Tålmodighed er en dyd, men Silkeborg IF Invests aktionærer regnede næppe med, at der skulle gå seks år fra ledelsen i december 2018 iværksatte en undersøgelse af et muligt frasalg af fodboldaktiviteten, til salget blev en realitet.
Salget bliver dog først en realitet, når det er godkendt på en ekstraordinær generalforsamling den 11. december med tilslutning fra 2/3 af den på generalforsamlingen tilstedeværende aktiekapital. Men med storaktionærernes opbakning bør det være en formalitet.
Adm. direktør Kent Madsen er største aktionær med en ejerandel på 19,02 pct. gennem Silkeborg Fodbold Holding ApS, mens næstformand i bestyrelsen Niels Backman Dahl-Nielsen er næststørste aktionær med en ejerandel på 11,89 pct. gennem Dahl-Nielsen Holding ApS.
Kent Madsen og Niels Backman Dahl-Nielsen kontrollerer altså tilsammen over 30 pct. af aktiekapitalen.
Herudover kontrollerede F. L. Hansen Holding ApS, Olav W. Hansen A/S og Lars Larsen Group A/S ultimo 2023 tilsammen 24,1 pct. af aktiekapitalen. Tallet er i dag ca. 25,3 pct. efter Olav W. Hansen A/S øgede sin ejerandel til 10 pct. i maj.
Det er utænkeligt, at bestyrelsen har truffet en fundamental beslutning om selskabets ejerskab udenom de øvrige storaktionærer.
Hurtig kursstigning på 7,3 pct.
Børsmeddelelsen blev mødt med en kursstigning på 7,3 pct., og set fra et overordnet perspektiv er det vanskeligt at være kritisk overfor frasalget.
Silkeborg IF Invest (SIF) var gennem mange år en underlig konstruktion set fra investorernes side. En økonomisk succesfuld erhvervsdel brugte således sit overskud til at finansiere en underskudsgivende fodbolddel.
Det har ændret sig de seneste år, idet store indtægter fra spillersalg har gjort fodbolddelen til den mest succesfulde del af SIF. Men SIF er stadig en sammenblanding af virksomheder uden synergieffekt.
Silkeborg IF Invests formål med livet er at være økonomisk grundlag for Silkeborg IF’s fodboldhold, og set i det lys giver sammenblandingen mening. Men fra investorernes synsvinkel medfører konglomeratstrukturen en negativ synergieffekt, da de foretrækker overskuelighed. Så den positive modtagelse af adskillelsen af fodbold og Ejendomme og Hotel & Konference er ikke overraskende.
Er tilbuddet attraktivt for aktionærerne?
Men er tilbuddet også attraktivt for aktionærerne på kort sigt? Det mener SIF’s storaktionærer tydeligvis, og deres konklusion er det vanskeligt at argumentere imod. Ikke mindst fordi de har ventet seks år på det rigtige tilbud.
Tilbuddet lyder på 120 mio. kr. kontant og yderligere 41,9 mio. kr. afviklet over en nærmere aftalt periode for 80 pct. af aktiekapitalen i Silkeborg IF A/S. Derudover udbetales et udbytte på 34,1 mio. kr. til SIF inden overdragelsen.
Herefter skifter SIF navn til Papirfabrikken Invest A/S, og består fremover af 20 pct. af Silkeborg IF A/S samt 100 pct. af Ejendomme og Hotel & Konference. Resultatforventningerne for 2025 er p.t. 15-25 mio. kr.
SIF’s markedsværdi i forhold til de seneste fem års overskud før skat ekskl. dagsværdireguleringer viser, at investorerne er parate til at betale ca. otte gange overskuddet for SIF’s aktier. Med et forventet overskud i 2025 på 15-35 mio. kr. giver det med en bred margin en markedsværdi på 160 mio. kr.
Med det udgangspunkt er SIF-aktien nogenlunde rimeligt værdiansat ved den aktuelle kurs, og frasalget vil ikke løfte kursen yderligere.
Der er imidlertid tre forhold, som ændrer konklusionen:
1) SIF vil være massivt overkapitaliseret efter frasalget, og kapitalen kan udbetales til aktionærerne eller investeres i øgede fremtidige indtægter.
2) SIF ejer stadig 20 pct. af Silkeborg IF A/S, som forventes at udvikle sig bedre under den nye ejer.
3) Investorerne vil være villige til at betale mere for SIF’s forventede overskud, når konglomeratrabatten forsvinder.
Den aktuelle kurs er derfor et godt tilbud til SIF’s private aktionærer.
Konklusion
Aktuel kurs 38,8
Kortsigtet (< 3 mdr.) Køb
Langsigtet (12 mdr.) Kursmål 44,6
Bruno Japp
Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser.
Hvem er Silkeborg IF Invest?
Silkeborg IF Invest A/S består af tre selskaber:
- Silkeborg IF A/S med drift af professionel fodbold som aktivitet.
- K/S Papirfabrikken med erhvervsudlejning og drift af erhvervsområdet Papirfabrikken som aktivitet.
- Hotel Papirfabrikken Radisson Blu med hotelog konferencedrift som aktivitet. Silkeborg IF blev stiftet den 26. april 1917. I 1982 stiftedes det professionelle aktieselskab SIF Fodbold Support A/S, hvormed betalt fodbold blev indført i SIF. I 2017 – året hvor moderforeningen Silkeborg Idrætsforening fyldte 100 år – blev fodbolden udskilt i det 100 pct. ejede datterselskab, Silkeborg IF A/S.
Kilde: https://www.silkeborgif.com/investor-relations/
Ledelse
Bestyrelsesformand Henrik Lyhne
Adm. direktør Kent Madsen