Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Handelsbanken forventer dansk BNPvækst i år på 0,8%

Morten W. Langer

fredag 28. september 2018 kl. 10:26

Fra Handelsbanken:

Den beskedne BNP-vækst på 0,2% q/q i 2. kvartal blev bekræftet i dagens reviderede nationalregnskab

• Det er stadig faldende eksport, afdæmpet privatforbrug og et svagt landbrug, der trækker ned i aktiviteten

• Handelsbanken fastholder skøn om vækst på 0,8% i år

• Arbejdsmarkedet udvikler sig dog fortsat fornuftigt med et nyt lille fald i ledigheden

Svagt 1. halvår bekræftet
Dagens reviderede BNP-opgørelse bekræftede, at den økonomiske vækst var på beskedne 0,2% q/q i 2. kvartal. Dagens tal understøtter dermed indtrykket af, at dansk økonomi var i et blødt punkt i 1. halvår 2018, med afdæmpet vækst. Det er således svært at få armene i vejret over udviklingen, og der er for indeværende en del der tyder på, at vi har lagt den stærkeste del af det økonomiske opsving bag os. Med den svage vækst i 1. halvår bliver det i hvert fald utroligt svært at få den samlede vækst meget op over 1% i år, og regeringens prognose om en vækst på 1,8% i år kan blive meget svær at nå, med mindre der sker store revideringer af tallene bagud i tiden. For indeværende venter vi en vækst på bare 0,8% i år, men er dog fortsat fortrøstningsfulde med hensyn til at vi ikke umiddelbart står over for en ny økonomisk nedtur, om  end de globale risici dog pt. må siges at være ganske betydelige.

Eksporten er den store synder
Overordnet set er der ikke de store ændringer i vækstsammensætningen i de reviderede tal i forhold til den foreløbige opgørelse. Den svage vækst i 2. kvartal kan således stadig især tilskrives en meget skuffende udvikling i eksporten, med fald i både 1. og 2. kvartal, et afdæmpet privatforbrug samt svagheder i landbruget og i energiforsyningen som følge af den varme sommer. Investeringerne steg dog kraftigt, men især som følge af store skibsinvesteringer, der modregnes i importen hvorfor det ikke har den helt store effekt på den overordnede vækst. Fraregner man skibsinvesteringerne var der dog stadig tale om en fremgang i de faste bruttoinvesteringer på 2,9% q/q, der vel nok er det mest positive vi kan tage med fra dagens tal. Øgede investeringer, der kan medvirke til at løfte produktiviteten, er således en forudsætning for at kunne fastholde opsvinget uden at løbe ind i alt for store kapacitetsproblemer.

Svag vækst holder ikke arbejdsmarkedet tilbage
Trods den afdæmpede udvikling i økonomien fortsætter arbejdsmarkedet med at udvikle sig solidt. I 2. kvartal blev det således til en stigning i beskæftigelsen på mere end 11.000 personer, og bruttoledigheden tog et yderligere lille nøk nedad i august. Faldet på 600 personer i bruttoledigheden var ganske vist en anelse lavere end vi havde regnet med, og ledighedsprocenten var uændret på 3,9%, men der er fortsat tale om de laveste ledighedsniveauer siden februar 2009. Den fortsat stærke udvikling på arbejdsmarkedet giver heldigvis et mere positivt indtryk af den underliggende styrke i dansk økonomi, men understreger imidlertid nok også nogle strukturelle udfordringer for dansk økonomi. Det sætter i hvert fald en streg under, at produktivitetsudviklingen herhjemme fortsat er meget skuffende, hvormed selv en begrænset økonomisk fremgang kan skubbe yderligere til risikoen for overophedning og forstærke problemet med mangel på kvalificeret arbejdskraft. Det understreger at der fortsat skal være fokus på hvordan vi får sat skub i produktiviteten samt sikre at der er tilstrækkeligt med kvalificerede hænder til at fastholde opsvinget i dansk økonomi.

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank