Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Kultur

Medieanmeldelse – Katastrofe for tusindvis af virksomheder (måske) afværget

Sten Thorup Kristensen

mandag 13. november 2023 kl. 17:40

Katastrofe for tusindvis af virksomheder (måske) afværget

De færreste ved, hvad dæk­ningsafgiften er. Men i det mindste dem, som betaler den, er tæt på at finde ud af det. For mange vil den nemlig stige brat i de kommen­de år. Ifølge DR er der dog en politisk aftale på vej, som lægger et loft over, hvor brat stigningen kan være for den enkelte skatteyder. Dette loft kommer anslået til at koste statskassen et par mia. kr. frem mod 2030.

”De knap to milliarder kroner skal findes i det økono­miske råderum, hvorfor det ikke direkte får betydning for andre politiske tiltag. Det er dog stadig to milliarder kroner, der kunne være brugt på andre ting og dermed komme skatteborgerne til gode,” skriver DR.

Man fornemmer i den sidste formulering, at journalisten har siddet tilbage med en vis forargelse. I hvert fald optræder en tilsvarende disclaimer ikke i de andre artikler om de mange mia. kr., der ellers er jongleret rundt med i den forgangne uge.

F.eks. vil regeringen ”investere” et ukendt milliardbe­løb i ”tryghed”, og det sker tilsyneladende, uden at nogen kigger op fra tastaturet og spørger, hvordan man kan af­sætte så mange penge til noget så ukonkret.

Men okay, ved fremlæggelsen af de påtænkte ændrin­ger i skattesystemet og 2030-planen lige oven i hinanden har der været mange påstande og beløb at forholde sig til. Journalister skal være undskyldt, hvis de ikke når at sætte sig ind i perspektiverne i det med dækningsafgiften. Men faktisk er de 2 mia. kr., der skal sættes af til dette område, ganske tryghedsskabende.

Historien om dækningsafgiften er et godt eksempel på, hvor meget drama der kan være gemt bag de nyhe­der, der bliver lanceret af ministre på pressemøder, som man efterhånden kun dovent ser med på.

Dækningsafgiften en af afgift, som kommuner kan vælge at opkræve af bygningsværdierne af ejendomme til erhvervsformål. Det har 33 kommuner valgt at gøre. Med det nye vurderingssystem vil beløbet stige med om­kring 25 pct. Planen var, at det skulle fordeles blandt skat­teyderne, så alles skatteregning steg ca. lige meget i pct. Ud over det skulle der ikke være nogen overgangsordning tilsvarende den, man har lavet i henseende til ejerboliger.

Men undervejs gik der kludder i det. Bl.a. fordi man opgav at vurdere erhvervsejendommene, og i stedet forholder sig til, hvad grundene under dem er værd ved optimal udnyttel­se. Denne ændring betyder, at mange af ejendomme vil ople­ve minimum en fordobling i den årlige dækningsafgift. Først nu, hvor de foreløbige vurderinger af erhvervsejendomme skulle være lige på trapperne, har politikerne altså givet sig og er nået til enighed om en mere lempelig indfasning.

I første omgang vedrører det nogle tusinde ejere af ejen­domme, og de er pr. definition kapitalister, som der ikke er tradition for at have ondt af. Men problemet er, at ejerne i de fleste tilfælde vil sende regningen videre til deres lejere. Der­med er det pludselig mange tusinde små erhvervsdrivende, det handler om. Det kan betyde et farvel til bageren, frisøren, pizzamanden og mange andre små, lokale handlende.

Også f.eks. en iværksættervirksomhed inden for tech kan komme i klemme, men den er mindre afhængig af beliggenheden og kan nemmere flytte. Det ville så til gen­gæld overlade problemet til udlejer, som måske ikke læn­gere kan få sine budgetter til at hænge sammen og risike­rer konkurs – en situation, der pt. kun bliver endnu værre af, at ejendomsmarkedet er i krybesporet.

Nu får alle i det mindste tid til at tilpasse sig. De 2 mia. kr. er givet godt ud – også for en regering, der ikke lige­frem ønsker sig en ny mediestorm.

Forbrug er ikke investering

Ifølge ordbogsdefinitionen er investering forbundet med afkast. For politikere til venstre side i folketingssalen har det imidlertid længe blot handlede om, at man ville bru­ge mange penge. Man synes åbenbart, det lyder bedre at kalde det for en investering. Denne betydning er nu ryk­ket hen over midten, idet Lars Løkke omtalte de mange nye penge til velfærd som noget, der bliver investeret.

Herfra skal lyde en opfordring til alle politiske journa­lister: Hver gang politikerne taler om, at de vil investere i det ene eller det andet, så spørg dem, hvad afkastet skal være. Det vil være en god øvelse, ikke blot for at rydde op i newspeak og politisk reklamegejl.

Det kan måske også få politikerne til at tænke som inve­storer, når der faktisk er tale om investeringer, hvilket f.eks. gør sig gældende, når man sætter penge i infrastruktur eller grøn omstilling. Investoren må tænke i risikospredning og alternative investeringsmuligheder. Det synes at være disci­pliner, man ofte går alt for let hen over på Slotsholmen.

Sten Thorup Kristensen

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Kultur

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank