Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Kultur

Medieanmeldelse – Multikrisen og vores manglende mod

Sten Thorup Kristensen

mandag 28. november 2022 kl. 17:00

Medieanmeldelse - Multikrisen og vores manglende mod

”Videoen indeholder billeder, der kan virke voldsomme for nogle personer,” hedder det advarende i begyndelsen af en video, som Berlingske bringer i en artikel om urolighederne i Kina. Det, der advares mod, er optagelser af politibrutalitet. Demonstranter tæskes igennem, efter at de ellers er under kontrol. Det er set mange gange før, også i Danmark for så vidt. Den mest brutale vold ligger nok desværre forude, når demonstranterne, identificeret gennem den intense statslige overvågning i Kina, bliver anholdt.

Hvad demonstrationerne handler om, kan vi på lang afstand endnu kun gisne om. De gentagne corona-lockdowns er en del af det, men arbejdsvilkår er det angiveligt også. Blandt oprørerne er ansatte på de fabrikker, der producerer iPhones, hvilket får en sarkastisk Twitter-bruger til at spørge Apple, hvordan det går med deres ESG-politik. Også mange andre virksomheder med aktiviteter eller underleverandører i Kina må følge situationen med dyb bekymring. Se flere videoer fra demonstrationerne her.

I en dansk optik har de store overskrifter i 2022 handlet om krigen i Ukraine og de økonomiske fænomener, som mere eller mindre berettiget anses som udløbere af den. Globalt vil man måske huske året for noget andet: Det enorme mod, som først ukrainerne, siden endnu mere udpræget iranske og nu også kinesiske, demonstranter udviser. Intet skal tages fra ukrainerne, men de har dog fået opbakning fra vestlige donorer af våben og penge. Iranerne og kineserne kæmper alene med meget stor personlig risiko for den enkelte.

Det minder os om noget ur-menneskeligt, som man ellers ikke ser så tit i moderne tid: At folk bringer det ultimative offer for kollektivet. Den enkelte ukrainer, iraner eller kineser, der konkret kæmper for friheden, ved, at det indebærer, at de måske ikke selv kommer til at opleve denne frihed. Deres individuelle risiko for lidelse og død er overhængende.

Det står i en skærende kontrast til, hvad der sker i vesten, eller i hvert fald i Danmark. Her har vi gennem flere år talt om utallige kriser. Det begyndte allerede før, coronakrisen kom og gjorde krisebegrebet meget specifikt og nærværende. Ud over den har vi klimakrise, inflationskrise, energikrise, biodiversitetskrise, velfærdskrise, trivselskrise og meget mere. 

Måske består den virkelige krise i, at vi havde glemt det, som ukrainerne, iranerne og kineserne nu minder os om: Man håndterer ikke udfordringer og trusler ved hysterisk at prøve at undgå enhver gene og forandring af verden. Tværtimod handler det om at vise mod og ansvarlighed på egne og kollektivets vegne, også når det gør ondt. 

Bemærk den præcise formulering af Berlingskes advarsel, som gengivet ovenfor. Man kunne bare have advaret mod stærke billeder, men så ville man jo måske fornærme nogen, som følte noget andet, og så ender man ud i en knudret formulering om, at advarslen er rettet til ”nogle personer”. Det er pylret navlepilleri i højeste potens. Kontrasten til de mennesker, man ser i videoen, kunne ikke være større.

Berlingske skal dog have ros for overhovedet at omtale historien. Torsdag formiddag var opstanden i Kina ikke på forsiden i nogen af de andre store hjemlige medier. Her handlede det mest om fodbold, herunder polemikken om de vestlige holds symbolske og totalt risikofrie protestaktioner i Qatar. 

De hårde valg

Engang var syreregn et af de globale problemer, man talte om. Det blev løst ved at rense røg for nitrogrenforbindelser. I lastbilers dieselmotorer foregår det ved hjælp af AdBlue, som er urinstof opløst i destilleret vand. Men produktionen af AdBlue er reduceret betragteligt på grund af de høje energipriser. 

Slipper AdBlue op, vil cirka to tredjedele af EU’s lastbiler stå stille. Det er de programmeret til, skriver The Economist. Går det sådan, bryder hele fødevareforsyningen sammen.

Man må tro, at nogen finder ud af at omprogrammere lastbilerne, inden katastrofen rammer. Men i så fald vender syreregnen til gengæld tilbage. Målestokken er naturligvis meget mindre end det, der foregår i Ukraine, Iran og Kina. Men det er et eksempel på, at man en gang imellem må ofre noget vigtigt. Det er ikke ethvert problem, der har en god og ufarlig løsning.

Andre forhold kan standse lastbiltrafikken. Alene i Tyskland mangler der 100.000 chauffører. Det kan så til gengæld være en påmindelse til dem på Christiansborg, der lige nu er ved at konstruere en regering hen over midten. Det største problem, der ligger på denne regerings bord, er at håndtere manglen på arbejdskraft, og hvis man ikke når længere end til at hamstre personale til sundhedssektoren, gør man bare ondt værre.

Sten Thorup Kristensen

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Forsvarskommandoens Økonomidivision søger projektleder med økonomistyringsbaggrund
Region Midt
Engageret pensionsrådgiver, der har medlemmet i centrum
Region hovedstaden
Controller til finansenheden i Danmarks Lærerforening
Region Hovedstaden
Er du en fagligt dygtig revisor, og er du klar til et jobskifte – så se her
Region Hovedstaden
Ambitiøs controller til forretningsdrevet fianance business partner-afdeling
Region Syddanmark
Motiveres du af fagligt komplekse afgiftssager? Vil du arbejde med kontrolbesøg og sagsbehandling?
Region Syddanmark
Grant Thornton søger revisor med minimum et par års erfaring
Region Hovedstaden
Er du Grønlandsbankens nye Erhvervsrådgiver?
Grønland
Head of Controlling – Kalundborg Refinery
Region Sjælland
Udløber snart
GirlTalk søger en økonomi & administrationskonsulent
Region Hovedstaden
Energinert søger en formidlingsstærk seniorøkonom til strategiske anlægsprojekter
Region Syddanmark
Financial Controller hos en af Europas største producenter af kosttilskud og lægemidler
Region Syddanmark
Energinet søger studentermedhjælper til koncernøkonomi og business support
Region Syd

Mere fra ØU Kultur

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: [email protected]
Jobannoncer: [email protected]
Redaktion: [email protected]
Annonce materialer: [email protected]
Bogholderi: [email protected]

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[esi iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]