Her kan du tilmelde dig Økonomisk Ugebrevs gratis nyhedsbreve om:
Aktieinvestering, Finansiel virksomhed, Ledelse & Strategi, Samfundsansvar og Bestyrelsesarbejde
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Brøndbys storaktionær og økonomiske sikkerhedsnet gennem en årrække har sendt ejerskabet af klubben videre til Global Football Holdings. Det har udløst en massiv og langvarig protest fra klubbens fans, som kan koste klubben både sportslige og økonomiske tab.
I årets første udgave af ØU Formue sammenlignede vi Global Football Holdings (GFH) overtagelse af aktiemajoriteten i Brøndby med saudiarabiske Public Investment Funds overtagelse af engelske Newcastle. For begge klubbers vedkommende åbnede overtagelsen spændende finansielle – og dermed også sportslige – muligheder.
Men siden har udviklingen i de to klubber været meget forskellig.
Newcastle kæmpede i fjor for at undgå nedrykning, men har i år haft en fremragende sæson og ligger p.t. nr.3 i den engelske Premier League. Klubben er stort set sikker på kvalifikation til Champions League, og ud over at være en sportslig succes sikrer det også klubben betydelige indtægter. På den danske side af Nordsøen må Brøndby derimod konstatere, at alt mere eller mindre er gået galt, siden GFH’s overtagelse af Brøndby blev officiel den 4. januar.
Her oplyste Brøndby i en selskabsmeddelelse, at tidligere storaktionær Jan Bech Andersen nu kontrollerer 11,09 pct. af Brøndby IF’s aktiekapital og stemmerettigheder, mens GFH kontrollerer 50,00000001 pct. af aktiekapital og stemmerettigheder.
Massiv modstand fra fangruppe
Sportsligt har man i mesterskabsslutspillets første halvdel ikke formået at løfte sig fra sidstepladsen, og økonomisk offentliggjorde man i starten af marts et underskud på 11,9 mio. kr. før skat.
Men endnu vigtigere: Brøndby er tilsyneladende i fuld gang med at miste det grundlag, som er en forudsætning for både sportslige og økonomiske resultater. Nemlig klubbens engagerede fanskare. Klubbens store fanfraktion Alpha udtrykte allerede for snart et år siden bekymring over en mulig udenlandsk overtagelse af Brøndby, og da overtagelsen i praksis var en kendsgerning, indstillede gruppen tribuneaktiviteterne og startede en stemningsboykot mod det nye klubejerskab.
Bestyrelsesformand og tidligere storaktionær Jan Bech Andersen sagde dengang, at han havde håbet på en anden reaktion.
Men han sagde samtidig, at han havde været nødt til at tage ”et voksent ansvar” overfor klubben. JBA og GFH havde sikkert forestillet sig, at protesterne ville være kortvarige, og at Brøndbys fans derefter ville flytte deres opmærksomhed tilbage på begivenhederne på banen. Men sådan er det ikke gået. Protesterne fortsætter, og en af de mere bemærkelsesværdige eksempler var fan-beslutningen om at møde op til en serie 2-kamp for at støtte det ”rigtige” Brøndby.
Set udefra kan den slags begivenheder ses som underholdende og kreative indslag fra en meget engageret fanskare. Måske er der endda nogle klubber, som ville ønske, at de havde den samme entusiasme i deres bagland.
Men varigheden af protesterne vækker af naturlige årsager bekymring hos Brøndbys nye ejere. En fodboldklub uden stemning på tilskuerpladserne og med risiko for, at tilskuerne bliver væk, har næppe udsigt til en glorværdig sportslig fremtid. Man har da også forsøgt at indgå en såkaldt ”værdiaftale” med klubbens fans for at få lukket protesterne, men den 27. april brød forhandlingerne om en sådan aftale sammen.
Økonomiske konsekvenser
Men trods den overraskende store og holdbare modstand fra Brøndbys fans er der næppe tvivl om, at GFH vinder opgøret på længere sigt.
Dels fordi de nye ejere har den fornødne finansielle styrke til ikke at være tvunget til aftaler, som strider mod deres langsigtede planer for Brøndby. Og dels fordi majoriteten af fodboldfans trods alt er mere interesseret i spillet på banen end på ejerforholdene i det bagvedliggende aktieselskab.
Set fra et investorsynspunkt er GFH’s overtagelse af Brøndby positivt for selskabets fremtidige økonomiske udvikling. Også selvom forventningerne om et negativt resultat før skat i 2023 på 50-90 mio. kr. tydeligt illustrerer, at der er lang vej at gå, før Brøndby bliver en rentabel forretning.
Bruno Japp
Aktuel kurs 0,45
Kursmål (6 mdr.) 0,38