Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe: Vi står på årets vigtigste pejlemærke

Morten W. Langer

lørdag 26. november 2022 kl. 12:54

Er centralbankernes renteaktion færdig?

Vi har de seneste uger stået midt i et besynderligt aktiemarked. På den ene side er de underliggende fundamentale drivkræfter for aktiemarkederne utroligt stærke. På den anden side ser det ud til, at aktierne har meget svært ved at køre videre op herfra efter en meget stærk oktober for de fleste aktier.

Vi ser meget oplagte forklaringer på denne markedstilstand:

På den ene side er der efter et rally på ca. 15 pct. fra starten af oktober mange, der nu hjemtager gevinster. I virkeligheden burde alene dette udløse en kraftig korrektion ned, ligesom det er sket flere gange tidligere i år.

På den anden side kommer der nye købere ind hele tiden, og det antager vi er de langsigtede professionelle investorer, som har set, at aktiemarkederne skal meget højere op herfra. Man kan sige, at det er et underliggende meget vigtigt styrketegn for aktiemarkederne, som varsler flere plusser forude. I disse uger ligger markedet meget stille, men under overfladen er der altså store bevægelser. Vi ser det på den måde, at markedet nu samler kræfter til det næste stærke aktierally.

Den vigtige amerikanske S&P aktiefuture er i denne uge brudt op gennem det vigtige lange 200 dages glidende gennemsnit. Sidste gang, det skete, holdt markedet sig over det lange glidende gennemsnit i fem handelsdage. Efter denne uges brud har vi haft tre handelsdage over 200 dages glidende gennemsnit. Teknisk set bliver det ikke lettere af, at vi også står lige foran den faldende trendlinje, som har defineret hele årets kursfald.

Vi ser to scenarier herfra: Enten får vi et brud op gennem trendlinjen indenfor de næste uger. Det vil udløse næste aktierally på mindst 5-6 pct. Eller også falder indeks under 200 dages glidende gennemsnit, og det bør udløse nye vurderinger af situationen.

Der kan blive tale om en lille markedspsykologisk drevet korrektion ned. Korrektionen kan også udvikle sig til et større kursfald udløst af nye begivenheder, nøgletal eller udsigter, fordi verden hele tiden ændrer sig. Lige nu har vi fortsat de meget positive briller på, især af to årsager:

For det første fordi USA’s økonomi holder pænt stand, og europæisk økonomi viser også underliggende en vis styrke. Intet tyder på en dyb recession lige nu.

For det andet erkender markedet nu, at inflationen igen kommer under kontrol, og det afspejles af markant fald i de lange renter. Blandt andet er den amerikanske tiårige statsobligation de seneste uger dykket fra 4,2 pct. til 3,7 pct., og også de europæiske renter er på vej ned.

I virkeligheden er det lige nu en ekstremt attraktiv situation for aktiemarkederne, når man ser på disse altafgørende drivkræfter.

Vi lever i en usikker verden, hvor vi må forholde os til, hvad der er vigtigt lige nu. Ukraine, energipriser, Kina, stigende arbejdsløshed og fortsat inflation vil fortsat påvirke markederne op og ned. Men det er bare ikke det, der styrer aktierne lige nu. Generelt har det danske aktiemarked været meget uensartet den seneste uge. Bankaktierne har over en bred kam klaret sig godt med solide plusser, ikke mindst drevet af udsigt til mildere vinde hen over europæisk og dansk økonomi, samt hæderlige regnskaber for 3. kvartal med fortsat små udlånstab og en underliggende solid basisforretning.

Som tidligere gennemgået i ØU Formue er der dog en del lokalbanker, der synes at have meget sårbare forretningsmodeller, og hvor der ikke er langt til underskud i basisforretningen.

Alm. Brand fik i ugen et solidt løft efter bedre udsigter for forretningen end forventet. Også en stribe mindre og mellemstore aktier begynder nu at røre på sig, og der ser ud til at være startet et fiskeri blandt de små selskaber, hvor aktiekurserne simpelthen er faldet for meget, og hvor der stadig er penge i kassen eller positivt cash flow fra driften. Vi ser modsat ikke meget håb forude for de stærkt underskudsgivende små vækstselskaber, som fortsat har et stort cash burn. For dem bliver det mere end vanskeligt at tiltrække flere penge, med mindre eksisterende ejere går med for at beskytte deres eksisterende investering.

I Økonomisk Ugebrevs Portefølje er status et minus i år på godt 14 pct., en spids bedre end C25 indeks. Vi er stadig tæt på fuldt investeret, fordi vi forventer fortsatte stigninger herfra. Men vi har også en betydelig risikospredning på 20 aktier. Af de 20 aktier er kun en enkelt nu i minus, og det minus lyder på 3 pct.

Vores forventning er fortsat, at vi kan lukke året i et lille plus, fordi der er lagt op til flere plusser forude, som det ser ud lige nu. Vi bemærker, at de vigtigste risikoindikatorer fortsat blinker ”køb”, drevet af de professionelle investorers øgede risikovillighed.

Morten W. Langer

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank