Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Kultur

Medieanmeldelse: Banker går ned – lev med det

Sten Thorup Kristensen

mandag 27. marts 2023 kl. 17:55

Medieanmeldelse: Banker går ned – lev med det

Der var engang, hvor et datterselskab i Danske Bank-koncernens yderste periferi pludselig kom i alvorlige problemer. En uforsigtig lokal ledelse havde taget nye forretninger ind i stort tempo, og i København bemærkede koncernledelsen tilsyneladende ikke noget – den glædede sig blot over væksteventyret. Men en krise kom, tabene hobede sig op, og det endte med, at datterselskabet måtte afhændes.

Vi taler naturligvis om Føroya Banki-sagen i begyndelsen af 90’erne. Den vakte stor opstandelse i samtiden, ikke mindst fordi skatteydernes penge måtte indover for at sikre, at den færøske økonomi ikke kollapsede helt. Danske Bank på sin side havde i det store og hele held med at tørre alt ansvaret, i hvert fald det moralske, af på færingerne.

Men trods opstandelsen var der ingen, der frygtede, at det var hele kongerigets banksystem, der var truet. Bankkrak forekommer en gang imellem. I det, som dengang var nyere tid, var også Varde Bank og Kronebanken gået ned.

Det er en holdning, som blev ændret fra og med finanskrisen. Her var det hele vitterligt ved at ramle sammen. Den skræk sidder stadig i aktieinvestorer, der handler bankaktier ned af ren frygt for, om krakkene i Silicon Valley Bank (SVB) og Credit Suisse trækker andre med sig. 

Den nye holdning kan også aflæses i medierne. I denne omgang mest tydeligt i Berlingske, hvor erhvervsredaktør Thomas Bernt Henriksen noget opgivende spørger, hvad vi skal med private banker, når de, trods al ny regulering siden finanskrisen, stadig kan få brug for skatteyderbetalte redningskranse. Han når ikke frem til bedre løsninger end at bede til, at der ikke kommer flere krak. 

Finanstilsynet synes at dele bekymringen over, om reguleringen slår til. Dets direktør, Jesper Berg, er for tiden meget synlig. Et af hans vigtigste budskaber er, at man er klar til at lukke alle huller, der måtte vise sig at være i regelsættene.

Men spørgsmålet er, om det ikke var bedre, at vi kom tilbage til den gamle holdning og lever med, at banker en gang imellem går ned, og at tabet skal dækkes af ejere og andre, der har stillet kapital til rådighed – herunder kunderne. Spørgsmålet er ikke ideologisk, men praktisk: Er det overhovedet muligt at lukke af for enhver risiko?

I Børsen beskriver David Bentow underholdende alle Credit Suisses problemer. Banken var simpelthen ekstremt dårligt ledet. Ingen regulering kan ændre på, at paphoveder findes i denne verden. Man kan argumentere for, at den moderne regulering i virkeligheden har holdt liv i en bank, som fornuftige investorer og kunder for længst ville have vendt ryggen, hvis ikke de havde stolet på, at myndighederne nok klarede ærterne. 

Risiko er et vilkår, man må leve med. Man kan tage højde for den, men i sidste ende kan man kun flytte den rundt. Nu ser bankerne bundsolide ud, og det er naturligvis i sig selv godt. Men det skyldes i høj grad, at pensionsselskaberne har overtaget risici, og som økonomen Lars Christensen har bemærket: ATP ville også være i problemer nu, hvis kunderne kunne trække deres penge ud af pensionsmastodonten. 

Reformer, ikke revolutioner

Lars Løkke Rasmussen har altid været reformernes mand, også før han blev minister i den nuværende regering, der har reformer som sit raison d’etre. Som indenrigsminister i 00’erne stod han bag strukturreformen, og med den regionerne og de nye supersygehuse.

Dengang advarede byggefolk mod at sætte alle disse byggerier i gang på samme tid. Det var bedre at sprede dem ud, så man kunne bruge erfaringer fra de første byggerier ved de næste. Vi gengav også disse advarsler i medierne, men de var svære at få ørenlyd for, fordi det hele virkede som fjern fremtid.

Men i dag er det nutid. Ifølge Weekendavisen er de 16 hospitalsbyggerier, der blev besluttet i 2009, nu i gennemsnit ca. 2,5 år forsinket. Avisen kommer ikke nærmere ind på den økonomiske ekstraregning, men man kan tage for givet, at den er astronomisk.

Det er en historie, der er værd at erindre for nutidens politiske journalister. Naturligvis skal de dække folkelig vrede over afskaffelsen af store bededag og skandalesager med medlemmer af regeringspartierne i fokus. Men det er de små historier, selv om de måske føles store i øjeblikket. 

De store historier handler om de ulykker, en reformivrig regering med et flertal bag sig risikerer at lave. En rettesnor for at bedømme behovet for opmærksomhed fra mediernes side kan være, om det, regeringen spiller ud med, snarere er revolutioner end reformer. Supersygehusene var en del af en revolution i sundhedsvæsenet.

Sten Thorup Kristensen

Her kan du tilmelde dig Økonomisk Ugebrevs gratis nyhedsbreve om:

Aktieinvestering, Finansiel virksomhed, Ledelse & Strategi, Samfundsansvar og Bestyrelsesarbejde

 

 

[postviewcount]

Jobannoncer

Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Forretningsudvikler til Pension og Formue
Pension, Formue
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Midt- og Nordjylland
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Afdelingsdirektør for forretningsudvikling Private Banking
Private Banking
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Region hovedstaden og Sjælland
ØKONOMIMEDARBEJDER – Carlsbergfondet
Region Hovedstaden
Regnskabsassistent til Pharma Nord
Region Syddanmark
Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp
Region Hovedstaden
Kontorchef for økonomi, analyse og kunder i Færdselsstyrelsen
Region H
DIGITALISERINGSCHEF – Muskelsvindfonden
Region H
Direktionskonsulent med flair for økonomi og udviklingsprojekter
Region Sjælland

Mere fra ØU Kultur

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank