AGF leverer et tocifret millionoverskud før skat for fjerde år i træk. Det er derfor ikke overraskende, at den indledende del af ledelsesberetningen kan berette om en hel række succeser. Men omkostningerne fulgte med op.
AGF’s succesliste i 2021/22 var betydelig:
• Rekordhøj sponsoromsætning på 77 mio. kr., som er blandt de højeste i Skandinavien
• AGF havde det højeste tilskuertal på hjemmebane siden 2011/12
• Rekordhøjt merchandisesalg
• Stadionkoncerter på Ceres Park & Arena kom i gang igen efter Covid-19 restriktionerne
Sammenlagt løfter det omsætningen med 31 pct. i forhold til 2020/21, og indtjeningen følger i første omgang med. På indtjeningssiden vender man således et EBITDA med et underskud på 5,2 mio. kr. i fjor til et overskud på 11,1 mio. kr. i år. Men her standser regnskabslæserens succesoplevelse. Når vi kommer lidt længere ned i regnskabet, viser det sig nemlig, at fremgangen til en vis grad modsvares af markant stigende omkostninger.
Det oplyses således, at de eksterne omkostninger stiger med 19 mio. kr. primært som følge af øgede administrationsomkostninger i forbindelse med de aktiviteter, som hævede omsætningen. Fyringen af AGF’s cheftræner David Nielsen fylder også på omkostningssiden, og det samme gælder nedskrivning på kontraktrettigheder, som er 8 mio. kr. større end i fjor. Disse forhold efterlader AGF med et underskud på den primære drift på 16 mio. kr. Det er ganske vist betydeligt mindre end underskuddet på 24 mio. kr. i fjor, men alligevel det dårligste driftsresultat de seneste fem år.
Når regnskabet alligevel ender med et tocifret millionoverskud, skyldes det primært offentlige hjælpepakker som følge af Covid-19 på 29 mio. kr.
Her er der tale om en vis tidsforskydning mellem ”optjening” af støtten og indtægtsføringen, som kan man diskutere, og som forvrænger bundlinjeresultatet. I 2021/22 var der nemlig kun én AGF-kamp, som blev ramt af Covid-19 restriktioner. Og udenfor fodbolden skyldes den store omsætningsstigning bl.a. udskudte events fra Covid-tiden.
Men hjælpen på 29 mio. kr. optræder altså først i regnskabet i år, og uden den ville AGF have haft et bragende underskud i 2021/22. Det sætter spørgsmålstegn ved selskabets forventninger om et resultat før skat på 0-20 mio. kr. i 2022/23. Et år, hvor bundlinjen ikke reddes af offentlige tilskud.
Men vi kan straks afvise bekymringerne. Med salget af Albert Grønbæk Erlykke har AGF nemlig allerede to måneder inde i det nye regnskabsår tredoblet transferindtægterne fra 2021/22. Salgsprisen fremgår ganske vist ikke af børsmeddelelsen, men ifølge BT var prisen over 20 mio. kr., og det bekræftes på Transfermarkt, som oplyser salgsprisen til 3 mio. euro svarende til ca. 22 mio. kr.
Salget ændrede ikke AGF’s helårsforventninger, som vi altså kan konstatere var baseret på et stort spillersalg. Det er nu realiseret, og dermed har man sandsynligvis sikret sig balance i 2022/23-regnskabet stort set inden, regnskabsåret er gået i gang.
Med den aktuelle placering i Superligaen ligger AGF til deltagelse i mesterskabsslutspillet med mulighed for kvalifikation til internationale kampe. De sportslige præstationer vil afgøre, om AGF igen leverer et tocifret millionoverskud, men 2022/23 bliver endnu et år med sorte tal på bundlinjen.
Bruno Japp
Aktuel kurs 0,52
Kursmål (6 mdr.) 0,60
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.