Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Kultur

Brøndby dækker driftsunderskud med lånte penge

Bruno Japp

onsdag 16. oktober 2024 kl. 11:40

Ole Palmå

Brøndby IF’s trecifrede millionunderskud var mindre end forventet, men stadig historisk højt. På kort sigt giver en uudnyttet lånemulighed mulighed for at prioritere sportslig succes højere end kortsigtet gevinst på transfermarkedet. Men udsigten til et underskud på 60-100 mio. kr. i 2024/25 sætter spørgsmålstegn ved klubbens langsigtede finansielle sundhed.

Brøndby har ændret deres regnskabsår, så det ikke længere følger kalenderåret. Derfor kan man ikke direkte sammenligne det nye regnskab for 2023/24 med det forrige regnskab for kalenderåret 2022.

Uanset om man ser på de absolutte tal eller opstiller et proformaregnskab for en 12 måneders periode, er resultatet imidlertid det samme: Underskuddet er historisk stort.

Årets resultat før skat viser et underskud på 104,2 mio. kr. mod et underskud på 11,8 mio. kr. i 2022. Det er mindre end det forventede underskud på 130-170 mio. kr., som Brøndby lagde op til den 6. september 2023, så hvis man vil finde en positiv vinkel på årsregnskabet, kan man konstatere, at det ikke gik så galt som frygtet.

Det får dog næppe mange til at klappe i hænderne af begejstring, og Brøndbys bestyrelse betegner da også resultatet som utilfredsstillende.

Men er det egentlig så galt, som det ser ud?

Hvis man sammenligner det nye regnskab med det forrige, er underskuddet ikke så voldsomt, som de trecifrede milliontal umiddelbart virker.

Indtægterne er steget 56,2 pct., og selvom procenttallet i sig selv ikke siger så meget, da det sammenligninger to perioder af forskellig længde, bliver det alligevel relevant, når det sættes i forhold til stigningen i omkostningerne i samme periode.

Her er stigningen på 68,7 pct., og det betyder en forøgelse af driftsunderskuddet før transferaktiviteter og finansielle poster på 24,1 mio. kr. svarende til 54,9 pct., hvis vi tager udgangspunkt i et proforma 12 måneders resultat for 2023/24.

Forøgelsen er ikke dramatisk, men effekten på bundlinjen bliver forøget af et stort fald i resultatet af transferaktiviteter.

Tager vi igen udgangspunkt i et proforma 12 måneders regnskab for 2023/24 er tilbagegangen i transferaktiviteter på 26,1 mio.kr., og så er vi godt på vej til at have forklaret den markante forøgelse af bundlinjeunderskuddet. Den sidste rest ligger i en stigning i selskabets finansielle omkostninger.

Af ovennævnte poster er transferaktiviterne en ofte overset – men vigtig – post. Ifølge ledelsesberetningen 2023/24 er køb og salg af fodboldspillere en af Brøndbys hovedaktiviteter, men det er nødvendigt at finde balancen mellem sportslig succes med de bedste spillere, og indtægter fra salg af netop disse spillere.

Her vælger Brøndby tydeligvis på kort sigt at prioritere sportslige mål frem for økonomisk gevinst.

Transferoverskuddet på 8,9 mio. kr. står i skarp kontrast til de tilsvarende tal i årsregnskaberne fra AGF (121,4 mio. kr.) og Silkeborg (36,5 mio. kr.). En væsentligt større klub som Brøndby kunne have forbedret denne post, men risikoen var en negativ effekt på det sportslige plan.

Stadig lånemuligheder på 45 mio. kr.

På kort sigt ser det altså ikke så galt ud, som regnskabstallene giver indtryk af. Men set over en lidt længere tidshorisont er det ikke tilstrækkeligt, at udviklingen ikke går særlig meget baglæns. Et underskud på 104,2 mio. kr. er voldsomt, og det bliver ikke meget bedre næste år, hvor man forventer et resultat før skat på minus 60-100 mio. kr.

Med en egenkapital på 157,7 mio. kr. er der en forholdsvis kort tidsgrænse for, hvor længe Brøndby kan blive ved med at brænde penge af i det aktuelle tempo, uden at skulle have tilført ny kapital for at holde forretningen gående.

Brøndby har dog stadig 44,7 mio. kr. tilbage af den lånemulighed, man fik i forbindelse med Global Football Holdings overtagelse af 50 pct. af aktierne i selskabet. Her fik Brøndby mulighed for at låne op til 223,2 mio. kr., og pr. 30. juni havde man lånt 178,5 mio. kr.

Udnyttelse af den resterende del af lånemuligheden vil øge de finansielle omkostninger, men samtidig sikre selskabets overlevelse på kort sigt. Fortsættelsen af de store millionunderskud gør det dog vanskeligt at se Brøndby-aktien som en interessant investeringsmulighed i øjeblikket.

Konklusion

Aktuel kurs 0,54

Kortsigtet (< 3 mdr.) Hold
Langsigtet (12 mdr.) Kursmål 0,32

Bruno Japp

Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser.

Brøndby - aktuelle signaler

Brøndby 01

Hvem er Brøndbyernes I. F. Fodbold A/S

Brøndbyernes IF Fodbold A/S blev stiftet den 15. maj 1978 i forbindelse med indførelsen af professionel fodbold i Danmark, og selskabet blev i 1987 introduceret på Københavns Fondsbørs. Brøndby IF var hermed den anden fodboldvirksomhed i verden, der blev børsnoteret.

På den internationale arena har Brøndby IF slået sit navn fast som Danmarks stærkeste fodboldhold siden den første Europa Cup-kamp i efteråret 1986. Det er blevet til mere end 100 Europa Cup-kampe i de tre europæiske turneringer. Det bedste resultat er semifinalen i UEFA Cup’en i 1991, men også kvartfinalerne i 1987 i mesterholdenes Europa Cup og i 1997 i UEFA Cup’en har skabt respekt om klubben internationalt.

Kilde: https://brondby.com/klubben

Ledelse

Bestyrelsesformand Jan Bech Andersen Adm. direktør Ole Palmå

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Kultur

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank