Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Bank: Mur af udfordringer presser industrien i USA

Morten W. Langer

torsdag 01. november 2018 kl. 16:13

Fra Handelsbanken:

Mur af udfordringer presser industrien i USA

• ISM-indekset for fremstillingssektoren falder fra 59,8 til 57,7 i oktober – laveste niveau siden april

• Stærkere USD, højere renter, handelskonflikt og lavere global vækst tynger, og understreger at USA ikke er immun over for de globale tendenser

• Stadig solidt niveau, og Fed har fortsat kurs mod flere renteforhøjelser

Industrien skuffer
Dagens friske tal for aktiviteten i industrien i USA bød på en lidt kedelig overraskelse, da det såkaldte ISM-indeks for fremstillingssektoren faldt fra 59,8 til 57,7 i oktober. Det er det laveste niveau siden april, og der var ventet et væsentligt mindre fald i markedet (59,0), hvor kun et enkelt af de 68 estimater indsamlet af Bloomberg havde et lavere udfald. Vi havde dog set risiko for, at udfaldet kunne blive på den svage side.

ISM-indekset har således holdt sig oppe de seneste måneder trods en betydelig stramning af de finansielle forhold, som formentligt til en vis grad kan forklares af de store skattelettelser fra årsskiftet som økonomien har nydt godt af. I takt med at effekten af skattestimulanserne begynder at løje af, ser det dog nu ud til at de strammere finansielle forhold, og herunder ikke mindst den kraftige styrkelse af USD siden april, er begyndt at veje tungere på industrien.

Det er dog ikke kun en stærkere USD som står som en udfordring for industrien. Oktober er således den første fulde måned, hvor effekten af den seneste runde af tariffer over for Kina har kunnet føles i fremstillingssektoren, som både er med til at presse priserne på de input som fremstillingssektoren benytter sig af i vejret, men som også er med til at skabe forstyrrelser i de globale forsyningskæder. Hertil skal yderligere ligges signalerne om svagere global efterspørgsel, hvormed det i hvert fald efter vores vurdering ikke er helt overraskende at fremstillingssektoren ikke kunne holde dampen oppe på samme niveau.

Højere priser, lavere ordreaktivitet og mindre fremgang i beskæftigelsen
Før man går helt i selvsving over at ISM-indekset faldt mere end ventet er det dog værd at notere sig, at der stadig er tale om et niveau, der indikerer fornuftig fremgang, og som ikke peger på nogen katastrofeopbremsning i økonomien. Ser man på udviklingen i underkomponenterne i ISM-indekset bekræftes indtrykket imidlertid af at væksstoppen er lagt bag os.

Beskæftigelsesindekset aftog, om end det fortsat peger på vækst, mens det mere fremadskuende indeks for udviklingen i nye ordrer faldt til det laveste niveau siden april 2017. Det er især eksportordrerne der tynger, hvor vi skal helt tilbage til november 2016 for at finde en svagere vækst. Modsat så steg indekset for priserne på de indput som industrien benytter sig af, som indikerer at handelskonflikten tynger på den front.

Det kan gå yderligere nedad bakke herfra

Selv om niveauet for ISM-indekset altså fortsat er solidt, så er vi dog bekymrede for at de ovennævnte faktorer vil betyde yderligere tilbagegang i den kommende tid. Ser man på ISM-indeksets udvikling er der en ret tæt sammenhæng med stramningsgraden af de finansielle forhold, jf. figur, som vidner om, at den stærkere USD og højere renter kan få yderligere negativ effekt.

Endvidere så faldt det såkaldte ordre til lager forhold også til det svageste niveau siden juli 2017, som yderligere peger på risiko i nedadgående retning, jf. figur. ISM-indekset er dog langt fra at indikere nogen risiko for recession i den overordnede økonomi, men industrien er som oftest en ledende indikator for udviklingen i den overordende økonomi, og udviklingen understøtter vores forventning om, at vi vil se en mere afdæmpet økonomisk vækst i USA når vi bevæger os ind i 2019.

For indeværende er svaghederne dog for begrænsede til at vi tror at det vil få Fed til at afholde sig fra at sætte renten op, hvor et fortsat øget løn- og prispres trods lavere vækst betyder, at pengepolitikken stadig har kurs mod stramninger, indtil økonomien viser mere markante afmatningstegn som vi tror vil ske når vi når hen mod sommeren næste år.

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank