Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Dansk vareeksport er nu faldet seks måneder i træk

Morten W. Langer

mandag 11. juni 2018 kl. 12:58

Fra Handelsbanken:

Det står sløjt til med vareeksporten

• Vareeksporten eksklusiv skibe, fly og brændstof skuffede igen med et fald på 2,0% m/m i april

• Importen skuffede dog også med et fald på hele 5,2% m/m, hvormed overskuddet på handelsbalancen steg som ventet til 6,0 mia. kr. – men altså af de ‘forkerte’ årsager

• Faldet i overskuddet på betalingsbalancen til bare 1,4 mia. kr. giver ikke anledning til bekymring – det var skibene, der gjorde det

Eksporten halter
Eksporten af varer eksklusiv skibe, fly og brændsel faldt med 2,0% m/m i april, hvilket var langt svagere end ventet. Dermed fortsætter den kedelige stime af nyheder på eksportfronten, hvor vareeksporten nu er faldet 6 måneder i træk. Udviklingen i eksporten følger dermed fint trop med signalerne om en opbremsning i det globale økonomiske momentum, men det er dog alligevel en noget mere skuffende udvikling end forventet trods de svagere signaler vi har set fra især euroområdet i den første del af året.

Det er også muligt at den stærkere danske krone over for bl.a. den svenske krone har spillet ind – eksporten til Sverige er faldet med 2,4% i perioden fra februar til april i forhold til den foregående tre måneders periode. Eksporten til UK er også ramt, hvor brexit-relaterede svagheder kan spille ind, med et fald i eksporten på hele 5,1% over de seneste tre måneder.

Den svage eksportudvikling giver ikke den bedste start på 2. kvartal, og der er da også stadig usikkerhedsmomenter på den globale front, der kan spille negativt ind på eksportudviklingen. Vores forventning er dog fortsat, at den faldende tendens vi har set i den første del af 2018 ikke vil fortsætte.

Da importen af varer eksklusiv skibe og fly samtidigt faldt med hele 5,2% m/m, betød det imidlertid at overskuddet på handelsbalancen kom ud med den ventede stigning til 6,0 mia. kr. i april – men altså af de ‘forkerte’ årsager.

Betalingsbalancen styrtdykker – men ingen panik

Overskuddet på betalingsbalancen overraskede også, med et fald fra 11,7 til bare 1,4 mia. kr. i april – det laveste månedlige overskud siden september 2009. Normalt ville en sådan udvikling havde givet anledning til lidt rynkede pandebryn.

Det svage resultat skal dog primært tilskrives store investeringer i skibe, som trak skibsimporten op på hele 9 mia. kr. i april. Bemærk at handlen med skibe indgår i betalingsbalancen men ikke i udenrigshandelsstatistikken som beskrevet ovenover. Den ekstraordinært store skibsimport betød, at der ikke var noget overskud på varebalancen i april, mod et overskud på 7,6 mia. kr. måneden før.

Tjenestebalancen faldt dog også, men da der formentligt er tale om et midlertidigt løft i skibsinvesteringerne, vil vi formentligt se et kraftigt rebound i overskuddet på betalingsbalancen igen i næste måned. Alt andet lige ville det dog ikke være helt skidt med et noget lavere overskud på betalingsbalancen, da det kunne være et signal om øgede investeringer i dansk økonomi.

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank