Den 21. juli starter Superligaen 2023/24, men for første gang i adskillige årtier bliver det uden AaB i landets bedste række. Nedrykningen får alvorlige økonomiske konsekvenser for klubben, og nu rammer det også på ledelsesplan.
AaB arbejder i øjeblikket på højtryk for at få det sportslige på plads, så man kan rykke direkte tilbage i Superligaen. Den målsætning blev udtrykt ganske klart i en børsmeddelelse umiddelbart efter, nedrykningen var en kendsgerning: ”Det er AaB’s klare ambition hurtigst muligt at vende tilbage til 3F Superligaen”. Den målsætning har hovedparten af de øvrige klubber, som gennem tiden er rykket ud af Superligaen, sandsynligvis også haft. Og eftersom Superligahold næsten pr. definition er stærkere end klubberne i 1. division (aktuelt kaldet NordicBet Liga) kan man fristes til at betragte en hurtig tilbagevenden til Superligaen som en selvfølge.
Det økonomiske tab ved en nedrykning kan imidlertid tvinge en nedrykket klub til at foretage sportslige dispositioner, som strider mod en erklæret målsætning om hurtig oprykning.
Omkostningsreduktion i administrationen
En oplagt mulighed for reduktion i omkostningerne er salg af de højestlønnede spillere, men konsekvensen kan blive en sportslig svækkelse, som koster den ønskede oprykning. Så en nedrykket klub står på sin vis med valget mellem pest eller kolera. AaB forsøger bl.a. at håndtere situationen ved at reducere omkostningerne i administrationen, og det førte i denne uge til et farvel til klubbens kommercielle direktør. Stillingen bliver ikke genbesat. Men hvad er sandsynligheden for, at AaB vender tilbage til Superligaens langt større indtægter efter en enkelt sæson i 1. division?
Det kan vi naturligvis ikke forudsige uden en krystalkugle, men skæbnen for tidligere nedrykkere kan give os et fingerpeg.
Hvis vi ser på, hvordan det er gået for Superliganedrykkerne de seneste ti år, bidrager historien dog ikke i første omgang med et klart svar.
I den periode er 62 pct. af nedrykkerne vendt tilbage til Superligaen efter et enkelt år ude, og det er for tæt på et plat-eller-krone resultat til at kunne bruges til noget.
Men hvis man ser nærmere på op- og nedrykning fra Superligaen de seneste ti år dukker et interessant billede op.
Det viser sig nemlig, at der er markant forskel på, hvordan klubber med en historisk tradition for topfodbold klarer sig i forhold til klubber uden denne tradition. Det kan altid diskuteres, hvilke klubber som skal placeres i denne kategori, og hvilke klubber som skal placeres udenfor, så beregningen skal i høj grad ses som en indikation.
Høj tilbagevendingsprocent for topklubber
Men det er alligevel interessant, at ”tilbagevendingsprocenten” for klubber som Silkeborg, AGF, Vejle, Lyngby, Esbjerg m.fl. nærmer sig 80 pct. Efter 3-4 årtier i Superligaen kan AaB uden diskussion placeres i kategorien for klubber med en historisk tradition for topfodbold.
Klubbens kasserer kan derfor med en vis ro i sjælen se frem til større indtægter allerede efter den kommende sæson.
Man skal heller ikke undervurdere den sportslige succes’ betydning for tilskuertallet, og dermed også for sponsor- og matchdayindtægterne.
Selvom det måske kan være vanskeligt at tale om sportslig succes ud fra resultaterne i landets næstbedste division, så har AaB’s tilskuere tidligere demonstreret, at de gerne kommer i meget stort antal, når AaB vinder. Også selvom sejrene ikke hentes mod de klassiske traditionsklubber, men mod lidt mindre prestigefyldte navne.
Dette forhold eliminerer på ingen måde det hårde økonomiske slag, som nedrykningen kommer til at give AaB’s regnskab i både 2023 og 2024. Men det giver mulighed for at se fremad til en ny sportslig og økonomisk fremtid med det nye kapitalstærke investorbagland, når den kommende sæson i 1. division er overstået.
På kort sigt kan vi dog ikke forsvare at sætte et kursmål på AaB-aktien.
Bruno Japp
Aktuel kurs 40,20
Kursmål (6 mdr.) N/A