Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Kultur

Medieanmeldelse – Skrot klimaloven – red den grønne omstilling

Sten Thorup Kristensen

mandag 06. november 2023 kl. 17:55

Folketinget har fokus på bankernes indlånsrenter

Rent juridisk er klimaloven fra 2020 makværk. Tag blot formu­leringen i første paragraf om, at Danmark skal ”være et foregangsland i den internationale klimaindsats”. Upræcis og subjektiv, som den er, hører den ikke hjemme i en lov­tekst, og den vidner desuden om, at national selvovervur­dering kom til at overskygge de saglige hensyn.

Lovens formål var dog rimeligt nok: Vi lover hinanden højt og helligt, at Danmark tager sin del i den grønne om­stilling, og at det skal være højt på den politiske dagsorden. Så langt er loven også vellykket – Mogensen & Kristiansen i ugens Tirsdagsanalysen på TV2 var f.eks. rørende enige om, at det er katastrofalt for regeringen, at den har ladet initiativet i klimadebatten gå over til oppositionspartier. Miseren er bl.a., at Venstre, med sit bagland i landbruget, har svært ved at håndtere en kommende CO2-afgift.

Netop indsatsen for at reducere landbrugets klimabe­lastning er dog endnu en påmindelse om, hvor tungt det symbolske vejer i forhold til det egentlige. I sig selv har det forsvindende ringe betydning, om lille Danmark skruer op eller ned for udledningen af klimagasser. Om netop føde­vareproduktion foregår i Danmark eller udlandet er helt ligegyldigt, og det er ressourcespild at flytte den, blot for at Danmark skal nå reduktionen på 70 pct.

At ressourcerne ikke er uendelige, blev vi i den for­gangne uge atter mindet om på den hårde måde, da Ør­sted kom med sin chokerende nedjustering. Som chefre­daktør Niels Lunde kommenterede i Børsen, er vi først nu ved at forstå opgaven med den grønne omstilling. Han har skrevet det før, og vi har også tidligere gengivet det her, for det en vigtig erkendelse, som ikke må drukne i støjen fra denne verdens Mogensener og Kristiansener, hvis horisont højst rækker et par valg frem.

Den usentimentale sandhed er, at klimalovens tid al­lerede er forbi. Der er ikke længere nogen af betydning derude, der skal overbevises om, at den grønne omstilling skal finde sted. Nu handler det i stedet om at vælge de rigtige redskaber. Om dansk landbrug udleder lidt mere eller mindre er som nævnt ligegyldigt, og det samme er f.eks. mange af de tiltag, der skal nudge danskernes ad­færd lidt i den rigtige retning.

Derimod er det helt afgørende, at vi kan omstille energiproduktionen til at foregå med noget andet end fossile brændstoffer. Uden nye energiformer, ingen grøn omstil­ling. Det, vi har lært over de allerseneste år, er, at vi ikke kan forlade os på vindenergi alene. Det er alt for usikkert. Der skal findes på noget andet – og det haster. Alle ressourcer skal nu kastes efter noget, som realistisk kan føre til en fos­silfri energiproduktion inden for en overskuelig tidsramme.

Et PS: For fire år siden bragte Børsen et interview med daværende Ørsted-topchef Henrik Poulsen. Hvad han sagde var allerede opsigtsvækkende dengang, og det er ikke blevet det mindre siden. Poulsen forudså, at det vil­le blive svært at få de store havvindmølleprojekter, som selskabet under hans ledelse havde satset strategisk på, til at hænge sammen. Dengang var det naturligvis ikke rentestigninger, der bekymrede ham, men derimod kon­kurrencen fra sultne oliegiganter, der ville presse fortje­nesten ned. Men det er to sider af samme sag. Godt et halvt år senere opsagde Henrik Poulsen sin stilling.

En utilbørlig fyring

I 2021 blev Gordon Alsing fyret som producent i DR Sym­foniorkestret. Han havde ikke selv gjort sig skyldig i nogen af de krænkelser af sangere i pigekoret, som sagen hand­lede om, men man måtte forstå, at det var hans dårlige ledelse, der gjorde, at krænkelserne ikke blev stoppet.

Nu har en voldgiftsret tilkendt Gordon Alsing en er­statning på godt 1 mio. kr. for uberettiget fyring, ifølge Politiken. Beløbet er sat højt, fordi det ”må anses for bela­stende for ham at være afskediget i den offentligt kendte sag om seksuelle krænkelser.”

Dommen er en tiltrængt påmindelse til alle andre ar­bejdsgivere: Man kan altid afskedige en medarbejder, hvis man har mistet tilliden til vedkommende, eller bare fordi man ønsker at prøve noget nyt. Men en fyring er en juridisk proces, og man skal holde den adskilt fra niveauet i debatter på sociale medier, hvor der bliver malet med den brede pensel og udpeget skurke og syndebukke til højre og venstre. Tak til voldgiftsretten for at stå fast på, at juridiske rettigheder består, også selv om vi begår fejl, selv om vi viser os utilstrækkelige, og selv om normer i samfundet skifter.

Sten Thorup Kristensen

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Kultur

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank