Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe – Økonomien bremser hårdt op: Godt eller dårligt?

Morten W. Langer

lørdag 02. september 2023 kl. 12:30

Langers Skarpe – Økonomien bremser hårdt op: Godt eller dårligt?

Både europæisk og amerikansk økonomi bremser nu op: Især for Eurozonen har de seneste erhvervstillids-indikatorer signaleret, at Europa er på vej mod recession allerede i dette eller næste kvartal. Tallene ser bestemt ikke gode ud, og denne gang er der ikke kun tale om, at ulven kommer.

For USA’s økonomi ser det ikke nær så slemt ud. Og da det amerikanske aktiemarked typisk også styrer det europæiske aktiemarked, skal vi se mod USA for at forstå, hvad der sker. Og det begynder at blive lidt sværere at tolke på:

Vi ser fortsat en recession forude. Men for tiden er det ikke det, markedet lægger mest vægt på. Markedet belønner de dårlige økonomisk nøgletal ud fra den devise, at en opbremsning i økonomien er positivt, fordi det vil tage luften ud af inflationen.

Effekten på renteforventningen har på det seneste været meget tydelig: Frem til og med rentemødet i den amerikanske centralbank den 31. januar 2024 var der for blot en uge siden 47 procent sandsynlighed for endnu en renteforhøjelse. Aktuelt er denne sandsynlighed kun 26 procent. Og det er alt andet lige godt for aktiemarkederne – og især for tech-aktierne, der på det seneste igen har klaret sig godt.

Problemet er her, at “alt andet” ikke er lige: ved en kraftig svækkelse af nøgletallene kan der meget vel komme en recession, og den kan komme meget snart. Det har aktiemarkedet i første omgang stort set ignoreret. De toneangivende aktieindeks lukkede fredag aften over de vigtige pejlemærker, som vi har angivet de seneste to uger.

Den tyske DAX future steg igen fra pejlemærket 15.600 og lukkede fredag i 15.870. Som det fremgår af grafikken på ugebrev.dk, har det tyske indeks testet loftet i faldende trendkanal, og fredag var en minusdag efter denne test. På samme vis har den amerikanske S&P future holdt sig over det vigtige pejlemærke i 4400 og lukkede fredag i 4520.

Hvis de lange renter fortsætter med at sive nedad, og de makroøkonomiske nøgletal ikke er for grimme, er der udsigt til yderligere kursstigninger på aktiemarkedet. Det kunne nemlig minde om en goldilock situation.

Men vi forventer, at der vil blive tale om en meget kort euforiperiode, hvor aktiemarkederne fortsat viser moderat styrke. Vi forventer også, at de professionelle investorer vil se gennem de kortsigtede tåger ved at fortsætte med at sælge ud, hvis aktiemarkedet igen stiger herfra.

Vi anser det for tæt på usandsynligt, at det generelle aktiemarked kommer tilbage til toppene fra starten af august. Men der kan altså godt være nogle procenter op på den korte bane, før det går ned igen. Markedet vil tage meget bestik af de nøgletal, som siger noget om økonomiens generelle sundhedstilstand:

I denne uge kommer der erhvervstillidsdata for den amerikanske serviceindustri, altså ISM Service. Her er analytikernes forventning til data onsdag eftermiddag en score på 52,5 mod 52,7 i forrige måned.

En score på 50 er neutral, og vi ser stor sandsynlighed for, at den faktiske måling kommer ringere ud end forventningen. Problemet er, at det kan aktiemarkedet både komme til at reagere positivt og negativt på, alt afhængigt af hvor stor skuffelsen er.

Senere på ugen kommer inflationstal fra Tyskland for august, som lyder på 6,1 % mod 6,2 % måneden før.

Vores bundlinje er, at de seneste ledende indikatorer signalerer en relativt hård opbremsning i økonomien. Og det vil sammen med fortsat høje renter sætte sig negativt i finansmarkederne. Lige nu er det en tro-og-håb situation på, at det ikke går så galt – fordi sådan har det været det seneste halvandet år. Men denne gang ser det en del grimmere ud, og det bør vi som investorer forholde os til.

I Økonomisk Ugebrev Portefølje har vi fortsat 23 procent af kapitalen placeret i “beskyttelse” gennem investering i tre ETF’er. To af afdækningsposterer er lige omkring nul, mens ETF-posten i VIX er i minus fem procent. Den er nu tæt på vores stop-loss. Så medmindre der kommer ny uro på markedet meget snart, vil den nok blive skippet af.

Ugen var på det danske aktiemarked noget af en blandt landhandel. SAS kom med et rigtig godt regnskab, og aktien steg 15 procent. Aktuelt ligger kursen i 25 øre, og vi skrev for en del måneder siden, da aktien lå i 14 øre, at jeg tog en lille privat spekulativ post. Jeg kunne godt have tænkt mig at købe SAS til ØU’s portefølje.

Men den er alt for spekulativ og high-risk, og på papiret er det stadig en mulighed, at aktien gøres værdiløs i forbindelse med Chapter-11 processen. Det tror vi dog ikke på vil ske, da det vil skabe stor badwill overfor SAS hos 250.000 nordiske privatinvestorer.

Morten W. Langer

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Nyt job
Medarbejder til tilsynet med markedet for kryptoaktiver og betalingstjenester
Region H
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Nyt job
Økonom til tilsynet med realkreditinstitutter
Region H
Nyt job
Økonom til analyser af arbejdsmarkedet
Region H
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland
Nyt job
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
Nyt job
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
SPARTA SØGER EN ERFAREN KOMMERCIEL CHE
Region H
Skatteministeriet søger kontorchef til Organisering og Governance
Region H

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank