Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Finanshus: Ikke meget gang i dansk økonomi

Morten W. Langer

fredag 31. august 2018 kl. 10:51

Fra Handelsbanken

Ikke meget gang i dansk økonomi

• BNP-væksten var på beskedne 0,2% q/q i 2. kvartal, på linje med Handelsbankens forventning

• Svag eksport, afdæmpet privatforbrug og et svagt landbrug trækker ned i aktiviteten

• Det bliver om end meget svært at nå op på regeringens skøn om en vækst på 1,8% i år

• Arbejdsmarkedet udvikler sig dog fortsat fornuftigt med et nyt lille fald i ledigheden

Det stod lidt værre til end først antaget
Dagens friske og mere detaljerede BNP-opgørelse viste, at den økonomiske vækst var på beskedne 0,2% q/q i 2. kvartal. Det var lidt svagere end hvad den foreløbige BNP-indikator viste, men på linje med Handelsbankens forventning. Dagens tal giver en forstærket bekræftelse af, at dansk økonomi er inde i et blødt punkt, hvor væksten i 1. halvår 2018 har været meget afdæmpet.

Det er således svært at få armene i vejret over udviklingen, og der er for indeværende en del der tyder på, at vi har lagt den stærkeste del af det økonomiske opsving bag os. Med den svage vækst i 1. halvår bliver det i hvert fald utroligt svært at få den samlede vækst meget op over 1% i år.

Det sætter regeringens nyligt opdaterede prognose for dansk økonomi under pres. Her venter regeringen en vækst på 1,8% i år. Renset for den engangsbetaling for et dansk-ejet patent der fandt sted i 1. kvartal 2017 svarer det til en økonomisk vækst på ca. 1,4%, hvilket ville kræve en gennemsnitlig kvartalsvækst på omkring 1% i 2. halvår 2018 – og selv om man ikke skal udelukke mirakler, så ser vi det som en meget vanskelig opgave.

For indeværende venter vi en vækst på bare 0,8% i år, men er dog fortsat fortrøstningsfulde med hensyn til at vi ikke står over for en ny større økonomisk nedtur, om end de globale risici dog pt. må siges at være ganske betydelige.

Eksporten er den store synder
Den afdæmpede vækst i 1. halvår kan især tilskrives en meget skuffende udvikling i eksporten, hvor det blev til et nyt fald i 2. kvartal på 0,4% q/q. Eksporten er en utroligt vigtig faktor for det danske opsving, og selv om den indenlandske efterspørgsel godt kan tage over i en periode, er det svært at se dansk økonomi komme op i et højere gear hvis ikke eksporten er med til at trække udviklingen.

Årsagen til den svage eksportudvikling er ikke helt åbenlys, men det er muligt at kapacitetsproblemer og mangel på arbejdskraft kan være med til at bremse eksportsektoren. Privatforbruget viste som ventet fremgang, men et svagt energiforbrug og et ventet fald i bilsalget betød dog at der også her var tale om en væsentlig nedgang i tempoet, med en vækst på bare 0,3% q/q. Det offentlige forbrug trak også ned i væksten med et fald på 0,5% q/q.

Af lyspunkter så vi en markant stigning i de faste bruttoinvesteringer. Lidt malurt i bægret var der dog også her, da det i vid udstrækning kan tilskrives store investeringer i skibe, der som følge af deres store importindhold ikke har den store indflydelse på det samlede vækstregnskab. Fraregner man skibsinvesteringerne var der dog stadig tale om en fremgang i de faste bruttoinvesteringer på 2,8% q/q.

Øgede investeringer, der kan medvirke til at løfte produktiviteten, er en forudsætning for at kunne fastholde opsvinget uden at løbe ind i alt for store kapacitetsproblemer, så derfor er det naturligvis en komponent vi holder et vågent øje med. Risikoen er, at den øgede globale usikkerhed kan få virksomhederne til at være mere tilbageholdende med at sætte fart på investeringsaktiviteten. Endelig så ser vi også effekterne af den tørre sommer på landbruget i dagens tal, hvor tilvæksten i landbruget ikke kun fastsættes i selve kvartalet hvor høsten forekommer, men fordeles ud over hele året.

Forventningen om en svag høst har derfor også sat sig spor i nationalregnskabet for 2. kvartal, og vil også påvirke væksten i negativ retning i indeværende kvartal – først når landbrugets regnskaber foreligger til juni næste år, har vi dog det endegyldigt retvisende billede af hvor stor den negative effekt på økonomien fra landbruget egentligt har været.

Svag vækst holder ikke arbejdsmarkedet tilbage
Trods den afdæmpede udvikling i økonomien fortsætter arbejdsmarkedet med at udvikle sig solidt. I 2. kvartal blev det således til en stigning i beskæftigelsen på næsten 11.000 personer, og bruttoledigheden tog et yderligere lille nøk nedad i juli, om end ledighedsprocenten holdt sig uændret på 3,9%.

Den fortsat stærke udvikling på arbejdsmarkedet giver heldigvis et mere positivt indtryk af den underliggende styrke i dansk økonomi, men understreger imidlertid nok også nogle strukturelle udfordringer for dansk økonomi. Det sætter i hvert fald en streg under, at produktivitetsudviklingen herhjemme fortsat er meget skuffende, hvormed selv en begrænset økonomisk fremgang kan skubbe yderligere til risikoen for overophedning og forstærke problemet med mangel på kvalificeret arbejdskraft.

Dagens tal er dermed også endnu et opråb om at der fra politisk side skal føres en politik der ikke skubber alt vor meget til væksten samtidigt med at der skal være fokus på hvordan vi får sat skub i produktiviteten samt sikre at der er tilstrækkeligt med kvalificerede hænder til at fastholde opsvinget i dansk økonomi.

Alt det kan naturligvis ændre sig, hvis det viser sig at Trump skubber verden ud i en global handelskrig, men det bør dog ikke sætte reformpolitikken på pause på nuværende tidspunkt.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank