Medieanmeldelse: Et bredt flertal i Folketinget har besluttet at stoppe efterforskningen efter olie i Nordsøen, og en glad klimaminister proklamerer, at det vil give genlyd ud i verden. Denne genlyd får man for kun 13 mia. kr. Spørgsmålet er, om det ikke er en rungende latter, vi kommer til at høre. Skulle tricket virke i henseende til klimaet, skulle det udføres i arabisk ørkensand, hvor marginalomkostningerne ved olieudvindinger er lavest. Det ville presse olieprisen op og dermed motivere til at bruge andre energikilder. Når Danmark gør det, derimod, sender man overvejende bare olieudvindingen andre steder hen.
Ugen forinden havde Weekendavisens chefredaktør Martin Krasnik i en leder talt for noget, der ligner en lukning af et andet erhverv, nemlig landbruget. I en leder satte han retorikken op på den store klinge og så en symbolik i de døde mink, der stiger op af jorden. Han spørger, om ”vi (skal) være et land, der har et velfungerende, bæredygtigt landbrug? Eller et forurenende, dysfunktionelt landbrug, der har et helt land til rådighed?”
Man kan trække på smilebåndet, for det er virkelig verden set fra et københavnerkontor – både når det gælder økonomi og bæredygtighed. Med otte milliarder mennesker i verden skal der nu engang være en effektiv fødevareproduktion. Man kan godt placere den andre steder i verden end i Danmark, men det bliver verden sammenlagt ikke mere bæredygtig af.
Men Krasnik udtrykker en frustration, som mange givetvis deler. Og er man træt af minkskandalen, er der ikke så langt til spørgsmålet om, hvad vi skulle med det erhverv i første omgang, og derfra heller ikke til at lade spørgsmålet omfatte resten af det industrialiserede landbrug. Oveni det kommer, at vi under coronakrisen er vænnet til, at der tilsyneladende er uendeligt mange milliarder at bruge af. Er det 13 mia. kr. for olieindustrien og 13 mia. kr. mere til minkproduktionen, svarer det stadig kun til et hjørne af forårets hjælpepakker.
Men det er altså kun på overfladen, det er nemt. Det er danskeres job og levegrundlag, man skødesløst vil ødelægge. Mens vi har været optaget af smittekæder og restriktioner, er der skabt en dyb splittelse i samfundet. En verden efter vaccinerne vil næppe blive en tilbagevenden til en normal på kort sigt. I stedet kan denne splittelse komme op til overfladen og blive det overordnede tema for medierne i 2021.
Nedtur for det psykiske helbred
Forsikringsselskaberne har i 2020 oplevet et boom i kunder, der skal have dækket behandling af psykiske problemer, som stress, angst og depression. Det skriver Børsen i en meget tankevækkende og anbefalelsesværdig artikel. De psykiske skader er følgevirkninger af isolation, hjemmearbejde, nedlukninger og ledighed. Det er også en problematik, der har været fortrængt, mens al fokus har været på at bekæmpe COVID-19. Men den bliver der forhåbentligt også plads til at diskutere i 2021.
Når embedsmænd giver lyd fra sig
Folk fra Justitsministeriet har ringet til flere medier og fortalt dem, at de ikke kan betegne regeringens udmeldinger på pressekonferencer som ordrer, da orienteringer til pressen ikke har juridisk gyldighed over for de borgere, det handler om. Dette opsøgende arbejde har vakt politisk opstandelse i en grad, så Mette Frederiksen er blevet kaldt i samråd om det. Man kan skal dog gøre sig klart, at det kun er anledningen – at hele regeringstoppen risikerer straffesager mod sig – der er aparte og usædvanlig. I sig selv det, at borgere eller institutioner kontakter medier for at gøre dem opmærksom på fejl, de måske har begået, sker jævnligt, og det er og skal være velkomment. Også når henvendelsen kommer fra en magtfuld institution. Da bør medierne være voksne nok til at kontrollere oplysningerne, og hverken klappe hælene sammen eller føle sig intimideret.
Faktisk er det demokratiske problem det stik modsatte: At embedsmænd normalt ikke er til at få i tale og forklare baggrunden for deres beslutninger. Se f.eks. hvad Børsen fik retur fra Kenneth Johansen, fagdirektør i Skattestyrelsen, da avisen bad om en kommentar til, at Ørsted er blevet pålagt dobbeltbeskatning af sine britiske aktiviteter: “Vi er meget bevidste om, at skattesager kan have stor betydning for selskaberne. Vi er derfor meget grundige og bruger mange ressourcer på at undersøge dem.” Totalt intetsigende, og en fornærmelse mod selskabet og dets aktionærer, der lider store tab på den åbenlyst urimelige skat. Det burde være en selvfølge, at embedsmænd, der træffer vidtrækkende beslutninger, vil fortælle hvorfor – også hvis det er loven, der er urimelig, så kritikken bliver rettet mod deres politiske chefer.
Sten Thorup Kristensen