Formue

Langers Skarpe: Gevinsthjemtagning presser aktierne. Hvad sker der nu? Årets vigtigste aktieuge forude

Morten W. Langer

søndag 19. september 2021 kl. 11:44

Indtil videre synes der ikke at være oplæg til et større aktiekrak. Heller ikke selvom aktiemarkederne de seneste uger har givet de tydeligste salgssignaler i år. Det er på tide at se sig godt for på aktiemarkedet, da den positive stemning de første otte måneder af året nu er vendt til en negativ stemning. Umiddelbart er de risikoindikatorer, vi normalt følger, på ingen måde faretruende. Der er ikke klare fundamentale indikationer på, at vi skal hurtigt ned i et sort hul.

De professionelle investorers risikovillighed er generelt meget høj, og inflationsforventningerne holder sig indtil videre relativt stabilt med en lille pil nedad. Fundamentalt ser vi to vigtige drivkræfter: For det første ser hele investorverdenen frem til næste uges FED-møde i den pengepolitiske komité. Spørgsmålet er ikke, om de korte renter sættes op. Det sker ikke. Men der ses stor sandsynlighed for, at centralbankchefen snart starter tapering, altså en begrænsning af de månedlige obligationskøb.

For det andet peger stadigt flere indikatorer i retning af en makroøkonomisk opbremsning i den vestlige verden. Lavere økonomisk vækst indikeres af både lave stabile obligationsrenter og tegn på, at en stribe råvarepriser nu har toppet, blandt andet kobberpriserne og råvareprisindeks CRB Raw Industrial. Den rigtigt grimme cocktail er opbremsning i den økonomiske vækst samtidig med, at centralbankerne strammer op. Det kan let ske, fordi centralbankerne ikke ser på hårde økonomiske nøgletal, men på de bløde indikatorer længere fremme.

Centralbankerne kan altså let komme til at stramme i en tid, hvor det ikke er nødvendigt, og hvor det gør mere skade end gavn. Onsdag aften kl. 20 er det tidspunkt hele investorverdenen kigger mod nu. Med stor sikkerhed vil Powells melding enten udløse et stort hop opad eller et stort kursfald. Vi forventer, at markederne den kommende uge vil stabilisere sig omkring det aktuelle leje, dvs. for DAX Future og S&P Future lige omkring 50 dages glidende gennemsnit eller lige under.

Kommer der ingen pengepolitiske stramninger lige foreløbig, er der lagt op til nye stigningerne på aktiemarkedet, i hvert fald kortvarigt. En tapering, afhængig af hårdhed og tempo, kan udløse yderligere kursfald.

Det tekniske billede ser dog ikke godt ud: Selvom de fundamentale forhold ikke tilsiger en stor nedtur lige nu, kan markedspsykologien og det tekniske billede godt trække markederne betydeligt længere ned.

Fredag faldt de vigtige 50 dages glidende gennemsnit for den amerikanske S&P Future, og det er et meget negativt signal. Især på grund af ugelukkekursens vigtighed. Som det ser ud lige nu, bliver den kommende handelsuge den hidtil vigtigste i år. Kun én enkelt gang i år er S&P future faldet under 50 dages glidende gennemsnit. Dagen efter var det styrende amerikanske indeks igen over det vigtige glidende gennemsnit.

Siden februar er det glidende gennemsnit ikke blevet brudt nedad en eneste gang. Som det fremgår af denne kursgraf, kom bruddet fredag. Sammen med det amerikanske rentemøde onsdag udgør det aktuelle tekniske billede en perfekt platform for – enten et yderligere kursfald på 5-10 procent – eller en positiv korrektion på 2-3 procent. Det er vores aktuelle forventning. Men altså – alt afhænger af rentemødet, som bliver en interessant balancegang. Sektorrotationen favoriserer fortsat health care: Selvom markedet den seneste uge har været præget af gevinsthjemtagning over hele linjen, ser det umiddelbart ud til, at healthcare og forbrugsvarer, herunder retail, flyselskaber og energi, klarer sig bedst igennem de vigende markeder.

At industrien bremser op fremgår klart af de seneste markante fald i Dow Transportation indeks, og vi forventer, at den negative udvikling også vil sætte sig senere i de danske transportaktier, som har klaret sig overraskende flot. Den økonomiske opbremsning er tydeligvis længere fremme i USA, men historisk kommer der altid en afsmitning på europæisk økonomi, måske med en forsinkelse på 3-6 måneder. De europæiske industriaktier har holdt nogenlunde stand indtil nu, men der er indikationer på en svækkelse. Men de europæiske health care aktier har også på det seneste vist svaghed.

I Økonomisk Ugebrevs Portefølje har vi nu masser af købskapacitet: Vi skruede for et stykke tid siden markant ned for risikoen i porteføljen, fordi vi ikke har set de fortsatte stigninger som velfunderede og holdbare. To tredjedele af kapitalen er nu i aktier, mens 20 procent er forsikringsafdækket, så netto har vi 45 procent af kapitalen eksponeret mod aktiemarkedet. Særligt industriaktierne kan stå foran en svær tid, så eksempelvis vores tunge eksponering mod FLSmidth kan blive taget op til overvejelse.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Heimstaden residential real estate company – Are you our new Head of Valuation?
Ringkjøbing Landbobank søger erhvervsrådgiver til Viborg
Analytisk økonom til udvikling, overvågning og regulering af elmarkederne
To Controllere til Nature Energy
Ambitiøs medarbejder til Vejdirektoratets budgetenhed
Dansk Energi søger økonom til at arbejde med den grønne omstilling
Head of Group Finance til DLF Seeds A/S
Økonom til tilsynet med SIFI-banker
Finanstilsynet søger Økonom til Økonomisk Sekretariat I Finanstilsynet
Bygningsstyrelsen søger økonom med IT-flair og interesse for at arbejde med økonomistyring i en kompleks økonomistruktur
Vi søger yderligere en produktionsmedarbejder til hovedkontoret i Ringkjøbing Landbobank
Finanstilsynet søger vicekontorchef til tilsyn med banker
Vil du være med til at styrke forbrugerbeskyttelsen?
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Controller til økonomistyring og administration af grønne puljer
Energinet A/S søger afdelingsleder for forretningsstøtte & udvikling
Fjernvarmens analysecenter, Grøn Energi, søger to konsulenter til analyser af grøn omstilling
Konsulenter og Managers til EY’s Financial Accounting Advisory Services-afdeling
Forsyningstilsynet søger stærke økonomer til udviklingen af ny økonomisk regulering af energivirksomheder
Ringkjøbing Landbobank søger erhvervsrådgiver til Herning
Økonom til regulering til fordel for den grønne omstilling
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Nordjyske Bank søger en erfaren privatrådgiver til Sæby

Mere fra ØU Formue

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Hent den populære e-bog Tjen en million på aktier

Tilmeld dig vores nyhedsbrev med daglige nyheder og få e-bogen helt gratis. 

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik..

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]