Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe: Rundforvirret marked over nye fald i obligationsrente. På vej mod stagflation?

Morten W. Langer

søndag 01. august 2021 kl. 19:24

Vi må erkende, at vi er meget overraskede over, at obligationsrenterne fortsætter med at falde. Vi kan se på analyser fra danske og udenlandske finanshuse, at forvirringen ikke er mindre her. Analytikerne er forvirrede.  Forklaringerne på de faldende obligationsrenter går fra, at der er tale om en teknisk korrektion til, at rentefaldet afspejler en forestående brat opbremsning i den vestlige økonomi.

Vi har for et stykke tid siden lanceret teorien om, at rentefaldet skyldes to forhold: For det første at den økonomiske vækst kommer til at bremse markant ned efter det meget stærke 2. kvartal. Og for det andet, at fortsat stigende inflation vil tvinge centralbankerne til at sætte de korte renter op, hvilke i sig selv vil virke som en bremse. Endelig kan centralbankerne blive tunget til at skrue yderligere op for obligationsopkøbere, hvilket også vil presse renterne nedad.

Vi tror ikke på forklaringerne om, at teknisk betingede drivkræfter har drevet obligationsrenten ned. Især ikke efter sidste uge, hvor de tyske statsrente nåede et nyt foreløbigt lavpunkt, og hvor det tekniske billede peger endnu længere nedad.

Vi kan se, at forskellige internationale kommentatorer begynder at tale om stagflation, altså nul vækst i økonomien, samtidig med stigende priser, i form af inflation. Vi er stadig langt fra denne situation, men det kan ikke udelukkes, at markedet er ved at indrette sig på dette scenarie

Som nævnt i en tidligere aktiestrategianalyse er aktiemarkedet normalt 6-9 måneder foran den økonomiske virkelighed, vi kan aflæse i de makroøkonomiske nøgletal. Derfor kan det ikke udelukkes, at rentemarkedet er ved at fortælle os en ny historie.

Indtil videre holder aktiemarkedet ganske flot stand. Men det er værd at bemærke, at aktierne ikke sendes opad på trods af Q2-regnskaber, som er betydeligt bedre end analytikerne havde forventet. Underliggende er der altså en rodfæstet skepsis og usikkerhed omkring, hvad der ligger forude.

Vi tolker den afmålte reaktion på de stærke regnskaber på den måde, at analytikere og investorer kigger fremad til næste kvartaler. Indtil videre er det dog ikke sådan, at analytikerne er begyndt at nedjustere på deres overskudsforventninger til Q3 og Q4. Og det kan undre, da der er klare indikationer på stigende fragtrater, råvarepriser, logistikproblemer og mange steder også knaphed på arbejdskraft.

For de europæiske aktier ser vi en fortsat bevægelse i et vandret interval for DAX Future mellem 15.700 og 15.300, altså det generelle marked. Under overfladen sker fortsat en sektor rotation over mod healthcare og biotech, mens tech er begyndt at vise svaghed. Rotationen synes at fortsætte ud af banker og nogle industrier, blandt andet transport og bryggerier.

Markederne står dog i en mellemfase, hvor det kan gå alle veje. Vi ser dog, at pilen peger mere nedad end opad. Vi holder øje med en stribe pejlemærker for blandt andet risiko, hvor der endnu er entydige signaler. En ugelukkekurs for DAX Future i 15.300 vil være kritisk, det samme vil yderligere fald i iTraxx crossover og fortsatte stigninger i aktiekrak indeks Skew.

Også udviklingen i nye covid smittede er vi nu nødt til at kigge på igen. Når den kolde efterårstid nærmer sig, er der betydeligt større risiko for øget smittespredning.

Noget kunne tyde på, at mange lande har været for hurtige med at droppe mundbind og andre foranstaltninger, og grafikken over smitteudviklingen i flere lande udvikler sig ikke godt. I forhold til smittebølge ét og to, er vi dog lagt fra en kritisk situation i de fleste vestlige lande.

Med den underliggende usikkerhed om, hvad den faldende obligationsrente bunder i, ser vi ikke den store mulighed for markante stigninger på aktiemarkedet på den korte bane. Vi skal holde øje med forward inflationen, som på det seneste er tippet opad. Vi er dog overbeviste om, at vi står foran et meget turbulent efterår på aktiemarkederne, hvor der bliver mulighed for at hente både store gevinster og tab.

I Økonomisk Ugebrevs Portefølje har vi på det seneste omlagt i porteføljen, så vi i højere grad end tidligere har investeringer i turn around-historier, i opkøbs-cases med forventede synergier og i nogle af de stærkeste væksthistorier på det danske aktiemarked. Vi forventer, at det bliver ekstremt vanskeligt at navigere på aktiemarkedet de næste måneder, og at man som investor skal være meget, meget selektiv.

 

I_

 

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank