra investeringer er således steget fra 49,5 mio. kr. til 75,8 mio. kr. i 1. halvår. Tivoli havde dermed et ne­gativt Cash Flow i 1. halvår på 69,1 mio. kr. mod 21,1 mio. kr. i samme periode i fjor.

Disse forhold kan udlignes i 3. kvartal, hvor Ti­volis sommerhøjsæson ligger, og det underbygges af Tivolis konstatering af, at ”the expected slowdown in private consumption and the expectation of an in­crease in energy prices appear to impact significantly less than feared.”

Men netop her ligger problemet. For usikker­heden om forbrugeradfærden hos private er ikke blevet mindre, og det samme gælder eksempelvis forhold som renteudviklingen.

Vi har de seneste uger set, hvordan investo­rerne trods en række opjusteringer i halvårsregn­skaberne alligevel er begyndt at reducere deres beholdninger af en række aktier, og det illustrerer ganske godt den betydning usikkerheden har på investeringslysten. Det gælder også for en dyr aktie som Tivoli, som efter 1. halvårsregnskabet handles til en Price/Earnings på 87.

Det er vanskeligt at bebrejde Tivolis ledelse, at man investerer i fremtiden, og det bør teoretisk set ikke påvirke holdningen til aktien negativt. Men ri­sikoen for, at den aktuelle besøgsmæssige succes for Tivoli ikke holder det kommende 1-2 år, sam­menholdt med, at en markant højere indtjening end den aktuelle allerede er indregnet i værdian­sættelsen af selskabet, trækker ned i regnestykket.

Vi ser mere negativt på aktiemarkedets risikovil­lighed i dag end i foråret, og på kort sigt anser vi derfor Tivoli-aktien for at være overvurderet med 25 pct.

Bruno Japp

Aktuel kurs 736,00

Kursmål (6 mdr.) 557,00

Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Kultur

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank