Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Kultur

Status på fem børsnoterede fodboldklubber

Bruno Japp

torsdag 06. juni 2024 kl. 17:40

Status på fem børsnoterede fodboldklubber

Fem af de noterede aktier på Københavns Fondsbørs er fodboldklubber. Nu er fodboldsæsonen 2023/24 afsluttet, og en overraskende slutning får betydning for økonomien hos specielt Brøndby og Parken (FC København).

Af de fem børsnoterede fodboldklubber er fire placeret i Superligaen: FC København som del af Parken Sport & Entertainment, Brøndby, AGF og Silkeborg.

Den sidste klub, AaB, har i denne sæson spillet i NordicBet Ligaen. Klubben kvalificerede sig dog til Superligaen efter en enkelt sæson i den lavere række. AaB’s oprykning var reelt sikret længe før sæsonafslutningen, og de økonomiske konsekvenser af oprykningen gennemgik vi i sidste uge.

I Superligaen var der langt fra den samme selvfølgelighed omkring resultatet, som først faldt på plads i den sidste spillerunde.

Her spillede FC Midtjylland uafgjort på hjemmebane mod Silkeborg, hvilket faktisk var et ret dårligt resultat mod det dårligst placerede hold i mesterskabsslutspillet.

Men eftersom Brøndby samtidig leverede et endnu dårligere resultat ved at tabe på hjemmebane til det næstsidste hold i mesterskabsslutspillet, AGF, endte FC Midtjylland med mesterskabet, mens Brøndby må nøjes med andenpladsen.

Uafgjort i hjemmekampen mod AGF ville have givet Brøndby mesterskabet med samme point som FC Midtjylland, men med en bedre målscore.

Det betød, at Brøndby mistede muligheden for kvalifikation til den økonomisk særdeles profitable Champions League. Nu må man nøjes med kvalifikationskampe til Conference League, som er den tredjebedste europæiske klubturnering.

Det medførte dog ikke ændringer i Brøndbys økonomiske forventninger. Den sidste børsmeddelelse fra Brøndby er stadig opjusteringen til et forventet underskud i regnskabsåret 1. januar 2023 – 30. juni 2024, et underskud i niveauet 110-140 mio. kr. Datoerne for det aktuelle regnskabsår er korrekte, da Brøndby er i gang med en omlægning af regnskabsåret.

Mens afslutningen på fodboldsæsonen altså ikke gav anledning til nogen børsmeddelelse fra Brøndby, var det anderledes hos FC København.

Her blev det allerede en uge tidligere klart, at FC København ikke længere havde mulighed for at kvalificere sig til League Phase i Europa League (den næstbedste europæiske klubturnering).

Eftersom det var en del af forudsætningerne bag Parkens økonomiske forventninger til 2024, kunne man have forventet en nedjustering.

Men i stedet udsendte Parken den 21. maj en børsmeddelelse, hvoraf det fremgik, at man på trods af den bristede forudsætning fastholdt de opjusterede forventninger fra den 15. marts. Dette begrundes med ”den positive økonomiske udvikling i koncernen i øvrigt”.

Hos Parken forventes fortsat et resultat før skat på 250-300 mio. kr. i 2024, og omstændighederne taget i betragtning bør børsmeddelelsen betragtes som en opjustering.

Pga. en mærkelig turneringskonstruktion skulle FC København dog ud i en play-off kamp mod Randers om retten til at spille Conference League-kvalifikationskampe.

Randers var ganske vist ikke med i mesterskabsslutspillet, da klubben kun blev nr. 10 i grundspillet, men fra DBU’s side har man valgt at se bort fra de sportslige resultater i årets 32 spillerunder og give vinderen af nedrykningsslutspillet en play-off kamp mod nr. 3 i mesterskabsspillet.

Det naturlige ville være at give pladsen til nr. 3, FC København. Eller i det mindste lade et hold fra mesterskabsslutspillet være modstanderen, hvis man absolut vil have en play-off kamp.

I stedet giver man altså en nedrykningskandidat mulighed for at slå broncevinderen ud af de internationale turneringer med et lucky punch.

Måske spændende, men sportsligt absurd. Ikke mindst i betragtning af vigtigheden af de danske klubbers internationale resultater, når det gælder tildeling af fremtidige pladser i turneringerne. FC København vandt en kneben sejr på 2-1.

De to sidste børsnoterede fodboldklubber, AGF og Silkeborg, sluttede sæsonen som nr. 5 og 6 i mesterskabsslutspillet. De to pladser kvalificerer ikke klubberne til noget, og giver dermed ikke udsigt til ekstraindtægter fra internationale kampe.

Til gengæld var det netop AGF og Silkeborg, som i år mødtes i pokalfinalen, hvor Silkeborg vandt.

Det betyder, at Silkeborg kan kvalificere sig til deltagelse i den næstbedste europæiske klubturnering, Europa League.

Den mulighed har ikke medført nogen opjustering fra børsnoterede Silkeborg IF Invest, som holder fast i de opjusterede forventninger fra den 24. april om et resultat før skat i intervallet 12-20 mio. kr. En kvalifikation vil ganske givet medføre endnu en opjustering fra Silkeborg.

Bruno Japp

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Kultur

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank